Přiznání k dani z příjmu 2014. Paušály, nebo daňová evidence?

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 17. 2. 2014 | 12 komentářů
V prvním díle seriálu o dani z příjmů fyzických osob pro rok 2013 jsme si vyložili, kdo letos musí daňové přiznání podávat a kdo je této povinnosti ušetřen. Dnes se zaměříme (především) na živnostníky a podnikatele, kteří – na rozdíl od zaměstnanců – stojí ještě před jednou důležitou otázkou: uplatnit výdaje paušálem, nebo využít daňovou evidenci?
Přiznání k dani z příjmu 2014. Paušály, nebo daňová evidence?

Kdo musí letos daňové přiznání podávat, od nás už víte:

Jestliže na vás povinnost odevzdat finančnímu úřadu obávaný růžový formulář dopadá, čeká vás ještě jedno zásadní dilema: musíte se rozhodnout, jakým způsobem uplatníte výdaje. Možnosti se nabízejí dvě: využít můžete takzvané výdajové paušály, nebo si od příjmů odečíst skutečné, účetně prokázané náklady – a použít tedy daňovou evidenci. Na příštích řádcích si přednosti i nevýhody obou variant rozebereme.

Stáhněte si. A přiznejte se!

Do března, dříve měsíce knihy, nyní měsíce růžového formuláře, ještě nějaký čas zbývá. Vy, kteří si podáváte daňové přiznání sami, využijte toho času a připravte se psychicky na každoroční vyčerpávající souboj. Doporučujeme už nyní si růžový formulář stáhnout a každý den se na něj aspoň pět minut koncentrovat...

Kromě samotného formuláře přiznání k dani z příjmů fyzických osob (máme rovněž v interaktivní podobě) nabízíme ještě patero nejrůznějších příloh a pokyny k vyplňování. A samozřejmě, jedním vrzem i formuláře přehledů o příjmech a výdajích pro sociálku a všechny zdravotní pojišťovny.

A další aktuální nejen daňové formuláře.

Jak vysoký paušál můžete uplatnit

Možnosti uplatňovat výdaje paušálem v Česku využívá stále víc podnikatelů, živnostníků i dalších osob samostatně výdělečně činných. Největší přednost této varianty spočívá v její jednoduchosti, časové i administrativní nenáročnosti a v řadě případů také finanční výhodnosti. Prostým tahem pera si můžete od svých příjmů (než z nich začnete vypočítávat daň) odečíst až osmdesát procent. Odpadne tak navíc nutnost schraňovat doklady o výdajích, postačí evidence příjmů a pohledávek.

Pokud máte řemeslnou živnost, podnikáte v zemědělské výrobě nebo lesním a vodním hospodářství, můžete si od příjmů paušálem odečíst zmiňovaných osmdesát procent. Na všechny ostatní živnosti se vztahuje šedesátiprocentní sazba. Čtyřicet procent si pak odečítají lidé, kteří působí v nějakém svobodném povolání, mají příjmy z autorských práv nebo jiného podnikání podle zvláštních předpisů – týká se to například tlumočníků, znalců, insolvenčních správců, spisovatelů, sportovců, přispěvatelů do novin, advokátů nebo lékařů. Jestliže máte příjmy z pronájmů, máte možnost uplatnit výdajový paušál ve výši třiceti procent.

Kdo paušály využít nemůže

Uplatnit výdaje prostřednictvím paušálů je jednoduché a výhodné, této možnosti ovšem nemohou využít všichni. Zákon znemožňuje uplatnění výdajových paušálů osobě, která je členem sdružení bez právní subjektivity, ve kterém si jednotliví členové nerozdělují příjmy a výdaje rovným dílem. Totéž platí pro živnostníka, který má příjmy ze spoluvlastnictví majetku, přičemž příjmy a výdaje nejsou rozděleny podle spoluvlastnických podílů.

