Karanténa kvůli covidu: Na příspěvek má dosáhnout víc lidí

Nebojte se zůstat v karanténě, už nepřijdete o tolik peněz. Vládní koalice po mnoha měsících vyslyšela doporučení expertů a zvýší dávky z nemocenského pojištění.
Karanténa kvůli covidu: Na příspěvek má dosáhnout víc lidí

Zdroj: Shutterstock

Aktuální informace najdete v novém článku. Jestli si přesto chcete přečíst tento archivní, tady je:

Lidé v karanténě nebo s potvrzeným infekčním onemocněním mají od března dostávat příplatek k náhradě mzdy, na kterou mají nárok podle standardních pravidel. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové schválili 11. února poslanci, senátoři jim ho však dnes vrátili s pozměňovacími návrhy.

Při karanténě nebo infekčním onemocnění mají zaměstnanci nově dostávat mimořádný příspěvek až 370 korun za maximálně deset kalendářních dnů. Poslanci sice odmítli pozměňovací návrh Pirátů na prodloužení doby pobírání příspěvku na 14 dnů, jenže stejné vylepšení teď navrhují i senátoři. Poslance tak za pár dnů čeká definitivní rozhodnutí.

Celková „nemocenská“ by nikomu neměla převýšit předchozí výdělek. „U zaměstnanců s velmi nízkými příjmy tak bude příspěvek limitován. V součtu s náhradou příjmu nepřevýší 90 procent průměrného výdělku,“ říká Maláčová.

Na příspěvek podle Maláčové nemají dosáhnout lidé, kteří se do karantény dostanou do pěti dnů od návratu ze zahraničí – s výjimkou pracovní nebo služební cesty. I to chtějí senátoři vylepšit: nárok by podle něj měli všichni, kdo se vrací ze zahraničí. „Jednalo by se o demotivující podmínku a lidé by při trasování tajili, že byli v zahraničí,“ vysvětlují navrhované rozšíření senátorky za KDU-ČSL Anna Hubáčková a Šárka Jelínková. 

Vládní návrh počítá s poskytováním mimořádného příspěvku od začátku března do konce května. Nedostanou ho tedy lidé, kteří nastoupí do karantény v únoru.

Poslanci teď mohou potvrdit buď původně schválenou podobu zákona, nebo ho přijmout i se změnami podle senátorů. Jisté každopádně je, že příplatek projde.

Někteří ekonomové a další experti doporučují zvýšení nemocenské jako účinný nástroj proti šíření viru už delší dobu. „Před covidem neměla pětina domácností úspory na nenadálé výdaje. Ti lidé si karanténu nemůžou dovolit. Navíc by měli hlásit svoje kontakty, takže manželku nebo kolegy v práci. Ani ti nechtějí přijít o příjmy. Lidé se nechodí testovat a nenahlašují kontakty,“ říká David Navrátil, analytik České spořitelny.

Zaměstnanci v karanténě a na nemocenské dostávají standardně 60 procent takzvaného vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno jejich předchozí hrubá mzda zkrácená takzvanými redukčními hranicemi (čím víc člověk vydělává, tím víc se mu základ krátí). Zvláště pro lidi s nižšími výdělky může být propad o dvě pětiny zásadní.

Mimořádný příspěvek má omezit případy, kdy lidé s pozitivním testem na koronavirus nahlásí hygienikům výrazně méně kontaktů, než je obvyklé v sousedních zemích. Potenciální přenašeči tak nejdou včas do karantény. Nemoc se v Česku šíří rychleji i proto, že je hygienické stanice kontaktují s velkým zpožděním. Lidé s bezpříznakovým nebo jen lehkým průběhem zároveň dál chodí do práce, aby nepřišli o výdělky. 

Příspěvek budou – stejně jako standardní náhradu mzdy – vyplácet zaměstnavatelé. Stát jim je následně kompenzuje formou odpočtů z odvodů na sociální pojištění. „Zvýšené náklady tak budou mít okamžitě kompenzovány,“ říká Maláčová.

Obdobný příspěvek – 500 korun na den – během karantény a izolace dostane i část podnikatelů, a to zřejmě už od února. Ovšem jenom v případě, že si dobrovolně platili nemocenské pojištění – podle zákona stačí účast, nezmiňuje určité minimální období. Příspěvek je součástí nového zákona o kompenzačním bonusu, který senátoři zřejmě také vrátí poslancům s návrhy na vylepšení.

Původně text z 8. února jsme aktualizovali po projednání zákona senátory.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2021 7:59, Zdeněk

Dlouho sem nechapal proc je okolo toho takovy humbug.. Az do ted, kolegovi v praci se udelalo spatne, cely den sme spolu tedy oddelali, v utery uz neprisel. Od stredy jiz byl priznakove jasny tak jsem nastoupil na dovolenou, 4 den sem sel dobrovolne na test, negativni(ano je to o den driv nez by se melo) objednal jsem se na dalsi po vikendu. V sobotu me vytrasovala hygiena vyslala me na PCRko co nejdrive to bude mozne na coz sem se v sobotu uz vyprd a objednal se na nedeli. Opet negativni.. Nic mi neni zodpovedne jsem zustal doma, vyplacal si dovolenou, sel na testy a nemam priznaky, i presto musim zustat dalsi tyden doma na nemocenske na 60? ano chtel bych od statu vic nez to a nechapu proc ne hned... A zacinam chapat lidi kteri jsou treba 2x v kratke dobe v kontaktu s nekym a musi do karanteny, ze je to pro ne likvidacni.. Kort, kdyz se na ne prijde hned po kontaktu. Priste uz se tomu budu snazit vyhnout jak to pujde a ostatnim uz se nedivim, ze se navzajem nenahlasi.. S poctivosti oskuban, dekuji vlade, ze nici stredni a nizsi tridu..

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2021 7:42, moje já

Super, byla jsem v karanténě 3 týdny v lednu a nedostanu nic. A to jsem sama s děckem. Tak díky, paní Máláčová, zase jste se předvedla.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services