Nemocenská 2021. Spočítejte si, kolik teď dostanete

Kolik dělá náhrada mzdy a nemocenské dávky? Máme kalkulačku i aktuální přehled pravidel. Pro zaměstnance i podnikatele.
Nemocenská 2021. Spočítejte si, kolik teď dostanete

Zdroj: Shutterstock

Výpadek příjmu během pracovní neschopnosti mají zaměstnancům aspoň částečně nahradit náhrada mzdy a nemocenská. Zatímco náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti, nemocenská (od 15. dne) je dávka hrazená státem. Prakticky stejně funguje i nařízená karanténa.

Na náhradu mzdy dosáhnou pouze zaměstnanci. Kdo vydělává jako OSVČ, na náhradu mzdy nárok nemá (a nemocenskou mu stát vyplatí, jen pokud si dobrovolně hradil nemocenské pojištění). Živnostníkům a dalším podnikatelům se budeme podrobněji věnovat na konci článku.

Od července 2019 se už opět proplácejí i první tři neodpracované dny. Takzvanou karenční dobu škrtla novela zákoníku práce.

Pro nemoc covid-19 a související karanténu platí stejná pravidla jako při jakékoliv jiné nemoci. Vláda vedená Andrejem Babišem nevyslyšela doporučení, podle nichž by vyšší náhrada příjmu pomohla omezit šíření koronaviru. Lidé, kteří (zatím) nemají příznaky nebo horší průběh nemoci, se snaží karanténě nebo nemocenské vyhnout, protože nechtějí klesnout na zhruba 60 procent svého běžného výdělku. 

Jestli vás zajímá hlavně kalkulačka, skočte rovnou na ni. Jinak si nejdřív můžete přečíst, jak to všechno funguje – a nebojte, ke kalkulačce se také brzo dostanete.

Náhrada mzdy: Jenom pro zaměstnance

Zaměstnancům vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy od prvního do čtrnáctého dne pracovní neschopnosti. Dosáhnou na ni jenom lidé v klasickém pracovním poměru. Kdo vydělává na dohodu o provedení práce, může s náhradou mzdy počítat, jen když si měsíčně vydělá víc jak deset tisíc korun – v takovém případě za něj totiž zaměstnavatel odvádí sociální pojištění, jehož součástí je i pojištění nemocenské. Kdo pracuje na dohodu o pracovní činnosti, na náhradu mzdy dosáhnete, jestliže měsíční příjem dělá víc jak 3500 korun (letos se tahle hranice zvýšila z dřívějších 3000 korun).

Kolik přesně vám zaměstnavatel jako náhradu mzdy zaplatí, závisí na tom, kolik jste v posledním kalendářním čtvrtletí v průměru brali na hodinu. Údaj o průměrném hodinovém výdělku za dané období vyčtete z výplatní pásky. Případně se k němu dopočtete, když součet hrubých příjmů za poslední čtvrtletí vydělíte počtem odpracovaných hodin. Když onemocníte třeba v lednu, počítají se příjmy za říjen až prosinec minulého roku. Když v květnu, počítají se příjmy za leden až březen.

Anketa

Jste pro, aby stát při covidu proplácel lidem vyšší nemocenskou (karanténu)?

Náhrada mzdy se pak počítá jako šedesát procent z hrubého hodinového výdělku, který se ovšem ještě sníží prostřednictvím redukčních hranic. Ty pro rok 2021 vypadají takhle:

  • z částky do 206,85 Kč se počítá 90 procent,
  • nad částku 206,85 Kč do částky 310,28 Kč se počítá 60 procent,
  • nad částku 310,28 Kč do částky 620,38 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 620,38 Kč se nepřihlíží.

Náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel pouze za pracovní dny, které byste jinak odpracovali. Zároveň může náhradu mzdy snížit na polovinu, když si přivodíte pracovní neschopnost pod vlivem alkoholu, drog, během rvačky nebo při páchání úmyslného trestného činu.

Nemocenská pro zaměstnance

Když pracovní neschopnost trvá víc jak čtrnáct dní, přichází na řadu nemocenská. Tu nevyplácí zaměstnavatel, ale stát, konkrétně správa sociálního zabezpečení.

Při výpočtu nemocenské vycházejí úředníci z takzvaného denního vyměřovacího základu: průměru hrubých příjmů za uplynulý rok přepočítaných na den. Nemocenská se – stejně jako náhrada mzdy – vypočte jako šedesát procent denního vyměřovacího základu sníženého prostřednictvím redukčních hranic. V roce 2021 se denní vyměřovací základ redukuje takto:

  • z částky do 1182 Kč se počítá 90 procent,
  • nad částku 1182 Kč do částky 1773 Kč se počítá 60 procent,
  • nad částku 1773 Kč do částky 3545 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 3545 Kč se už nepřihlíží.

Kdo marodí dlouhodobě, tomu se nemocenská zvýší. Od 31. dne pracovní neschopnosti se počítá jako 66 procent denního vyměřovacího základu. A pokud jste na neschopence déle než 61 dní, násobí se váš redukovaný denní vyměřovací základ 72 procenty.

Maximálně lze nemocenskou pobírat 380 dní od začátku pracovní neschopnosti. Když ale marodíte dlouho a váš stav je stabilizovaný už 180. den, lékař pracovní neschopnost ukončí, i když ještě nebudete úplně fit.   