Slevu na dítě už s paušálem nezkombinujete

Pro výdajové paušály platí od letoška několik změn. Prosadila je v rámci úsporných opatření ještě Nečasova vláda. Jestliže budete letos v daňovém přiznání uplatňovat výdaje paušálem, nebudete už moci využít daňové slevy na dítě a na manžela či manželku.

Když u vás dojde k souběhu příjmů z více druhů činností a výdajové paušály budete využívat jen u některých z nich, bude vám nárok na daňové úlevy zachován jen za předpokladu, že součet základů daně s využitím paušálu bude nižší nebo rovný polovině vašeho celkového základu daně.

A poslední novinka: u činností, na které se uplatňují výdajové paušály ve výši třiceti a čtyřiceti procent, je nově možné paušály využívat, jen pokud roční příjmy podnikatele nepřekročí dva miliony korun.

Propojeno: Jak se daní přivýdělky

Živnostníci se snaží tlačit daně dolů. Velké části z nich se může docela snadno podařit dostat na nulovou daň a minimální platby na zdravotní a sociální pojištění. Jenže to nemá jenom výhody. Minimální odvody na sociálním pojištění totiž například zadělávají také na minimální důchod. Více v seriálu Václava Valáška:

Odečtete si až osmdesát procent, ale…

Jisté úskalí výdajových paušálů, které většinou živnostníci a podnikatelé úplně nedomýšlejí, spočívá právě v tom, co se jeví jako jejich velká přednost. Dokáží snížit základ daně o víc než polovinu, i když jsou reálné náklady třeba nulové. A nulová mnohdy díky výdajovým paušálům ve výsledku bývá také daň z příjmu. Jenže co se teď vyplatí, se může jindy nevyplatit. Tak například – když bude banka zvažovat, zda vám poskytne hypotéku, výdajové paušály můžou vaše šance hodně srazit. I když díky nim máte víc peněz (odvádíte přece nižší daň), v očích bankovního domu budete naopak „méně bonitní“. Když o hypotéku žádá podnikatel či živnostník, dokládá obvykle bance své příjmy daňovým přiznáním za předešlé dva roky. Banku zajímá především základ daně – vydělí ho dvanácti a dopočte se tak k vašemu domnělému měsíčnímu příjmu. Pokud ovšem využíváte vysoký výdajový paušál, může být váš daňový základ a tudíž i vypočtený měsíční příjem žalostně nízký. Na vysvětlování, že je nízká cifra výsledkem „daňové optimalizace“ a že vaše skutečné příjmy vypadají docela jinak, se banka ohlížet nebude.

Každá rada levná

Nevíte si rady? Nechejte si poradit

Odborníci v Poradně serveru Peníze.cz se specializují na

On-line, nemusíte ani hledat správnou tužku!

 

Daňová evidence

Druhou možností, jak uplatnit v daňovém přiznání výdaje, je daňová evidence. Znamená to, že finančnímu úřadu doložíte své skutečné výdaje z předchozího zdaňovacího období (tedy roku 2013).

Kdo se pro daňovou evidenci rozhodne, musí po celý rok pečlivě ukládat doklady o svých příjmech, výdajích, majetku a závazcích. Evidovat je třeba peněžní i nepeněžní příjmy, které jste za dané zdaňovací období obdrželi, a také pohledávky a výdaje, které souvisí s vaším podnikáním nebo jinou samostatně výdělečnou činností a které trvají k poslednímu dni roku 2013. Od svých příjmů si pak odečtete pouze skutečné, účetně doložené výdaje.

A které výdaje se považují za daňově uznatelné? Výčet těch nejobvyklejších najdete v boxu.

