Při karanténě a izolaci dostanete 100 % mzdy, schválila vláda

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 3. 2021 17:20 aktualizováno 1. 3. 2021 19:30 | 8 komentářů
Při karanténě a izolaci dostanete 100 % mzdy, schválila vláda

Zdroj: Shutterstock

Aktuální informace najdete v novém článku, stoprocentní náhrada mzdy nakonec neprošla. Jestli si přesto chcete přečíst tento archivní text, tady je:

Při karanténě nebo infekčním onemocnění dostanou zaměstnanci stoprocentní náhradu mzdy. Rozhodla o tom v pondělí vláda. Hned v úterý mají návrh schvalovat poslanci a ve středu senátoři. Komplikace se nečekají, protože po takovém kroku dlouhodobě volá část opozice i expertů.

Vyšší náhrada mzdy se má zpětně zavést už od začátku března, počítá se s ní přinejmenším do konce dubna. Zaměstnanci ji dostanou maximálně na 14 dnů, protože i povinná karanténa se od března prodloužila na dva týdny.

„V případě karantény nebo izolace z důvodu infekčního onemocnění bude zaměstnavatel vyplácet zaměstnanci náhradu náhrada mzdy, platu nebo odměny z dohod ve výši 100 procent průměrného redukovaného výdělku. Zaměstnanec tedy dostane 90 % hrubé mzdy, což znamená, že každý s příjmem do 45 000 korun dostane minimálně svou čistou mzdu,“ upřesňuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Na náhradu mzdy budou mít nárok i takzvaní dohodáři, pokud jsou účastni nemocenského pojištění – tedy při příjmu nad 3500 korun z dohody o pracovní činnosti nebo nad 10 000 Kč u dohody o provedení práce,“ dodává ministryně.

Navýšení náhrad podle ní nepřinese zaměstnavatelům nadbytečnou finanční ani administrativní zátěž. Celou vyplacenou náhradu příjmu si budou moci odečíst z povinného pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Maláčová v únoru původně navrhla, že při karanténě nebo infekčním onemocnění dostanou zaměstnanci ke standardní náhradě mzdy mimořádný příspěvek až 370 korun za maximálně deset kalendářních dnů. Vládní návrh však nakonec překvapivě zablokovali sami poslanci ČSSD, když s podporou Maláčové prosazovali nesouvisející přílepky

Někteří ekonomové a epidemiologové doporučovali zvýšení nemocenské jako účinný nástroj proti šíření viru už delší dobu. Věří, že se státu v celkovém součtu vyplatí i finančně.

„Před covidem neměla pětina domácností úspory na nenadálé výdaje. Ti lidé si karanténu nemůžou dovolit. Navíc by měli hlásit svoje kontakty, takže manželku nebo kolegy v práci. Ani ti nechtějí přijít o příjmy. Lidé se nechodí testovat a nenahlašují kontakty,“ říká David Navrátil, analytik České spořitelny.

Zaměstnanci v karanténě a na nemocenské zatím dostávají standardně 60 procent takzvaného vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno jejich předchozí hrubá mzda zkrácená takzvanými redukčními hranicemi (čím víc člověk vydělává, tím víc se mu základ krátí). Zvláště pro lidi s nižšími výdělky může být propad o dvě pětiny zásadní.

Mimořádný příspěvek má omezit případy, kdy lidé s pozitivním testem na koronavirus nahlásí hygienikům výrazně méně kontaktů, než je obvyklé v sousedních zemích. Potenciální přenašeči tak nejdou včas do karantény. Nemoc se v Česku šíří rychleji i proto, že je hygienické stanice kontaktují s velkým zpožděním. Lidé s bezpříznakovým nebo jen lehkým průběhem zároveň dál chodí do práce, aby nepřišli o výdělky. 

Obdobný příspěvek – 500 korun na den – během karantény a izolace dostane i část podnikatelů. Ovšem jenom v případě, že si dobrovolně platili nemocenské pojištění – podle zákona stačí účast, nezmiňuje určité minimální období. Podle zákona, který už definitivně schválil Parlament, na něj mají OSVČ nárok zpětně i za únor.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+78
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2021 17:56, karel

Statni zamestananci typu armada, policie maji 100% nemocenske porad odjakziva to moc lidi nevi ... celou dobu co normalni pracujici lide prechazeji vsechno mozne bud by to tak melo zustat nebo by tech 60% meli mit vsichni .

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2021 18:29

nejlepsi nemocenska je 0% proc by mel zamestavatel platit lidem co nic neprodukuji nejake penize, hlavne si vemte ten benefit pro cely narod lide by o sebe vice pecovali, aby nebyli nemocni a take by meli nasetrene uspory o ktere se muzou v nemoci oprit. Pokud by nekdo chtel mit neco jako nemocenskou tak se muze domluvit s pojistovnou ze jim bude davat x kc za to ze jim doplati vypadly prijem u tezke nemoci nebo urazu.


Pokud si lide mysli ze nemocenska je zadarmo tak se pletou zamestnavatel to bere v potaz kolik ho to bude stat a tim padem lide maji mene na vyplate nez kdyby nebyla zadna nemocenska.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services