Otcovská 2021. Kdo má nárok a kolik dostane

Kalkulačka otcovské poporodní péče a přehled aktuálních pravidel.
Otcovská 2021. Kdo má nárok a kolik dostane

Zdroj: Shutterstock

Pozor: k otcovské pro rok 2022 máme nový článek

Jestli vás přesto zajímá tenhle archivní z roku 2021, tady je:

Vedle peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku se vyplácí také dávka otcovské poporodní péče – zkráceně otcovská. Čerpat se může maximálně po dobu jednoho týdne, tedy sedmi dnů péče.

Dávka nahrazuje výpadek příjmu čerstvým tatínkům, kteří chtějí bezprostředně po narození dítěte zůstat doma a zapojit se do péče. Na otcovskou dosáhnou, když splní zákonem předepsané podmínky.

Základní podmínkou pro přiklepnutí otcovské je účast na nemocenském pojištění. To je součástí sociálního pojištění, které za každého zaměstnance v klasickém pracovním poměru hradí zaměstnavatel.

Pozor dejte, jestliže pracujete na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohodu o provedení práce (DPP) – nemocenské pojištění za vás na DPČ a DPP zaměstnavatel hradí, jen když měsíční výdělek přesáhne určitou hranici. U DPP je hranice měsíčního výdělku ve výši 10 tisíc korun, u DPČ se limit letos zvýšil z 3000 na 3500 korun měsíčně. Kdo vydělává nad tyto limity, za toho zaměstnavatel sociální – a tedy i nemocenské – pojištění platí.

Volno k porodu

Při narození dítěte mají zaměstnanci ze zákona nárok na pracovní volno. 

O placené volno si může říct zaměstnanec, který veze manželku či družku k porodu.

Zaměstnavatel ho musí následně uvolnit i na dobu porodu, náhradu mzdy už ale vyplatit nemusí.

Podrobněji:

Otcovskou pak správa sociálního zabezpečení přizná tomu, kdo se nemocenského pojištění účastní v den nástupu na otcovskou. Jinak řečeno: je v den nástupu na otcovskou zaměstnaný, nebo si jako podnikatel platí dobrovolné nemocenské pojištění (o otcovské pro OSVČ si napíšeme níž). Bez dávky se naopak musí obejít studenti nebo uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce.

Vedle účasti na nemocenském pojištění úředníky zajímá, jestli o otcovskou žádá muž, který je na matrice zapsaný jako otec dítěte. Ani manžel čerstvé maminky totiž na dávku nedosáhne, pokud ho úřad nemá vedeného jako otce.

Sociálka navíc přizná otcovskou tomu, kdo do péče převezme dítě mladší sedmi let. Převzetí do péče nahrazující péči rodičů je vždy potřeba prokázat příslušným potvrzením.

Kdy čerpat a jak žádat

Podpůrčí doba – tedy ta, po kterou lze dávku otcovské poporodní péče čerpat – dělá nanejvýš sedm po sobě jdoucích kalendářních dní. Okresní správa sociálního zabezpečení ji přiklepne nejdřív v den narození dítěte. Tedy klidně v době, kdy je dítě s matkou v porodnici. Nejpozději lze otcovskou vybrat šest týdnů od narození potomka.

O výplatu dávky je potřeba sociálku požádat, a to prostřednictvím formuláře Žádost o dávku otcovské poporodní péče. Na tatíncích je vyplnění přední strany lejstra, poté musí žádost předat zaměstnavateli. Ten na konci sedmidenního čerpání vyplní druhou stranu a tiskopis odešle na Českou správu sociálního zabezpečení. Následující měsíc vyplatí sociálka dávku na bankovní účet nebo složenkou.

V práci musí tatínci požádat o rodičovskou dovolenou, na kterou mají ze zákona nárok.

Živnostníci a další podnikatelé podávají žádost přímo na pobočce České správy sociálního zabezpečení, u níž jsou registrovaní.

Výpočet otcovské 2021

Kolik bude dávka otcovské poporodní péče dělat, závisí na vašich hrubých příjmech za poslední rok. Z nich úředníci vypočtou takzvaný denní vyměřovací základ (hrubý měsíční příjem se vynásobí 12 měsíci a pak vydělí 365 dny). Následně se denní vyměřovací základ ještě sníží prostřednictvím redukčních hranic. Pro rok 2021:

  • z částky do 1182 Kč se započítá 100 procent,
  • z částky nad 1182 Kč do 1773 Kč se započítá 60 procent,
  • z částky na 1773 Kč do 3545 Kč započítá 30 procent,
  • k částce nad 3545 Kč se nepřihlíží.

Dávka otcovské pak dělá sedmdesát procent z takto redukovaného denního vyměřovacího základu. Například pro tatínky s hrubým měsíčním výdělkem třicet tisíc korun to znamená otcovskou 4837 korun za sedm kalendářních dní.

Snazší ale bude nechat výpočet na naší kalkulačce. Stačí zadat průměrnou měsíční hrubou mzdu.

Otcovská pro OSVČ

Výše popsaná pravidla se týkají pouze zaměstnanců. Pokud chce otcovskou pobírat podnikatel, musí si dobrovolně platit nemocenské pojištění nejméně tři měsíce před nástupem na otcovskou. Zároveň platí, že během pobírání otcovské, nemá OSVČ vykonávat výdělečnou činnost.

Minimální záloha na nemocenské pojištění letos dělá 147 korun (loni to bylo 126 korun), shora je pojistné omezené platbou na sociální pojištění. Horní hranice konkrétně odpovídá vyměřovacímu základu pro sociální pojištění rozpočtenému na měsíce, ke kterému se OSVČ dopočetla v loňském přehledu pro správu sociálního zabezpečení. Na nemocenské pojištění lze měsíčně posílat maximálně 2,1 procenta z tohoto vyměřovacího základu.

Podnikatel, který na sociální pojištění odvádí předepsané minimum (pro letošek 2588 korun), může na nemocenské pojištění posílat nanejvýš 187 korun měsíčně. Za tři platby nemocenského ve výši 187 korun, pokud se k nemocenskému pojištění přihlásí jen na tři měsíce před otcovskou, pak dostane sedm denních dávek otcovské ve výši 204 korun. Jinak řečeno: za 561 korun (3krát pojistné 187 korun) vyplatí správa sociálního zabezpečení 1428 korun (7krát denní dávka otcovské 204 korun).

S dalšími propočty pomůže naše kalkulačka mateřské pro OSVČ – denní dávky u mateřské a otcovské se totiž počítají stejně.

Tátové na mateřské a rodičovské

Vedle otcovské můžou tatínci dosáhnout také na peněžitou pomoc v mateřství. Respektive: pobírat ji namísto matky dítěte.

Rozhodující je, zda splní podmínku dostatečně dlouhé účasti na nemocenském pojištění. Úřady ji přiznají, i když nejde o biologického otce, ale pouze manžela maminky. 

Muž pak může „mateřskou“ brát 22 týdnů (při narození dvojčat a vícerčat 31 týdnů).

Na peněžitou pomoc v mateřství navazuje rodičovský příspěvek. I ten může čerpat otec dítěte a zároveň požádat o rodičovskou dovolenou. Zaměstnavatel musí vyhovět a rodičovské volno poskytnout, maximálně do tří let věku dítěte.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services