Co vám jako výdaj uznají

  • Nákup materiálu a zboží
  • Provozní náklady
  • Mzdy a pojistné placené za zaměstnance
  • Nájem
  • Výdaje za použití motorového vozidla
  • Pořízení dlouhodobého nehmotného majetku
  • Odpisy dlouhodobého hmotného majetku
  • Bankovní poplatky
  • Úroky z úvěru
  • Výdaje na použití motorového vozidla
  • Silniční daň

A co ne…

  • Vaše sociální a zdravotní pojištění
  • Výdaje na reprezentaci
  • Vaši osobní spotřebu
  • Pořízení dlouhodobého hmotného majetku
  • Pokuty a penále (vyjma smluvních)
  • Technické zhodnocení dlouhodobého hmotného majetku
  • Daň z příjmů a DPH

Jestli jste s podnikáním začali teprve loni, můžete v rámci daňových výdajů uplatnit i některé položky z doby před zahájením podnikání, tedy z předchozího kalendářního roku. Platí to ale pouze pro výdaje, které jsou prokazatelně spojené se započetím podnikatelské činnosti – například nákup zásob.

Daňový kalendář 2014

Daňový kalendář pro rok 2014 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2014

Daňovou evidenci a paušály můžete střídat

Fakt, že jste v prvním roce podnikání využili k uplatnění výdajů jednu z výše popisovaných variant, rozhodně neznamená, že u ní musíte zůstat trvale. Mezi paušály a daňovou evidencí se dá libovolně přecházet. S jedním malým omezením – pokud jste loni využívali daňovou evidenci a letos chcete přejít na paušály, budete muset podat ještě dodatečné přiznání za předešlý rok. Je totiž nutné dodanit pohledávky, závazky a zásoby vykázané do 31. prosince předešlého roku. Pokud jste žádné zásoby, závazky ani pohledávky neměli, můžete výdaje uplatnit paušálem bez potíží.


 

Tolik druhý díl seriálu o dani z příjmu fyzických osob. Příště se zaměříme na to, co si z daní můžete odečíst.

A na závěr jako bonus nabízíme daňovou kalkulačku, která vám vypočte, kolik letos na dani z příjmu (za zdaňovací období 2013) zaplatíte.

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně, zdravotní a sociální pojištění

nebo vlastní částka
měsíců
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2014 19:02, Petr

Dobrý den, jste si jisti svou kalkulačkou? Pokud jsem porovnával svůj výpočet a i jiné kalkulačky, tak vychází jinak. Rozdíl je ve výpočtu "solidární daně".Zatímco Vaše kalkulačka odečítá od 48 násobku prům. příjmu celkové příjmy, tak dle mého by to měl být základ daně z podnikání (tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji). Mám na mysli čistého OSVČ bez jiných příjmů. Děkuji za odpověď.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2014 15:54, MUDr Stehlík Josef

Nic nepřiznat a zajistit se na stáří

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přiznání k dani z příjmů. Kdo ho musí v roce 2014 podat

10. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Přiznání k dani z příjmů. Kdo ho musí v roce 2014 podat

Březen, měsíc růžového formuláře, se blíží. I letos vás úskalími daně z příjmů fyzických osob a jejího přiznávání provedeme, shrneme důležitá pravidla a upozorníme, co se od loňska... celý článek

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

23. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

Dvě stě miliard korun. O tolik podle nejčernějších odhadů každoročně přichází státní kasa kvůli neplatičům daní. Suma by dokázala pohodlně vykrýt schodek rozpočtu… Udělat daňovým únikům... celý článek

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

10. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

Minimální daň z příjmů pro OSVČ. Pomohla by ekonomice? Byly by díky ní daně spravedlivější? Nechybělo mnoho a mohli jsme brzy testovat na vlastních kůžích. A třeba za nepříliš dlouho... celý článek

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

23. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

Pokud jde o daně, od prvního ledna nás čeká hned několik změn. Co bude jinak a s čím je třeba v roce 2014 počítat? O některých novinkách v daňové oblasti jste na Peníze.cz už četli... celý článek

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

17. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 45 komentářů

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

Nově zvolení poslanci posvětili balíček daňových změn. Účinný bude od ledna. Dědická daň se úplně ruší. Daň darovací a daň z převodu nemovitosti dostanou nový kabát i pravidla. Na první... celý článek

Partners Financial Services