Deregulace nájemného: Víte, za kolik budete bydlet?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 21. 12. 2010 | 13 komentářů
Nájemné v řadě českých měst a obcí již nebude od ledna regulováno. Legislativa, která řeší, co dál, ale bude platit nejdříve koncem 1. čtvrtletí 2011, zhruba ve stejné době, kdy má vzniknout cenová mapa Ministerstva pro místní rozvoj, pomáhající určit místně obvyklé nájemné.
Deregulace nájemného: Víte, za kolik budete bydlet?

Budeme na to mít?, bojí se mnozí nájemníci, kteří mají od ledna 2011 platit tržní nájemné?Konec deregulace nájemného, který se netýká Prahy, krajských měst kromě Ústí nad Labem a Ostravy a velkých středočeských měst (ty čeká o dva roky později), tak trochu připomíná Werichovu pohádku, v níž Královna Koloběžka I ke králi přijela nepřijela, oblečená neoblečená a přinesla mu dar nedar. O uvolnění nájemného se ví od března 2006, legislativa, která na ně reaguje, ale vznikne nejdříve koncem března.

„Problém mohla vyřešit již některá z předešlých vlád,“ sdělil serveru Peníze.cz Jan Dvořák z odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj(MMR). O novele občanského zákoníku, která řeší situaci po deregulaci nájmů, nyní jednají poslanci. Pokud ji schválí, může jim ji ale Senát, jak naznačují některé politické kluby, vrátit. Když pak poslanci senátory přehlasují, mohl by prezident novelu podepsat někdy koncem 1. čtvrtletí 2010. Účinná však může být později – veřejnost možná dostane určitý čas, aby se mohla na schválené změny připravit.

Je tu však neméně závažný problém: jak vypočítat výši nájemného, které si v místech, kde bylo uvolněno, stanoví majitel  nemovitosti? Když s ním nebude nájemník souhlasit, určí výši tzv. místně obvyklého nájemného soud. Nejspíš na základě posudku soudního znalce.

MMR připravuje jako pomůcku orientačního charakteru cenovou mapu, neboli informační databázi místně obvyklého nájemného. Řada majitelů nemovitostí či nájemníků by ji nejspíš uvítala, podle odhadu Ministerstva ale nebude k dispozici dřív než koncem 1. čtvrtletí 2011.

MMR nyní zpracovává podmínky veřejné soutěže na zpracovatele této mapy. Podle Dvořáka tak zatím není možné říci, z jakých dat a jak se bude cena místně obvyklého nájemného v ČR počítat.

Jak uvedl minulý týden šéf Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD) Tomislav Šimeček, v ČR již cenové mapy nemovitostí, z nichž lze zjistit místní cenově obvyklé nájemné, existují. Nabízí je Institut regionálních informací (IRI) za několik stovek až tisíc korun. Ke zjištění orientační ceny tržního nájemného je může využít nájemník i majitel nemovitosti.

Při sestavování těchto map vycházela IRI podle jednatelky Milady Kadlecové z tzv. standardní jednotky – staršího bytu 1. kategorie v běžné, nikoliv okrajové poloze města či obce, o podlahové ploše 68 metrů čtverečních.

Důležitým parametrem pro stanovení ceny jsou náklady na prostou reprodukci bytu ,které činí podle Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně 60 korun na metr čtvereční. Připočteme-li k nim 3-4 %, což je podle Šimečka výnos termínovaných vkladů s dlouhou výpovědní lhůtou, vznikne podle něj oprávněná výše nájemného.

Nikdo samozřejmě nechce pronajímat byt levněji. V jednotlivých městech a obcích ovšem vstupuje do hry řada parametrů, hlavně atraktivita města a samotného místa, stav nemovitosti, dopravní obslužnost aj. Ve městech jako Most může být podle Šimečka tržní nájemné výrazně nižší než náklady na prostou reprodukci, v lepších lokalitách Prahy může naopak činit i 190 korun a s hypotékou 250 korun za metr čtvereční.

Z nové publikace IRI vyplývá, že se v krajských městech pohybovalo ve 4. čtvrtletí 2011 tržní nájemné standardizovaného bytu (o ploše 68 m2) od 88,49 Kč za metr čtvereční v Ústí nad Labem po 142,66 korun ze metr čtvereční v Praze.

Tržní nájemné v krajských městech

Krajské městoTržní nájemné v korunách (4. čtvrtletí 2010)
Brno122,93
České Budějovice94,31
Hradec Králové101,26
Jihlava90,83
Karlovy Vary101,22
Liberec90,17
Olomouc98,52
Ostrava101,19
Pardubice103,15
Plzeň92,54
Praha142,66
Ústí nad Labem88,49
Zlín103,83
Poznámka: Jde o tržní nájemné v Kč/m2 a měsíc podlahové plochy standardního bytu v regionální struktuře v K4 za standardní byt v běžné, nikoliv okrajové poloze, 68 m2, po částečné rekonstrukci
Pramen: Institut regionálních informací, s.r.o.

