Počítač zadarmo?

Počítač zadarmo?
Internetové bankovnictví patří k hlavním úkolům produktových manažerů českých bank. GE Capital bank vstoupila na toto pole s novým reklamním trhákem – geniálním účtem. Minule dávali mobil zdarma, dostaneme tentokrát počítač?
Jedním z trendů moderního bankovnictví je rozvoj přímých komunikačních kanálů, tedy ovládání účtu telefonem, mobilem nebo internetem. Většina českých bank už tyto cesty ke klientovým penězům nabízí. Telefon využívá více jak půl milionu klientů, přes sto tisíc se přehoupl GSM banking a na posledním místě stojí internet. Nabízí se tedy otázka: chceme vůbec internetovou banku?

Okem statistika

GE Capital bank (profil, názory) si nechala zpracovat výzkum, jak klienti vidí internet jako alternativu poboček. Jeho závěry potvrzují naši první větu. Zájem o internetové bankovnictví má více než polovina dotázaných s kladným vztahem k počítačům. Jen každý sedmý klient zatím neví, zda by takovou službu chtěl, a odpůrců "banky po drátě" je přibližně třetina. Respondenti také odpovídali na dotaz, co se jim na internetovém kanálu nejvíce líbí. Dvě třetiny dotázaných vidí hlavní výhodu v tom, že nemusí chodit do banky a ušetří tím čas. Třetina si chválí pohodlí ovládání účtu přímo od pracovního stolu a necelých třicet procent uvedlo nepřetržitý provoz a možnost mít kdykoli přehled o svých financích.

Zájem je jedna věc, možnost věc druhá. Přístup k celosvětové pavučině má totiž jen polovina dospělých Čechů. Tento fakt je podle zmíněného výzkumu hlavní brzdou rozvoje internetové komunikace s bankou. A co na to největší české banky? Koupí klientovi počítač?

GEnius se představuje

GE Capital bank přišla začátkem března s novým účtem GEnius. Jde o běžný účet s kontokorentem a aktivovanou službou telefonního a internetového bankovnictví. V balíčku najde klient také internetovou platební kartu, vedle Komerční banky a eBanky se tak GE stala třetí bankou v zemi, která virtuální kartu nabízí. Jako bonus dostává klient emailovou schránku na atraktivní doméně genius.cz. Přístup k účtu je zabezpečen heslem, což je sice pohodlná varianta, na druhou stranu je bezpečná jen do chvíle, než vaše heslo někdo zjistí.

Poplatek za vedení účtu s měsíčními výpisy, služeb přímého bankovnictví a virtuální platební karty je padesát korun měsíčně. Pokud byste ale chtěli účet zrušit, připravte si celou pětistovku. Navíc internetové bankovnictví GEnius umožňuje jen zjišťování zůstatku na účtu, prohlížení posledních třech měsíčních výpisů a zadávání jednorázových příkazů k úhradě. Takto „osekaný“ internetbanking za padesátikorunu rozhodně geniálním řešením není. Kdo hledá kompletní ovládání svého účtu přes internet, připlatí si dalších 49 korun měsíčně za službu Standard.

Počítač zadarmo? Ani náhodou

Při zavádění GSM bankovnictví nabízela GE Capital bank mobil zdarma. Historie se však v případě internetového bankovnictví neopakuje. Ani počítač, ani modem zdarma nebudou. Útěchou tedy budiž nabídka bezúročného leasingu na počítač AutoCont Premio s 24 měsíčními splátkami 999 korun. Leasing je sice bez navýšení, ale pokud této nabídky využijete, zaplatíte na měsíčním poplatku za účet 99 korun místo 50, protože si musíte aktivovat internetové bankovnictví Standard.

Kolik korun zaplatíte za běžný účet s internetovým bankovnictvím
Banka
Založení
Měsíční paušál
Zrušení
Česká spořitelna

950

15

200

ČSOB

1100

30

200

eBanka

0

55

0

GE Genius

0

50

500

GE CB *)

0

99

300

Komerční banka

0

61

250

Vysvětlivky:
ČS - Česká spořitelna; ČSOB - Československá obchodní banka; GECB - GE Capital bank; KB - Komerční banka

*) běžný účet se službou internetového bankovnictví Standard

Vyplatí se GEniální účet?

Pokud vám stačí omezené internetové možnosti Genia, užijete virtuální platební kartu, rádi si na vizitku připíšete e-mail jan.novak@genius.cz, anebo chcete využít výhodného leasingu na nákup počítače, jste na správné adrese. Výhodou jsou také nulové náklady při zavedení služby, není totiž potřeba žádný autorizační kalkulátor či čtečka čipových karet. Ti z vás, kteří hledají plnohodnotné internetové bankovnictví, si zřejmě vyberou jinak.

Máte zřízen internetový přístup k vašemu běžnému účtu? Čeho si na něm nejvíce ceníte? A co vám nejvíce vadí? Podělte se s námi o váš názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 3. 2002 13:00, Balda

Je to naprosta pravda. Mam uz rok u Zivnobanyk zalozeny inzernetovy ucet a jen ty nejlepsi zkusenosti. A to nejen s funkcnosti celeho systemu, ale in se zakaznickou podporou a servisem.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2002 16:03, J. Pokorny pokorny.jiri@volny.cz

Trosku mi v prehledu bank chybi ma Zivnobanka, ktera mi provozuje internetove bankovnictvi k memu beznemu uctu zdarma - tedy krome bezneho poplatku za bezny ucet, ktery se plati v kazde bance a ktery je v ZB jeden z nejlevnejsich neplatim v pripade, ze si zaktivuji a pak provozuji Netbanku vubec nic navic. Netbanka poskytuje pomerne solidni uzivatelske rozhrani a umoznuje bezne operace, jako prikazy k uhrade, stav konta, pohyby na konte atd... Clanku tedy podle mne chybi ponekud sirsi pohled...

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services