K okamžitým platbám se připojí Equa bank

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 9. 4. 2020 | 4 komentáře
Okamžité platby zatím umí devět bank. Letos se přidají další.
K okamžitým platbám se připojí Equa bank

Zdroj: Shutterstock

Equa bank spustí okamžité platby ještě během dubna. Webu Peníze.cz to potvrdila její mluvčí Markéta Dvořáčková. Klienti je budou moct přijímat i odesílat bez poplatku.

V systému okamžitých plateb se peníze elektronicky převedou během několika málo vteřin, a to i v noci nebo o víkendu.

Jako první zprovoznily okamžité platby loni v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, v září a říjnu Komerční bankaRaiffeisenbank a PPF Banka, v prosinci Moneta a ČSOB, na přelomu roku Fio. Ještě před koronavirovou krizí se ale další postup zastavil, přestože Equa předtím mluvila o začátku roku, podobně jako mBank nebo Expobank.

„Okamžité platby plánujeme spustit na začátku léta. Museli jsme řešit jiné priority,“ říká teď mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.

Expobank momentálně neuvádí ani orientační termín. „Oblast okamžitých plateb průběžně sledujeme se záměrem takovou službu nabídnout, jakmile po ní bude zaručena dostatečná poptávka. Mezitím zaměřujeme naše úsilí na další rozvoj naší digitální nabídky. Další informace poskytneme, jakmile to bude vhodné,“ odpovídá mluvčí Jakub Švestka.

Během letošního roku by se podle neoficiálních informací měla přidat také UniCredit Bank. „Termín spuštění v předstihu oznámíme,“ říká její mluvčí Petr Plocek bez bližších podrobností.

Okamžité platby k 8. dubnu 2020

BankaOdchozíPříchozí
Air Bankanoano
Creditasanoano
Česká spořitelnaanoano
ČSOBanoano
Equanene
Expobanknene
Fio anoano
Hello banknene
Komerční bankaanoano
mBanknene
Monetaanoano
Oberbanknene
Raiffeisenanoano
Sberbanknene
Trinitynene
UniCreditnene

Pro Sberbank byly prioritou spuštění nového systému platebních karet (zavedení bezkontaktních) a start nového internetového a mobilní bankovnictví. „Další funkce jako okamžité platby nebo platby mobilem začneme přidávat až poté, co bude nové online bankovnictví spuštěno klientům, kteří na ně budou převedeni. V tuto chvíli se nacházíme již v poslední fázi tohoto náročného projektu. Nicméně nyní přednostně řešíme přípravu systémů a kapacit na vyřizování odkladu splátek úvěrů,“ upřesňuje mluvčí Radka Černá. Dopady koronaviru a odklad splátek zdržely přípravu i v ostatních bankách. 

Hlídáme to

Které banky už umějí okamžité platby? Na kolik vás přijdou prioritní a mají ještě vůbec smysl? A jak snadno si je nováček splete?

Okamžité platby nejsou prioritní ani expresní. Jak banky ukážou rozdíl?


Sberbank přichází s novými účty. Můžou být bez poplatku, navíc slibují zajímavé bonusy. Přinejmenším v základní variantě nejsou podmínky složité.

Dáme vám 1234 Kč každý rok, láká banka. Prošli jsme podmínky


Kdo nechce sahat na bankovky ani na klávesnici, může platit přímo mobilem.

Limit pro platby bez PINu kvůli koronaviru nestoupne, shodly se banky


Poslanci schválili zákon, který lidem umožní snadno přerušit splácení hypoték a spotřebitelských úvěrů. Připravili jsme odpovědi na časté otázky.

Na odložení splátek už máte nárok ze zákona. Projděte si podmínky

Letos by se měla přidat i Hello bank, a to jak s okamžitými platbami, tak s placením mobilem. „Na obou projektech pracujeme a spustíme je do konce tohoto roku,“ ujišťuje mluvčí Gabriela Pithartová

Trinity Bank letos přijde s platebními kartami, které zatím v její nabídce chyběly. Okamžité platby musí počkat. „Aktuálně pro nás okamžité platby nejsou prioritou a v letošním roce spuštěny nebudou, naopak s nabídkou platebních karet se ještě v letošním roce počítá,“ říká mluvčí Eva Čerešňáková.

Okamžité platby můžete posílat jenom mezi bankami, které už je umějí. Zatím je tedy nepošlete třeba ani do ING, Oberbank, J&T Banky a dalších. Ani z těchto bank do jiných. Nezapojily se ani stavební spořitelny, přestože většina je součástí bankovních skupin, které už okamžité platby umějí. Okamžitě nepošlete třeba ani splátku hypotéky z ČSOB do sesterské Hypoteční banky. 

Skoro všechny banky, které už okamžité platby spustily, za ně nevybírají nic navíc oproti doteď běžným převodům. Na internetu jsou tedy zadarmo nebo v rámci měsíčního paušálu – stejně jako běžné převody. 

Jenom v Komerční bance, která v základní variantě účtu strhává za běžné odchozí platby šest korun, zůstává stejná cena i pro okamžité platby. A na poplatek narazí i majitelé některých starších nebo jinak specifických účtů třeba v ČSOB nebo České spořitelně. Nejde ale o žádný příplatek oproti tomu, kolik vás jinak stojí standardní transakce.

Jedinou výjimkou, která účtuje příplatek, je Air Bank. Když nevyužíváte její Velký tarif (s paušálem 100 korun měsíčně), přijde vás okamžitá platba na symbolickou korunu, zatímco běžný převod je zadarmo.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services