IRI nabídla Ministerstvu pro místní rozvoj pomoc. Nyní čeká na výběrové řízení. Podle Dvořáka není tato firma  jediná, kdo zpracovává určitá data na základě komerčního zadání, pouze ona je však zatím poskytuje veřejnosti.

Dokážou se majitelé (pronajímatelé) nemovitostí s nájemníky dohodnout? Obecně převažuje nabídka nad poptávkou bytů. OSMD podle Šimečka doporučilo majitelům, aby se raději s nájemníky dohodli, než se zbytečně soudili o výši nájemného. Otázkou ovšem zůstává, jak se bude místně obvyklé nájemné, o němž Šimeček hovoří jako o tržním, počítat.

Poukázal totiž mj. na silné tlaky, aby se do tohoto nájemného promítlo i regulované nájemné, což označil za nepřijatelné. Navíc je zde nájemné v bytech, které patří městům a obcím.

Podle Dvořáka budou do databáze zařazena všechna data o nájemném u nově uzavřených nájemních smluv po skončení regulace. Města a obce vystupují jako každý jiný soukromý pronajímatel. Neexistuje tak důvod, aby nebyly do cenové mapy MMR zařazeny smlouvy, které města a obce uzavřely po 1. lednu 2011. Dál budou regulovány a součástí cenové mapy nebudou naopak byty sociálního určení, zejména postavené se státní dotací.

V ČR je podle dostupných informací 900 tisíc nájemních bytů, 150 tisíc má tržní nájemné, nebo patří družstvům. U 450 tisíc ze zbývajících 750 tisíc bytů končí v lednu regulace nájmů. Více než polovinu z nich vlastní města a obce.

Co si o regulaci nájmů, stanovení místně obvyklého nájemného, respektive rozdílech mezi tržním nájemným v jednotlivých krajských městech myslíte vy? Napište nám o tom!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 12. 2010 17:32, Karel

No u těch kteří byli v produktivním věku je to třeba jejich problém že nemysleli dopředu, ale u důchodců je to horší, těžko si bude v 75ti zakládat spoření nebo brát hypo, když neví jestli tu ještě za dva roky bude, že.
A taky nemělo dojít v řadě měst a obcí k divoké privatizaci bytového fondu.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2011 17:04, Jarka

Podle mě největší socky v našem státě jsou právě majitelé domů. Ve kterém podnikání je možné, aby si podnikatel stanovil cenu, která vůbec neodpovídá realitě a lidé, potažmo stát formou dávek, mu vše uhradili? Proč neplatí sankce za volné byty? Na jednu stranu si může dovolit mít neobsazené byty a na druhé bude nehorázně navyšovat nájem? Tak do jde jen v naší republice a konkrétně píšu o firmách RPG a CPI, které získali za hubičku spoustu obytných domů a teď ještě budou rýžovat peníze ze státu. Hanba našim politikům, že tuto situaci způsobili!

Zobrazit celé vlákno

-40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Deregulace nájemného: V případě potíží pomůžeme, slibuje ministerstvo pro místní rozvoj

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Deregulace nájemného: V případě potíží pomůžeme, slibuje ministerstvo pro místní rozvoj

Počátkem roku přestane být v řadě měst a obcí regulováno nájemné. Ministerstvo pro místní rozvoj věří, že ve většině případů nijak dramaticky nevzroste a nečeká ani řadu soudních sporů.... celý článek

Deregulace nájmů: čeká nás „stěhování národů“?

12. 11. 2010 | František Mašek | 25 komentářů

Deregulace nájmů: čeká nás „stěhování národů“?

Přestože ve většině měst a obcí letos končí deregulace nájmů, novela občanského zákoníku, která řeší, co dál, má být přijata až počátkem příštího roku. K dispozici letos nebude ani... celý článek

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

24. 9. 2010 | Daniel Kotula | 34 komentářů

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

Snem mnoha lidí je bydlet ve vlastním a celkově tak, i za cenu hypotéky, ušetřit na nájemném. Pořídit si nemovitost za každou cenu ale nemusí být vždy výhodné.

Ceny bytů se stabilizovaly. Nemusí být na dně, čekání na další pokles se však může vymstít.

10. 9. 2010 | František Mašek | 12 komentářů

Ceny bytů se stabilizovaly. Nemusí být na dně, čekání na další pokles se však může vymstít.

Pokud chcete koupit či prodat dům či byt, neotálejte. Jejich ceny se podle odborníků víceméně stabilizovaly. Mohou sice jít ještě níže, spekulace na další pokles cen domů či bytů ale... celý článek

Experti odpovídají: Co vše souvisí s vlastnictvím bytu

19. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 20 komentářů

Experti odpovídají: Co vše souvisí s vlastnictvím bytu

Ptali jste se expertů Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků na svá práva a povinnosti při vlastnictví bytu. Tady je druhá část odpovědí.

Partners Financial Services