Obce omezí doplatek na bydlení: Konec migrace, začátek nové?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 17. 8. 2017 | 11 komentářů
Obce začnou využívat nové kompetence: vyčlení domy a ulice, kde úřady práce nebudou vyplácet žádné nové doplatky na bydlení. Chtějí se tak bránit obchodu s chudobou a přílivu problémových obyvatel.
Obce omezí doplatek na bydlení: Konec migrace, začátek nové?

Podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, účinné od června, může každá obec opatřením obecné povahy vymezit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, úřad práce pak nebude moct žadatelům z těchto lokalit přiznávat doplatky na bydlení. Zákaz se ale bude týkat jen nových nájemníků, na stávající se vztáhnout nedá.

Na Peníze.cz jsme o novinkách psali:

Třaskavá dávka

Doplatek na bydlení

O zneužívání doplatku na bydlení – a o marných pokusech státu tomu zneužívání zabránit – píšeme u nás na Peníze.cz roky. A něco nám říká, že s tím bohužel jen tak neskončíme.

Obce už se chystají

Záměr využít nové kompetence už ohlásilo přes deset obcí. Mezi prvními severočeské Obrnice. Podle starostky Drahomíry Miklošové (ODS) se do obce stěhuje stále víc „problémových rodin“. „Majitelé bytů v obci nežijí, ale stěhují do svých bytů sociálně slabé a problémové rodiny, které jsou pro ně zdrojem zajímavých příjmů z doplatku na bydlení, přitom neplatí povinné platby do fondu oprav ani úhrady za teplo a vodu. Dostávají tím do finančních problémů celé společenství vlastníků, doplácejí na to slušní a platící lidé.“

V jednom společenství vlastníků podle starostky situace došla tak daleko, že byl dům odpojený od energií i vody, i platící majitelé museli své byty opustit a žijí jinde v pronájmu, protože jejich byt je kvůli spekulantům neobyvatelný. Dalším společenstvím vlastníků prý hrozí podobný osud.

„V Obrnicích tvoří téměř padesát procent obyvatel sociálně slabí a Romové. Proč se s tím máme potýkat jenom my? Proč by nemohl být tento problém rozprostřený v menších procentech i do ostatních měst a obcí? Proč má zátěž nést nejvíc Ústecký kraj?“ ptá se starostka Miklošová.

Vymezení míst, kde se doplatek na bydlení nebude poskytovat, podle ní není ideální řešení. „Ale v zoufalé situaci se chytáte i zoufalého řešení. Nechci v žádném případě vinit ze vzniklých problémů jenom Romy, těch slušných tady žije celá řada. Bohužel jsou ale rodiny, se kterými se nedá dělat za stávajícího systému špatné vymahatelnosti práva téměř nic, obzvlášť když žijí v bytech, které většinou vlastní zástupci majority, a sociálně slabí jsou zdrojem super byznysu s chudobou.“

Poradna: Sociální dávky

A nemám právo na nějaké peníze, když…? Mateřská, přídavky na děti, příspěvek na bydlení, dávky v hmotné nouzi a další – bezplatné sociální poradně vám řekneme, o jakou dávku ve své situaci můžete požádat, co k tomu budete potřebovat a na koho se obrátit.

Bezplatná sociální poradna

Problémy, které jsou v sociálně vyloučených lokalitách, se podle starostky Miklošové musí řešit komplexnějšími změnami. „Jak v socialistickém systému dávek, tak v zajištění řádné a spravedlivé vymahatelnosti práva, nikoliv jenom jednotlivými úpravami zákonů, kdy není domyšlen i případný negativní dopad na slušné lidi,“ říká.

O tom, kolika domů a ulic se bude nové opatření v Obrnicích nakonec týkat, ještě není rozhodnuto. „Z mého pohledu bych nejraději požádala magistrát města Mostu o vydání opatření obecné povahy na všechny domy v lokalitě Nová výstavba Obrnice, mimo obytných domů v majetku obce. Rozhodnutí bychom měli přijmout v průběhu září nebo října,“ uzavírá starostka.

Má to rizika

„Opatření obecné povahy bude vždy o několik kroků pozadu – teprve když vznikne koncentrovaný problém, bude možné opatřením omezit přistěhování nových sociálně slabých obyvatel. Podstatu problému obchodu s chudobou to nevyřeší,“ míní ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek.

