Deset změn, které příští rok čekají zaměstnance a zaměstnavatele

Deset změn, které příští rok čekají zaměstnance a zaměstnavatele
Změny, které čekají zaměstnance a zaměstnavatele od ledna 2011, se týkají především daní z příjmů a zákonů, spadajících do působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí. Přinášíme vám shrnutí těch nejdůležitějších.

Zaměstnance i zaměstnavatele čeká příští rok řada změn. Přečtěte si, co je v roce 2011 čeká a nemine:

1.Snížení slevy na poplatníka

Novela o daních z příjmu přináší snížení slevy na poplatníka z 24 840 na 23 640 Kč za zdaňovací období. Tento krok je zdůvodňován snížení fiskálního napětí v souvislosti s opakujícími se povodňovými škodami. Příslušná částka má být snížena pouze pro rok 2011. V čisté mzdě se to projeví snížením o sto korun měsíčně.

2.Zdanění pracujících důchodců

Od ledna 2011 se ruší osvobození pravidelně vyplácených důchodů, přesáhne-li součet příjmů ze závislé činnosti a dílčích základů daně z podnikání a pronájmu částku 840 000 Kč za zdaňovací období. Do konce roku 2010 se danila pouze částka důchodu překračující hranici 288 000 Kč, zatímco po novele zákona se v případě překročení hranice 840 000 Kč zdaní také celý důchod.

3.Zdanění předčasných výběrů ze životního pojištění

Jelikož v praxi dochází k tomu, že zaměstnavatelé přispívají zaměstnancům na životní pojištění, a ti pak předčasným výběrem získávají výhodu v podobě nezdaněného příjmu (základem daně je v těchto případech příjem snížený o veškeré zaplacené pojistné), bylo novelou uzákoněno, že se bude tento příjem nově snižovat pouze o pojistné,placené zaměstnancem. Příspěvky od zaměstnavatele tak budou zdaněny.

4.Příspěvky na penzijní připojištění

Nově budou osvobozeny od daní příspěvky zaměstnavatelů institucím penzijního připojištění, které sídlí v jiném členském státě EU, Norsku či na Islandu. Dosud se týkalo pouze ČR. Limit pro daňové osvobození zůstává zachován ve výši 24 korun za rok.

5.Motivační příspěvky studentům jako daňový náklad

Daňově účinným nákladem zaměstnavatele bude nově tzv. motivační příspěvek (např. stipendium), který zaměstnavatel poskytne studentovi, jenž se pro něj připravuje na výkon profese, a to do výše 2 000 korun měsíčně, u studenta vysoké školy až do výše 5 000 korun měsíčně.

6.Zdanění stavebního spoření

Dále bylo omezeno zvýhodnění stavebního spoření, bez ohledu na datum uzavření smlouvy. V roce 2011 bude mimořádně zdaněna státní podpora za rok 2010, a to sazbou daně ve výši 50 procent Od daně z příjmů fyzických osob již nejsou osvobozeny také úroky ze stavebního spoření. Budou tedy zdaněny zvláštní sazbou daně ve výši 15 procent.

7.Zrušení 50% slevy na dani pro zaměstnavatele zdravotně postižených

Od roku 2011 se ruší sleva na dani ve výši 50 procent pro zaměstnavatele, zaměstnávající alespoň 25 zaměstnanců, z nichž tvoří více než polovinu průměrného ročního přepočteného počtu zaměstnanců pracovníci se zdravotním postižením.

8.Změna ve vyplácení nemocenských dávek

Pro roky 2011-2013 byla prodloužena délka poskytování náhrady mzdy zaměstnavatelem při dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance, a to ze současných 14 na 21 kalendářních dní. Nemocenské dávky tak budou zaměstnancům poskytovány až od 22. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti. Výše nemocenské dávkybude nadále činit 60 procent denního vyměřovacího základu po celou dobu trvání dočasné pracovní neschopnosti.

9.Pojistné na sociální zabezpečení a sjednocení maximálních vyměřovacích základů

Pro rok 2011 zůstává sazba pojistného na sociální zabezpečení placeného zaměstnavatelem ve výši 25 procent vyměřovacího základu (původně se počítalo se snížením na 24,1 procenta). Změnou proti roku 2010 však je zrušení refundace náhrad vyplácených zaměstnavateli. Ti si tedy již od ledna nebudou moci odečítat od pojistného polovinu náhrady mzdy.

Využívat tohoto odpočtu i v roce 2011 budou moci zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají méně než 26 zaměstnanců, ovšem pouze v případě, kdy se rozhodnou, že budou platit zvýšenou sazbu pojistného ve výši 26 procent vyměřovacího základu. Pokud se rozhodnou, že budou platit tuto zvýšenou sazbu, musí to písemně oznámit příslušné správě sociálního zabezpečení do 20. ledna 2011. Tuto sazbu pak budou platit celý kalendářní rok.

V kombinaci s bodem 8. tak zaměstnavatelům značně vzrostou náklady.

10.Zvýšení maximálního vyměřovacího základu pojistného

Maximální vyměřovací základ byl sjednocen jak pro sociální, tak zdravotní pojištění a činí 72násobek průměrné mzdy, pro rok 2011 tedy činí 1 781 280 korun. Původně byl tento limit u sociálního zabezpečení zaveden jen jako přechodné opatření pro rok 2010.

 

Autorky katerina.hruzova@fucik.cz a petra.stenclova@fucik.cz  pracují jako daňoví poradci ve společnosti  Fučík&Partneři, s.r.o. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Končíte v práci? Spěchejte na úřad, jinak proděláte

10. 12. 2010 | Petr Kučera | 7 komentářů

Končíte v práci? Spěchejte na úřad, jinak proděláte

Lidé, kterým letos skončí pracovní poměr a budou muset žádat o podporu v nezaměstnanosti, by měli zajít na úřad práce co nejdříve. Vyhnou se tak přísnějším pravidlům, která začnou platit... celý článek

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

8. 12. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

Česká ekonomika roste, na nižší míře nezaměstnanosti to ale zatím příliš znát není. Nelze dokonce vyloučit, že se ještě zvýší. Výjimkou je zpracovatelský průmysl. Zaměstnavatelé v... celý článek

Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď

3. 12. 2010 | Tomáš Fránek | 9 komentářů

Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď

Kdo má dostat od zaměstnavatele odstupné, nemá podle novely zákona o zaměstnanosti určitou dobu nárok na podporu od státu. Malér nastává, když mu zaměstnavatel toto odstupné nezaplatí. celý článek

Chcete zdvojnásobit příjem? Není to nic nereálného!, říká Brian Tracy

25. 11. 2010 | František Mašek | 20 komentářů

Chcete zdvojnásobit příjem? Není to nic nereálného!, říká Brian Tracy

V každé společnosti vydělává 20 procent nejúspěšnějších 80 procent peněz. Ostatní bojují o to, co zbylo. Na vrchol se můžete dostat i vy, uvedl ve své přednášce Brian Tracy, poradenský... celý článek

Dokáže ČR výrazněji snížit nezaměstnanost?

23. 11. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Dokáže ČR výrazněji snížit nezaměstnanost?

Podle míry nezaměstnanosti patří Česká republika v Evropské unii k průměru. Počet dlouhodobě nezaměstnaných však zůstává vysoký. Bez daleko pružnějšího trhu práce a řady dalších změn,... celý článek

Partners Financial Services