Hvězdné nebe v únoru

Hvězdné nebe v únoru
Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již více než rok, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (součást celosvětové sítě Moody´s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách. A jak dopadly jednotlivé fondy?

Akciové fondy

Skupina akciových fondů se v měsíci únoru rozšířila o nově zařazený fond J&T AM Perspektiva – A, jež získal nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení. Jedenáctičlenná skupina akciových fondů v hvězdičkovém hodnocení vykazuje poměrně vysokou stabilitu. V měsíci únoru došlo ke změnám u fondů AKRO mezinárodní akciový a Citicorp OPF akcií, v obou případech se jedná zvýšení hodnocení o jednu, resp. dvě hvězdičky a oba fondy se zařadily mezi nejvýše hodnocené. Ztráta jedné hvězdičky postihla ISČS Sporotrend, který poklesl na dvě hvězdičky. V únorovém hodnocení se pyšní nejvyšším pětihvězdičkovým hodnocením celkem pět fondů, a to nově zařazený J&T AM Perspektiva – A, AKRO mezinárodní akciový, IKS fond světových indexů, Citicorp OPF akcií a ŽB - akciový. Na konci pořadí akciových fondů zůstává s jednou hvězdičkou i nadále 1. IN akciový fond. Kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

V této skupině fondů je i nadále vyhodnocováno sedm fondů. V průběhu posledního hodnoceného období došlo jen k drobným změnám. Newton Kosíř získal hvězdičku a zařadil se do průměru, tj. mezi tříhvězdičkové a ČSOB český dluhopisový spadl po ztrátě hvězdičky na dno hodnocení. Nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení si i nadále drží trio fondů: IKS Dluhopisový, který z plného počtu hvězdiček neslevil již od hodnocení za květen 2001, ISČS Sporobond a ISČS Bondinvest. Na konci výčtu hodnocených dluhopisových fondů zůstává i nadále Citicorp OPF dluhopisů a nově se k němu přiřadil ČSOB český dluhopisový. Skupina dluhopisových fondů potvrzuje nejvyšší stabilitu hodnocení ze všech sledovaných skupin fondů. Kompletní výsledky dluhopisových fondů.

Fondy peněžního trhu

Skupina fondů peněžního trhu se také rozrostla o nově zařazený fond ze skupiny J&T – J&T AM Perspektiva – P a k únoru čítá již deset fondů. Vstup nového fondu do hodnocení zamíchal hvězdičkovým pořadím, jelikož se díky svým výsledkům zařadil na chvost hodnocení a tím rozšířil hodnotící pásmo. Na této změně profitoval nejvíce Citicorp OPF peněžního trhu, který touto změnou získal dvě hvězdičky a ocitl na průměrném hodnocení. Hvězdička přibyla do této doby tříhvězdičkovým fondům ČSOB český peněžní trh a ISČS Sporoinvest. S pěti hvězdičkami tak zůstávají v této skupině pouze IKS Peněžní trh a ŽB - Sporokonto. Na chvostu hodnocení jsou AKRO obligace a J&T AM Perspektiva – P. Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

V největší hodnocené skupině metodou CRA Fond Scoringu bylo ke konci února hodnoceno celkem 30 fondů. Ze sledování byl vyřazen Union vyvážený, kterému bylo odejmuto povolení ke vzniku. Naproti tomu byl do hodnocení zařazen fond J&T AM Perspektiva – S, který získal čtyřhvězdičkové hodnocení. Největší pokles v hodnocení zaznamenal minule pětihvězdičkový investAGe AG7, který klesl na tříhvězdičkové hodnocení. Jednohvězdičková ztráta postihla 1.IN středoevropský fond, ISČP Smíšený OPF, PKIS Růstový, ŽB – korunový balancovaný a Newton YSE akcionářů. Jenohvězdičkový růst zaznamenaly Newton KSIO II a 1. IN restituční fond, který se vrátil na čtyřhvězdičkové hodnocení. Elitní skupinu fondů ohodnocených pěti hvězdičkami tvoří ISČS Výnosovým, ISČS Českým, ŽB balancovaným fondem nadací, InvestAGe AG2000 a 1.IN výnosovým fondem. Na chvostu zůstal v měsíci únoru zcela osamocený ŽB – Interkonto.
Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a tudíž i volatilitou hodnocení v závislosti na vývoji jednotlivých investičních instrumentů portfólia na kapitálových trzích. Kompletní výsledky smíšených fondů.

Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Pomáhají vám naše hvězdičky v orientaci? Který fond byl podle vás v únoru nejúspěšnější? Který má nejlépe našlápnuto v březnu? Proč? Co myslíte?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné nebe v roce 2001

13. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v roce 2001

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení scoringu otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v prosinci

15. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v prosinci

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem ledna pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v listopadu

11. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v listopadu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem prosince pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe: co je nového?

9. 11. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe: co je nového?

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem listopadu pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe má novou konstelaci

10. 10. 2001 | Tomáš Prouza

Hvězdné nebe má novou konstelaci

Jak si stojí vaše fondy? Zasloužil si jejich manažer pět hvězdiček nebo se stydí někde v koutku s hvězdičkou jedinou? Vše potřebné najdete v našem scoringu fondů.

Partners Financial Services