Čeká nás rok plný změn

Čeká nás rok plný změn
Reformy, které hodlá podle programového prohlášení uskutečnit současná vláda, asi začnou nejdříve od příštího roku, tedy od ledna 2012. Letos nás nicméně čeká daleko více změn, než v minulých letech. Věřme, že jejich cílem nejsou pouze rozpočtové úspory.

V jednom z kreslených vtipů Vladimíra Renčína si jeho dva hrdinové připíjejí na své životní úspěchy šaraticí. Rok, který právě začal, přináší řadu změn a přes avizovaný konec recese bude zřejmě pro řadu Čechů velmi tvrdý, tak zlé jako v onom vtipu to snad ale doufejme nebude. Na nejdůležitější reformy, k nimž se zavázala vládav programovém prohlášení (když přežije rozpory a bude k nim mít dost vůle), si zřejmě počkáme do roku 2012. I letos však dochází k mnoha změnám, které se dotknou prakticky každého z nás.

Mnohé z nich vycházejí ze snahy snížit deficit státního rozpočtu. V řadě měst a obcí skončila regulace nájemného. Vedle tradičních změn  podmínek pro podnikatele je třeba zmínit státní maturity,  novelu pracovního právaa změny v důchodovém systému. Bude nás mít kdo léčit, když mnozí doktoři děkují a odcházejí? A neohrozí tento krok – s možnými stávkami odborářů – pozici vlády, nebo dokonce nepřispěje k jejímu pádu?

Držme se ale faktů. K těm patří právě  úspory ve státním rozpočtu, včetně snížení platů státních zaměstnanců o 10 % (podle odborů někteří přijdou o mnohem víc). Každý z nás pak pocítí jednorázové snížení slevy na danícho 100 korun měsíčně.

Zatímco daně z příjmů z nemovitostizůstávají jinak stejné, úroky ze stavebního spořeníse nově zdaňují 15 % a státní podpora klesá na polovinu, tedy na 1500, nebo 2250 korun podle data uzavření smlouvy. Porodnébude jen pro méně movité a na první dítě, nižší má být  rodičovský příspěvekpro ty, kdo zůstanou s dětmi doma čtyři roky. Mění se i příspěvek na péči závislých osob, sociální příplatek pro rodiny, v nichž je někdo zdravotně postižený,  nemocenské pojištěnía příspěvek na bydlení.

Pozdě podané daňové přiznání bude za pět stovek

Menší budou i paušály, které si mohou odečíst od nákladů při daňovém přiznání  živnostníci.Týká se to ale jen některých, jako lékařů,  advokátů, herců, hudebníků, spisovatelů či osob s nezávislým povoláním. Osoby samostatně výdělečně činné budou znovu platit o něco větší minimální zálohy na zdravotnía sociální pojištěnía pokud se ji rozhodnou dobrovolně hradit, také na nemocenskou. Řada podnikatelů ale preferuje komerční pojistku. Za pozdě podané daňové přiznání bude nově pokuta 500 korun.

Nepříjemné změny čekají ty, kteří přijdou o zaměstnání.Pokud dají sami výpověď bez závažných důvodů, bude činit jejich podpora v nezaměstnanosti jen 45 % dosavadního průměrného měsíčního výdělku, místo 60 procent. Kdo začne brát podporu v nezaměstnanosti v roce 2011, nesmí si k ní nově ani nic přivydělat. Jestliže pak získal odstupné, nemá po dobu, kdy je pobírá, nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zpřísnily se i  podmínky pro činnost agentur práce.

Větší i menší důchody

Tzv. základní výměra důchodu, stejná pro všechny důchodce, stoupla o 60 korun na 2230 Kč, procentní výměra, počítaná z jejich individuálních příjmů, se zvýšila o 3,9 %. Toho, kdo jde do důchodu letos v říjnu a později, čeká změna výpočtu penze, která vychází z rozhodnutí Ústavního soudu. Podle dostupných informací – viz článek Důchodová reforma: Bohatí si polepší. Projdou i jiné návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí?- vydělají na této změně ti, kteří berou více než 36 tisíc korun měsíčně. Kdo bere penzi a má jiné vysoké příjmy, musí nyní počítat s tím, že se mu důchod zdaní.