Zákon je podle Jiránka v části týkající se vymezení a vyhlášení oblastí se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů velmi nejasný. „Výsledkem mohou být dlouhodobé soudní spory s majiteli nemovitostí, kterých se vyhlášení dotkne, nejistota řady domácností a s tím spojené zatížení orgánů obce i státu,“ varuje.

„Snaha obcí bránit se problémům spojeným se střídáním stále nových obyvatel v důsledku spekulace neseriózních ubytovatelů je pochopitelná. Přijímat ale takovou právní úpravu v situaci, kdy zároveň nejsou nastavena pravidla sociálního bydlení pro celou republiku, znamená paradoxně spustit vlnu další vnitřní migrace,“ komentuje novelu, která obcím dala novou pravomoc, Vít Lesák z Institutu pro sociální inkluzi (IPSI).

Řada obcí už podle něj pracuje na splnění podmínek pro vydání zákazu, ze severu Čech se vlna posouvá na Olomoucko, sever Moravy a do Slezska. „I obce, které se dosud odpovědně staraly o rodiny v potížích, věští problém, který pro ně mohou představovat obyvatelé z blízkých obcí, kde zákaz bude. Mnohé nejspíš neustojí obavy starousedlíků a k zákazu přistoupí také. Graficky by to mohlo být znázorněno asi jako povodeň,“ pokračuje Lesák.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Jakmile ohlásila svůj plán starostka Obrnic, zpozorněl podle Lesáka nedaleký Most, kam by se nejspíš přesunul cíl „dovozců“ chudých rodin dosud orientovaných na Obrnice. I Most proto začal podnikat kroky k vydání zákazu v několika ulicích s až dvanáctipatrovými domy. „Také tyto domy a ulice měly své spekulanty, kteří se budou muset přeorientovat. Kam? Tak třeba do blízkého Litvínova. Který už pro jistotu také uvažuje o vydání vyhlášky… a tak dále,“ říká Lesák. Úmysl vyčlenit „bezdoplatkové území“ vyhlásilo už i Ústí nad Labem.

Vít Lesák z Institutu pro sociální inkluzi upozorňuje i na to, že občané jednoho města ve stejné situaci budou moct někde sociální podporu využívat a jinde ne – jen podle toho, kde zrovna pobývali, než byla vydaná vyhláška. „Lze očekávat soudní spory o oprávněnosti takového zasahování do sociálních práv. Takhle živelně bude ta povodeň pokračovat, dokud bude bydlení pro nízkopříjmové rodiny řešeno jen dávkami, nikoli zákonem o sociálním bydlení obsahujícím obecně platné povinnosti státu i obcí.“

Jaké důsledky bude omezování výplaty doplatku na bydlení opravdu mít, uvidíme už během podzimu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2017 10:02, ellen

V něčem máte pravdu, ale myslíte, že slušní lidé, kteří pracují, si mohou dovolit mít víc než 3 děti a starat se při práci (když oba pracují do 65 let) o své staré? Starat se může ten, kdo je doma, což znamená, že jeden vydělá tolik, aby druhý mohl být doma, nebo když jsou doma všichni a celá rodina žije z nadměrné porodnosti a sociálních dávek. A ten druhý případ je případ hlavně Romů, ale i různých bílých vyžírků, kteří si z dětí a sociálky udělali kšeft na živobytí, přičemž sociální dávky utrácejí v hospodách a hernách, za alkohol, drogy a cigarety. Rozumný člověk si spočítá, CO si může v životě dovolit, aby mohl slušně žít, proto PRACUJE, proto si plánuje i rodinu a nenadělá si fůru dětí, které pak neuživí a musí je živit stát. Jenže určité skupině lidí to tak vyhovuje - nemuset nic dělat a nechat si od sociálky všechno naservírovat na stříbrném podnose. Takže tady nevykládejte něco u "lenosti bílých", těch, co "žijí singl" apod., protože TIHLE LIDÉ ŽIVÍ ZE SVÝCH DANÍ A ODVODŮ VŠECHNY SOCIÁLNÍ VYŽÍRKY!A zamyslete se nad tím, proč NEPRACUJE většina Romů, a ti, kteří pracují, mají 1 - 3 děti max. a od ostatních Romů se distancují. Vidíte věci příliš zjednodušeně a jednostranně.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services