Ke sdílení bankomatů se chtějí přidat další dvě banky

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 14. 6. 2022 | 2 komentáře
Spojená síť přinese výhody hlavně těm klientům, kteří zatím neměli výběry z konkurenčních bankomatů zdarma. Ve druhé fázi budou dostupnější i vkladomaty.
Ke sdílení bankomatů se chtějí přidat další dvě banky

Zdroj: Komerční banka

Další bankou, která by se chtěla stát členem nově vznikajícího bankomatového uskupení, je UniCredit Bank. Podle zdrojů webu Peníze.cz už zahájila debatu o připojení. K němu by pak mohlo dojít v řádu týdnů.

Komerční banka a Moneta propojily své bankomatové sítě od 1. června. Před týdnem Komerčka vyzvala další banky, aby se k projektu také přidaly. Tehdy jsme na Penězích napsali, že zájem o zapojení do sdílené sítě projevila Air Bank – ta se původně měla sloučit s Monetou, ale skupina PPF si obří transakci nakonec rozmyslela.

„Více vlastních bankomatů s možností výběrů zdarma byl jeden z benefitů, který jsme chtěli po spojení s Monetou našim klientům velmi rychle přinést. Ve chvíli, kdy bylo jasné, že se nakonec nespojíme, jsme začali okamžitě jednat, abychom výběry zdarma mohli přinést v partnerském projektu s KB a Monetou,“ řekla před týdnem mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Air Bank a UniCredit teď jednají s KB a Monetou hlavně o nastavení podmínek pro sdílení bankomatové sítě. Pro klienty zúčastněných bank je to jasné: díky propojení získají v první fázi všechny výběry zdarma (pokud už je nemají v rámci účtu) a během příštího roku by mohli zdarma využívat i všechny vkladomaty zúčastněných bank, tedy bankomaty s vkladovou funkcí.

Pro Air Bank a UniCredit Bank by výsledkem těchto jednání měla být výhodnější výše mezibankovního poplatku, který si banky budou za každou transakci svého klienta v této sdílené síti vzájemně platit.

Zpátky do minulosti

Zdroj: KB

Před třiceti lety začal fungovat první online bankomat v Česku. Brzy přišly platební karty, které fungovaly i v cizině. A pak se s nimi dokonce dalo platit v některých obchodech. Máme vzpomínky i fotky.

I tohle jsou devadesátky. První bankomat má narozeniny

Za výběry z bankomatu konkurence si totiž jednotlivé banky mezi sebou účtují poplatek, který určují mezinárodní karetní asociace Visa a Mastercard. Podle informací z trhu činí tento poplatek při výběru kartou Visa 15,50 Kč, u karty Mastercard se pohybuje od 16 do 18 korun v závislosti na typu transakce. V případě sdílené sítě si zapojené banky mohou tento poplatek mezi sebou nastavit samy.

Některé banky tyto náklady za své klienty platí, aby jim mohly nabízet „účet zdarma“ včetně výběrů z cizích bankomatů. Takový přístup původně zvolily hlavně novější menší banky, které často ani nemají vlastní síť bankomatů, postupně je následovaly i některé středně velké banky včetně Monety a Raiffeisenbank.

Jiné banky však poplatky za výběry z konkurenčních bankomatů za klienty nehradí. Klienti ČS a ČSOB platí za výběry od konkurence 40 Kč. Klienti KB se základní variantou konta MůjÚčet platí 39 korun (mezi cizí se díky spojené síti nepočítá Moneta). S variantou MůjÚčet Plus, která není automaticky bez měsíčního paušálu, mají zdarma dva výběry z cizích bankomatů za měsíc. Klienti Air Bank platí za výběry u konkurence 35 Kč. UniCredit má u základního účtu Start výběry z cizího bankomatu zdarma, pokud částka dosáhne aspoň dvou tisíc korun.

Komu patří

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkají teď někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Motivací pro sdílení bankomatové sítě bankomatů je vyšší efektivita tohoto byznysu. Banky si mohou snížit své provozní náklady nejen snížením už zmíněných mezibankovních poplatků, ale i tím, že nebudou muset provozovat vlastní bankomat na místě, kde už ho mají konkurenti. Zároveň díky tomu snadněji udrží dostupnost bankomatů v lokalitách, kde by jim kvůli nedostatečné poptávce hrozilo v příštích letech rušení. Čím dál víc lidí si při placení vystačí s kartou, mobilem nebo chytrými hodinkami, takže rozsah bankomatové sítě přestane být tak důležitý jako v minulém desetiletí.

Přistoupením dalších do dvou bank by se současná sdílená síť bankomatů Komerční banky a Monety rozšířila o dalších šest stovek přístrojů. Těžit by z toho mohli zejména klienti UniCredit Bank, která má teď 263 bankomatů, z toho 140 vkladových. Air Bank provozuje 370 bankomatů, z toho 88 s vkladovou funkcí. Sama Komerční banka provozovala na konci loňského roku 860 bankomatů, což přestavuje 15% podíl na trhu a třetí největší síť v tuzemsku po České spořitelně a ČSOB. Současně je Komerční banka jedničkou v počtu vkladomatů – na konci roku jich měla 502, aktuálně už 520. Moneta má v současnosti celkem 560 bankomatů, z toho 186 je vkladových.

Komerční banka se už o širší sdílení pokusila dříve. „Na půdě České bankovní asociace jsme se před časem snažili otevřít tuto debatu mezi bankami, reakce byla vlažná. Jejím výsledkem byla jen dohoda s Monetou,“ vysvětlil Pavel Zúbek, mluvčí KB. O tom, že o evropském trendu sdílení bankomatů začínají uvažovat i tuzemské banky, psal web Peníze.cz loni na podzim.

ČSOB, Fio nebo Oberbank připojení ke společné síti zatím odmítají, jejich vyjádření jsme přinesli před týdnem. Méně jasně odpověděli zástupci České spořitelny nebo Raiffeisenbank.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Už jsme i na Instagramu.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services