Ošetřovné se nebude počítat jako příjem pro nárok na dávky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 28. 1. 2021
Ošetřovné se nebude počítat jako příjem pro nárok na dávky

Zdroj: Shutterstock

Ošetřovné se v době zavřených škol nebude započítávat do příjmu při posuzování nároku na sociální dávky. Změnu na období leden až září roku 2021 přináší novela, kterou dnes ve zrychleném režimu schválili senátoři. Teď už zbývají jenom formality: podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Novela reaguje na situaci, kdy některé rodiny kvůli ošetřovnému za dobu zavřených škol přicházejí o peníze z přídavků na děti nebo příspěvků na bydlení.

„Minimálně u tisíců, pravděpodobně menších desetitisíců rodičů dojde k výplatě ošetřovného v jiném měsíci, než by byla vyplacena mzda, případně ke kumulaci výplaty ošetřovného za dva měsíce či ošetřovného se mzdou. Tato mimořádná situace může mít dva nepříznivé důsledky pro nárok nebo výši přídavku na dítě, případně dalších příjmově testovaných dávek,“ napsalo ministerstvo práce a sociálních věcí v návrhu novely.

Mezi dávky státní sociální podpory, u nichž se posuzuje příjem, patří přídavek na dítě, příspěvek na bydlení a porodné. Přídavek a porodné mohou nyní získat rodiny s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Příspěvek na bydlení je za určitých podmínek pro domácnosti, jimž na pokrytí nákladů na bydlení nestačí 35 procent příjmu v Praze a 30 procent jinde.

Do příjmu pro přiznání nebo vyměřování sociálních dávek se nebudou za období od března 2020 do prosince 2021 počítat ani odměny studentů, které dostali za nařízenou pracovní povinnost například v nemocnicích.

Senát dočasnou změnu pravidel u ošetřovného přijal beze změn. Naopak včera poslancům vrátil návrh na změnu u kompenzačního bonusu pro OSVČ. Novelu, která má zajistit bonus i pro OSVČ v úpadku, senátoři na návrh KDU-ČSL chtějí doplnit o zvýšení kompenzace. Konkrétně z 500 na 667 korun za den, což by dělalo 20 tisíc místo současných 15 tisíc korun za měsíc.

„Děláme to proto, že sice v první vlně pandemie činil bonus pro podnikatele taky 15 000 Kč, ale nebylo nutné z toho platit odvody. To se teď již neděje a reálné příjmy z tohoto bonusu se tak o odvody snižují na 10 000 Kč,“ vysvětluje předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárka Jelínková.

Senátoři také navrhují, aby na podporu dosáhli i podnikatelé bez provozovny. „Dnes se bonus vztahuje pouze na ty, kteří mají vládními opatřeními zákaz přímo v provozovnách. Je zde ale řada podnikatelů, která je navázána na tyto provozy – třeba účetní, která z domova zpracovává účetnictví pro restaurace a hotely. Tato podnikatelka dnes na bonus nedosáhne,“ popisuje Jelínková.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services