Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?
Když bude dosažen politický konsensus, může být zahájena penzijní reforma v lednu 2012, jak se plánovalo. Na fóru Zlatá koruna: Budem chudí důchodci?, to řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Přestaneme být mistry světa v mluvení o důchodové reformě?

Koncem srpna chybělo na důchody 21 miliard korun. Český důchodový systém má díky recesi a nižšímu výběru pojistného potíže dřív, než se čekalo. Na 95 procent důchodců je přitom závislých právě pouze na penzi od státu. I proto se stále více hovoří o reformě důchodového systému. Podle průzkumu firmy Ipsos Tambor ji považuje za nezbytnou 1047 respondentů ze všech vrstev české populace ve věku 18-65 let.

Jak řekl na fóru Zlaté koruny Budem chudí důchodci?, premiér Petr Nečas, v našem penzijním systému zatím proběhla jen první etapa parametrických změn, jimiž se mj. prodlužuje důchodový věk. Na ni by měla navázat vlastní reforma důchodového systému a penzijního pojištění. Ve třetí etapě by měly být nalezeny vazby na diverzifikaci státních fondů. Spočtěte si, kdy půjdete do důchodu na Důchodové kalkulačkce.

Reforma penzí má podle Nečase především pomoci udržet elementární mezigenerační soudržnost, přinést vznik důchodového systému, odolného demografickému vývoji. Měl by to být dlouhodobě finančně udržitelný důchodový systém, vycházející z výhledu na desítky let. Má být spravedlivější a dobře chránit důchodce před pádem do chudoby. Zároveň by měl, jak žádá Ústavní soud, lépe hájit princip zásluh (výše výdělků). Důchodový systém musí být také více nezávislý na rozhodování politiků. Jaký budete pobírat důchod vám spočítá kalkulačka Výpočet důchodu.

Je třeba akceptovat demografický vývoj, řekl Nečas. Za falešné dilema označil představu, že je státní důchod, na rozdíl od soukromého, bezpečný. Politici mohou ve střednědobém i dlouhodobém horizontu svévolně snižovat či valorizovat důchod. Nikdo neví, co bude za 30-40 let. Podle Nečase má reforma udržet veřejné náklady na důchody do 12 procent hrubého domácího produktu při maximálním deficitu státního rozpočtu ve výši tří procent HDP.

Kolik bude reforma stát? Nečas odhadl náklady na desítky miliard korun, odbory hovoří o 250-300 miliardách korun, bývalý eurokomisař a expremiér Vladimír Špidla dokonce o 1,3 bilionu korun.

Bývalý ministr práce a sociálních věcí a exministr financí Jiří Rusnok ale položil otázku, kolik by stálo neprovedení penzijní reformy.

Jak řekl současný ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, po probíhající diskusi politických stran by mělo být na přelomu roku jasné, zda je k její realizaci dostatečně široká politická shoda. Pokud ano, bylo by ji možné začít připravovat. Je tedy reálné, že by mohla být zahájena počátkem roku 2012, jak se o tom hovoří. Drábek soudí, že věk pro odchod do penze poroste i po roce 2030. O tom, jak vše bude, by se mělo zřejmě rozhodnout během 10-15 let.

Důchodové systémy evropských zemí se liší. Obecným trendem je přechod od povinných systémů k systémům částečně financovaných průběžně (jako v ČR) a individuálně, řekl Špidla, který se v Evropské komisi zabýval sociální problematikou. Důchody nejsou izolovaný problém. Trh práce se stále více „europeizuje“, na významu tak nabývá otázka přenositelnosti jednoho penzijního systému do jiné země.

Právní expert Českomoravské komise odborových svazů Vít Samek odmítá názor, že jsou v soukromém pilíři vyšší příjmy než ve státním. Samek doporučil, aby byly státní penze pro všechny, a kdo chce něco víc, platil by si jako nadstandard penzijní připojištění, tedy existující penzijní fondy, které by se ale měly transformovat.

