Pozor, jde po vás pomeranč!

Pozor, jde po vás pomeranč!
Nová oranžová strategie nizozemské banky ING by jí měla pomoci proniknout na český retailový bankovní trh. Její spořící Oranžové konto může svými parametry (bez výpovědní lhůty, bez poplatků, úroková sazba 4,2 procenta) pěkně zamíchat kartami v českém drobném bankovnictví.

Nízké úrokové sazby posledních dvou let učinily ze spoření na termínovaných vkladech nepříliš atraktivní záležitost. Ještě než vám banky připsaly úroky, ukrojil si z nich svůj díl stát a poté jste ještě o část výnosu mohli přijít na bankovních poplatcích. I přesto mají obyvatelé ČR na těchto účtech uloženo necelých šest set miliard korun. Možná právě to jsou důvody, proč se přes trh spořících účtů hodlá zapojit do boje o české retailové klienty i holandská ING.

Sním či bdím?

Oranžové konto (profil, názory) se snaží naplnit představy o ideálním spořícím účtu. Vysoká úroková sazba (4,2 procenta hrubého, což představuje 3,6 procenta po zdanění), žádná výpovědní lhůta (ano, čtete správně, peníze můžete vybrat kdykoliv) a žádné poplatky. Jedinými omezeními je povinnost zasílat částku z jiného bankovního účtu bezhotovostně, přičemž na stejný (či jiný) účet vám budou peníze poté také zaslány. Celá bezhotovostní konstrukce má však kromě výhod jak pro banku, tak pro klienty i nevýhody. Převod do jiné banky totiž neproběhne okamžitě, takže budete muset až tři dny čekat, než peníze dorazí do vaší banky. Pro získání nabízeného úroku je třeba splnit ještě jednu podmínku, zůstatek na účtu musí činit alespoň deset tisíc korun. 

Proč to dělají

Z parametrů účtu je jasné, že především zpočátku bude tento produkt ze strany banky dotován. Úroková sazba z něj se pohybuje nepatrně pod mezibankovní overnight sazbou PRIBID (aktuálně okolo 4,30%), vezmeme-li však v úvahu například týdenní sazbu (aktuálně okolo 5,20%), má banka k dobru už celé jedno procento. Pokud se naplní plán ING (profil, názory) získat do konce tohoto roku deset tisíc retailových klientů a do konce roku 2002 sto tisíc klientů banky mohlo by už jít o produkt s pozitivním přínosem do výsledků hospodaření banky. Náklady na jeho existenci budou nízké především díky jeho bezhotovostní podobě. Výdaje spojené se zpracováním hotovosti tak ponese konkurence z jejíchž (a na jejichž) účty budou peníze zasílány převodem. Možnost ovládání telefonem a internetem zase nebude klást vysoké nároky na výstavbu klientských center.

Další nespornou výhodou je jednoduchost produktu, spořící účet zná každý a na mnoho nových klientů přitáhnou atraktivní podmínky Oranžového konta. Podle očekávání ING bude sice velká část klientů pocházet od sesterských společností (penzijního fondu a pojišťovny), ale okolo čtyřiceti procent klientů by mělo být úplně "nových". To může skupině ING přinést další potenciál prodeje pro ostatní produkty a tím i vyrovnat náklady na případnou počáteční dotaci.

A co dál?

Oranžové konto bylo představeno současně s konceptem tzv. Orange housu - klientského centra pro zákazníky společností ze skupiny ING (podílové fondy, penzijní fond, pojišťovna a nyní i banka). Během následujících tří let by těchto center mělo ve velkých českých městech vyrůst patnáct (zatím je jediné v Praze). V každém z nich budou "přepážky" pro osobní komunikaci s pracovníky centra, telefony pro volání do call centra ING a internetové přípojky pro provádění operací na internetu. Krom toho v nich bude ještě dětský koutek a malý Orange bar. Produkty české bankovní divize ING by měly být během několika měsíců rozšířeny o kreditní kartu, spotřebitelské úvěry, běžné účty a další retailové produkty.

Zde se můžete podívat na úrokové sazby spořících účtů u ostatních českých bank.

Myslíte si, že je pro ING Bank v českém retailu ještě prostor? Pořídíte si Oranžové konto? O své názory se můžete podělit s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 88 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 1. 2002 12:41, Ivana

Dá se z uvedeného článku smlouvy usuzovat, že ING nedá k dispozici moje soukromá data třeba uklízečce ve své holandské centrále nebo komukoliv jinému, kdo poskytne ING výhodnou protihodnotu?
"1.1.5. Klient podpisem Smlouvy projevuje svůj souhlas, aby informace, které jsou předmětem bankovního tajemství, včetně osobních údajů, byly zpracovávány v informačním systému a poskytovány třetím osobám, včetně osob v zahraničí, které Banka využívá při poskytováni služeb Klientovi anebo jakýmkoli třetím osobám, které jsou kontrolovány Bankou anebo jsou s Bankou pod společnou kontrolou třetí osobou. "

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2002 14:23, Ivana

A to včetně informací o klientových účtech u jiných bank, tzv. registrovaných účtech, neboť ING může u těchto účtů "... zadávat telefonické či písemné dotazy a ověřovat jakékoli údaje včetně osobních údajů týkajících se Klienta v souladu s § 38a Zákona o bankách.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (88 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services