Nový kompenzační bonus prošel. Takhle se vylepší

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 25. 2. 2021 | 41 komentářů
Podpora pro podnikatele má být jednodušší a pro víc zájemců. Kompenzační bonus se zvýší z 500 na 1000 Kč, na poloviční částku dosáhnou i lidé s nařízenou karanténou nebo izolací. A to už od února.
Nový kompenzační bonus prošel. Takhle se vylepší

Zdroj: Shutterstock

Takzvaný kompenzační bonus stoupne na dvojnásobek a dosáhne na něj víc zájemců. Nová pravidla schválili po poslancích i senátoři. Budou platit zpětně už od začátku února.

Ministerstvo financí se vrací k principu z loňského jara: na kompenzační bonus mají mít nárok všichni, koho výrazně postihly dopady pandemie koronaviru – ať už šlo o přímá vládní omezení, nebo „jenom“ omezení poptávky po zboží a službách, případně třeba vlastní karanténu nebo onemocnění covidem.

To je zlepšení oproti podzimu, kdy přísná pravidla prosazovaná ministryní Alenou Schillerovou odřízla od bonusu řadu postižených podnikatelů: podporu v zásadě vázala jenom na uzavření provozoven a přímé dopady vládních omezení.

Základní podmínkou nově bude pokles tržeb aspoň o 50 procent v porovnání se srovnatelným obdobím – tedy zjednodušeně řečeno s obdobím těsně před pandemií. Například pro nárok na bonus za únor 2021 se ve většině případů budou srovnávat příjmy za leden 2021 s měsíčním průměrem za období od 1. listopadu 2018 do 31. ledna 2019.

Když budeme přesnější: V zásadě se porovnají tržby za měsíc, který předchází takzvanému bonusovému období, s průměrnou měsíční výší za tři kalendářní měsíce v období od 1. listopadu 2018 do 31. prosince 2020, jejichž názvy se shodují s názvy tří kalendářních měsíců bezprostředně předcházejících bonusovému období. Když lze tímto způsobem určit více období, bude srovnávacím obdobím to, které si žadatel sám zvolí.

Výplata bonusu už není navázána přímo na trvání nouzového stavu, zákon nicméně obecně předpokládá trvání krizových opatření.

Denní částka kompenzačního bonusu stoupne z 500 na 1000 korun. Vedle osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) dosáhnou na vyšší bonus i společníci menších společností s ručením omezeným, základní podmínky se u nich nemění.

Nárok na kompenzační bonus

Zdroj: Shutterstock

Podle nových pravidel vzniká nárok na kompenzační bonus, pokud podnikání bylo výrazně dotčeno v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to zejména z důvodu:

  • nutnosti uzavření či omezení provozu provozovny subjektu kompenzačního bonusu nebo provozovny společnosti s ručením omezeným,
  • karantény nebo izolace podle zákona o ochraně veřejného zdraví (dále jen „karanténa“) subjektu kompenzačního bonusu nebo jeho zaměstnance,
  • péče o dítě v případě subjektu kompenzačního bonusu nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance,
  • omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným nebo
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným.

„Bonus bude individuálně zastropován pro subjekty s typicky nižšími příjmy, jako jsou důchodci či studenti, aby nedocházelo v jednotlivých případech k nespravedlivému překompenzování,“ upozorňuje Schillerová. Zjednodušeně řečeno: základem bude průměrná výše příjmů ve srovnávacím období.

Pro lidi pracující na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce zůstává kompenzační bonus ve výši 500 korun denně. Nemění se ani podmínka, že musí jít o dohodu s odvodem nemocenského pojištění, tedy s odměnou od 10 tisíc korun měsíčně u DPP nebo 3500 korun u DPČ.

I ti podnikatelé a společníci, kteří by jinak na kompenzační bonus nedosáhli, na něj nově získají nárok při nařízené karanténě nebo izolaci (tedy při infekčním onemocnění). V takovém případě jde o 500 korun na den, odpadá podmínka poklesu příjmů o aspoň 50 procent. Museli si však předtím dobrovolně platit nemocenské pojištění – podle zákona stačí účast, nezmiňuje určité minimální období. 

Podobný příspěvek ke karanténě nebo nemocenské mají dostávat také zaměstnanci, zákon s tím však v jejich případě počítá až od začátku března. S únorovou karanténou tak mají zaměstnanci smůlu.

Na bonus mají mít nárok také podnikatelé v insolvenci. Nový zákon už s žádným omezením od února nepočítá. Díky novele, kterou před pár dny definitivně schválili poslanci, navíc dostanou zpětně bonus i za předcházející období.

Opozici se do vládního návrhu nepodařilo prosadit některá vylepšení, například zmírnit podmínky pro nárok na příspěvek. Piráti, ODS, STAN, TOP 09 navrhovali snížit limit pro propad tržeb na 30 až 40 procent. Piráti a KDU-ČSL také chtěli, aby zákon garantoval dosavadní příspěvek 500 korun denně pro ty, kteří novým podmínkám nevyhoví.

„Nový kompenzační bonus bude platit zpětně od 1. února 2021. Částečné překrytí prvního období nového bonusu s posledním obdobím původního bonusu v únoru bude vyřešeno formou započtení. To znamená, že nově nárokovaný bonus za únor v maximální možné výši 28 000 Kč bude případně snížen o již vyplacenou částku původního únorového bonusu,“ upřesňuje Schillerová.

Žádosti budou dál přijímat finanční úřady, na doložení podmínek zatím stačí čestné prohlášení. Vedle formuláře na webu lze podat žádost e-mailem, datovou schránkou, poštou či osobně na podatelně. „S podávám žádostí je však nutné počkat na výsledek legislativního procesu,“ upozorňuje Schillerová. Poslanci by měli zákon projednat v nejbližších dnech, pak ještě bude potřeba souhlas senátorů, podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce.

Nový kompenzační bonus je podle Schillerové jedním ze tří pilířů inovovaného systému státní podpory. Tím druhým zůstává program Antivirus na udržení pracovních míst, tedy přímé příspěvky na mzdy zaměstnanců. Třetím pilířem má být nový program, který připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu pod pracovním názvem Covid 21. Podnikatelské svazy se obávají, že nový systém zruší některé z dosavadních podpor, především státní příspěvek na nájemné provozoven.

Článek z 16. února jsme zaktualizovali po schválení zákona senátory.

Psali jsme víc:

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2021 13:09, Zdenek

Takze pokud jsem to pochopil podnikatel ktery ma uzavrenou provozovnu ale stale se snazi uskutecnovat nejake trzby a vymysli dalsi zpusoby preziti mu propadnou trzby o 49% a nedostane od statu ani korunu skvele
vymysleno

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2021 7:25, zuzka

jeto dobre nastavene a co nasi duchodci invalide kteri jsou natom opravdu spatne natu skupinu nejchudsi vlada zapomina

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services