Také Jan Vostatek z Vysoké školy finanční a správní má jiný názor na reformu penzí. Tvrdí, že rozumná důchodová reforma nepotřebuje druhý pilíř, ale jasně rozdělit současný systém na dva pilíře.

K penzijní reformě je podle Samka třeba mít důchodové rezervy. Ať vláda řekne, že tyto zdroje máme, řekl s poukazem na příklad Slovenska, kde do nově vzniklých soukromých penzijních fondů dala peníze řada těch, pro něž to nebylo povinné, což silně pocítil slovenský rozpočet.

Češi jsou, jak řekl Vladimír Bezděk, mistry světa v mluvení o důchodové reformě. Bezděk, který vedl skupinu, připravující k této reformě podklady, předpokládá, že v Česku bude vždy dominovat průběžné (státní) financování důchodu. Doporučuje ale diverzifikovat zdroje, přílišná závislost na jediném, byť státním, je riziko, rychlost, strukturální změny, menší zdanění práce a změnit daň z přidané hodnoty, nestrašit a nelhat, odolat politickému populismu zleva či zprava a kvalitní informace médií o penzijní problematice. Nejistá budoucnost je lepší než jistá degenerace a chudoba. Reformu děláme kvůli 70-80 procent lidí, kteří mají průměrné nebo ještě nižší platy, řekl také Bezděk. Pokud se neuskuteční penzijní reforma v tomto volebním období, pak ji již podle Bezděkova názoru nikdo nedokáže realizovat.

Podle Michala Mejstříka, který vede Institut ekonomických studií na Univerzitě Karlově, je ale obecně vůle evropských zemí k provedení této reformy nízká. V Česku je přitom podle něj, i s ohledem na rostoucí riziko zadluženosti domácností, správná doba k nastartování důchodové reformy.

Diskuse na téma důchodová reforma tak budou – nejen v ČR – pokračovat. Demografie je neúprosná, řekl ve videopříspěvku na fóru ministr financí Miroslav Kalousek. Ať chceme či ne, je to třeba vzít na vědomí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 10. 2010 13:39, budouci duchodce

mam 30 let a jsem smireny s tim ze duchod mit nebudu.Nicmene bych uvital aby me nekdo uz zrusil zakonou povinost odvadet socialni pojisteni.

Libi se me retorika politiku,kteri argumentuji tim "Ale v zapadni evrope je standardni si setrit na duchod" ano setrit si klidne zacnu,az budu mit k tomu i odpovidajici prijem s porovonanim techto zemi.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 10. 2010 16:49, suchý

Bohužel chybí informovanost obyvatelstva a zodpovědnost vůči sobě i svým dětem...Bohužel žádná dosavadní vláda před touto si netroufla naštvat sdělením pravdy miliony voličů...ale odsouvat donekonečna se to nedá....Pokud osvěta zapůsobí a dnes 25 letý člověk si denně odpustí obrazně řečeno jedno pivo a několik cigaret,nebo bagetu či hamburger tak si na svůj důchod může naspořit zajímavou částku...Primární samozřejmě je, vychovat děti tak, aby nefňukaly a zkusily na sobě pracovat, naučit se jazyk a oprášit také osvědčenou metodu Českého HOnzy jdoucího do světa na zkušenou a na svůj důchod si pak sám vydělat...

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

11. 6. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

Lidé budou platit státu na důchod méně, musí si ale sami spořit na penzi. Zejména ti, kterým je méně než 40 let. Vyplývá to z návrhu reformy penzí, připravené expertní skupinou v čele... celý článek

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

14. 4. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

Rakušané preferují konzervativní investice na penzi. Jejich důchod přesto podle OECD činí 80 procent platu. Stát je totiž štědrý, Rakušané si navíc na penzi šetří od mládí a víc než... celý článek

Jak spořit na stáří v podílových fondech

19. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jak spořit na stáří v podílových fondech

Fondy životního cyklu jsou na první pohled jednoduché produkty, s nimiž lze investovat peníze, než budou potřeba před odchodem do důchodu. Bližší pohled ale naznačuje, že tyto fondy... celý článek

Partners Financial Services