Nemocenská se – narozdíl od náhrady mzdy – vyplácí za každý kalendářní den pracovní neschopnosti. S výpočtem si hravě poradí naše kalkulačka. Stačí zadat váš hrubý příjem.

eNeschopenka

Loňskou novinkou je spuštění takzvaných eNeschopenek. Pokud vás lékař uzná dočasně práce neschopným, předá informaci o vaší nemoci či zranění automaticky také zaměstnavateli a okresní správě sociálního zabezpečení. Odpadá vám tak povinnost doručit zaměstnavateli papírovou neschopenku (přesto ho musíte o vzniku pracovní neschopnosti co nejdřív informovat, ale stačí e-mailem nebo telefonicky, bez doručování tiskopisu)

Zároveň už není potřeba o náhradu mzdy ani nemocenskou žádat. Podklady pro výplatu obou dávek – takzvaný lístek na peníze – zasílá lékař elektronicky. Průkaz práce neschopného, který od lékaře dostanete, je čistě vaším dokladem. Najdete v něm termín příští návštěvy lékaře či čas povolených vycházek. Slouží také jako doklad pro případnou kontrolu ze sociálky.

Nemocenská pro podnikatele

Jak už jsme napsali, osoby samostatně výdělečně činné na nemocenskou dosáhnou, jen když si dostatečně dlouho – minimálně tři měsíce bezprostředně předcházející vzniku pracovní neschopnosti – dobrovolně platí nemocenské pojištění. Nemocenská jim potom – stejně jako zaměstnancům – náleží až od patnáctého dne nemoci. V prvních čtrnácti dnech nedostanou nic (protože nemají zaměstnavatele, který by jim vyplatil náhradu mzdy).

Výše platby nemocenského pojištění OSVČ je omezená zespod i shora. Minimální záloha pro rok 2021 dělá 147 korun měsíčně. Horní hranici představuje vyměřovací základ pro sociální pojištění rozpočtený na měsíce, ke kterému se OSVČ dopočetla v loňském přehledu pro správu sociálního zabezpečení. Na nemocenské pojištění lze měsíčně posílat maximálně 2,1 procenta z tohoto vyměřovacího základu. To v praxi znamená, že pokud chce podnikatel dosáhnout na vyšší nemocenskou, musí si delší dobu připlácet také na sociálním pojištění.

Samotný výpočet nemocenské pro OSVČ je poměrně složitý. Líp proto uděláte, když to necháte na naší kalkulačce. Poradíme i s tím, jaké optimální pojistné platit, abyste mohli v budoucnu pobírat zvolenou výši nemocenské.

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2021

Další kalkulačky

Karanténa 2021

Při karanténě platí stejná pravidla i částky jako u klasické pracovní neschopnosti.

Zaměstnanec, který musí do karantény kvůli hrozbě koronaviru nebo jiné nakažlivé nemoci, má tedy prvních 14 dnů nárok na náhradu mzdy ve výši 60 procent takzvaného vyměřovacího základu – což je hrubá mzda zkrácená takzvanými redukčními hranicemi (čím víc člověk vydělává, tím víc se mu základ krátí). Zákonem stanovenou náhradu mzdy pak zaměstavatelům může proplatit stát v rámci programu Antivirus.

Když karanténa trvá déle než dva týdny, dostává zaměstnanec od patnáctého kalendářního dne klasické nemocenské dávky od správy sociálního zabezpečení. 

Už je tu!

Projděte si, jaké novinky roku 2021 mohou ovlivnit vaše osobní finance a drobné podnikání.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu

18. 1. 2021 | Petr Kučera | 31 komentářů

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu

Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál?... celý článek

Kdo nedá dítě do školy, přijde o ošetřovné. I když má vážný důvod

24. 11. 2020 | Petr Kučera | 8 komentářů

Kdo nedá dítě do školy, přijde o ošetřovné. I když má vážný důvod

Chcete chránit zdraví dítěte nebo jiných členů rodiny, ale máte smůlu. Stát vám – na rozdíl od jara – nepomůže. A když pak dítě skutečně onemocní covidem, dá vám místo takzvaného krizového... celý článek

Karanténa a náhrada mzdy. Kolik teď dostanete

25. 10. 2020 | Petr Kučera | 18 komentářů

Karanténa a náhrada mzdy. Kolik teď dostanete

Spočítejte si, na co máte nárok při nařízené karanténě. Řídí se stejnými pravidly jako klasická pracovní neschopnost. A pozor: Sám zaměstnavatel vám ji nařídit nemůže.

Ošetřovné při zavřené škole. Aktuální přehled a kalkulačka

22. 10. 2020 | Petr Kučera | 64 komentářů

Ošetřovné při zavřené škole. Aktuální přehled a kalkulačka

Delší, pro trochu víc lidí a nakonec i vyšší. Změny v ošetřovném, když zůstanete s dítětem doma kvůli zavřené škole, schválili poslanci. Projděte si odpovědi na časté otázky.

Odškodnění za pracovní úraz se zvýší. Myslí i na víc pozůstalých

19. 6. 2020 | Terezie Nývltová Vojáčková, redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Odškodnění za pracovní úraz se zvýší. Myslí i na víc pozůstalých

Schválená novela vylepší pravidla pro jednorázové odškodnění pozůstalých. Díky tomu se jednak zvýší, jednak na něj dosáhne více lidí.

Partners Financial Services