Víc zaplatíme za zdravotní péči, od dubna bude dražší pobyt v nemocnici, nemocní si mohou zaplatit tzv. nadstandard. Studenty středních škol čeká letos státní maturita. Od ledna platí nový zákon o spotřebitelském úvěru, který má zlepšit postavení dlužníků. Spory o tyto úvěry má být po novele zákona možné od července řešit mimosoudně přes finančního arbitra.

Od května budou moci Češi pracovat bez pracovního povolení v celé EU, nově včetně Německa a Rakouska, o měsíc později zase přestane platit výjimka, bránící cizincům, aby nakupovali zemědělskou půdu v ČR. Ta se ale dala obejít.

Pracuje se na penzijní i dalších reformách, a dalších změnách zákoníku práce, nejasno je zatím nad zavedením školného. I nad uvedenými reformami se ale vznáší obláček nejistoty v podobě nejasné budoucnosti současné vlády a postoje jednotlivých koaličních partnerů k těmto reformám.

Otazníky kolem tržních nájmů

Polojasno je naopak nad zrušení regulovaného nájemného od ledna letošního roku, která se zatím netýká Prahy, dalších krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy, ani velkých středočeských měst. Tam skončí regulace nájemného až o dva roky později. Otázkou zůstává výše nájemného, na němž se mají nově dohodnout pronajímatel s nájemníkem a případné spory má řešit soud. Zákon, který má stanovit nová pravidla, má být podobně jako doporučující cenová mapa od Ministerstva pro místní rozvoj, kterou by se mohli pronajímatel i nájemník orientačně řídit, k dispozici nejdříve koncem letošního prvního čtvrtletí. 

Nový rok přinese i sčítání lidí, domů a bytů a mnohé další změny, jimž se budeme průběžně věnovat. Jako první závdavek přinášíme čtenářům několik kalkulaček, na nichž si je možné vypočítat čistou mzdu v roce 2011 (blíže viz //www.penize.cz/kalkulacky/vypocet-ciste-mzdy-2011), výši příspěvku na bydlení (vypočíst si ji můžete na //www.penize.cz/kalkulacky/prispevek-na-bydleni), zjistit přesný věk pro odchod do starobního důchodu, a to na //www.penize.cz/kalkulacky/duchodovy-vek aj. Další budou postupně následovat.

Kterou z chystaných změn považujete za nejužitečnější, a kterou naopak za nejvíce problematickou?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Deregulace nájemného: Víte, za kolik budete bydlet?

21. 12. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Deregulace nájemného: Víte, za kolik budete bydlet?

Nájemné v řadě českých měst a obcí již nebude od ledna regulováno. Legislativa, která řeší, co dál, ale bude platit nejdříve koncem 1. čtvrtletí 2011, zhruba ve stejné době, kdy má... celý článek

Deset změn, které příští rok čekají zaměstnance a zaměstnavatele

20. 12. 2010 | Kateřina Hrůzová, Petra Štenclová

Deset změn, které příští rok čekají zaměstnance a zaměstnavatele

Změny, které čekají zaměstnance a zaměstnavatele od ledna 2011, se týkají především daní z příjmů a zákonů, spadajících do působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí. Přinášíme... celý článek

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

8. 12. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

Česká ekonomika roste, na nižší míře nezaměstnanosti to ale zatím příliš znát není. Nelze dokonce vyloučit, že se ještě zvýší. Výjimkou je zpracovatelský průmysl. Zaměstnavatelé v... celý článek

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

6. 10. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

Když bude dosažen politický konsensus, může být zahájena penzijní reforma v lednu 2012, jak se plánovalo. Na fóru Zlatá koruna: Budem chudí důchodci?, to řekl ministr práce a sociálních... celý článek

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

24. 9. 2010 | Daniel Kotula | 34 komentářů

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

Snem mnoha lidí je bydlet ve vlastním a celkově tak, i za cenu hypotéky, ušetřit na nájemném. Pořídit si nemovitost za každou cenu ale nemusí být vždy výhodné.

Partners Financial Services