Přiznání k dani z příjmu 2014. Paušály, nebo daňová evidence?

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 17. 2. 2014 | 12 komentářů
V prvním díle seriálu o dani z příjmů fyzických osob pro rok 2013 jsme si vyložili, kdo letos musí daňové přiznání podávat a kdo je této povinnosti ušetřen. Dnes se zaměříme (především) na živnostníky a podnikatele, kteří – na rozdíl od zaměstnanců – stojí ještě před jednou důležitou otázkou: uplatnit výdaje paušálem, nebo využít daňovou evidenci?
Přiznání k dani z příjmu 2014. Paušály, nebo daňová evidence?

Kdo musí letos daňové přiznání podávat, od nás už víte:

Jestliže na vás povinnost odevzdat finančnímu úřadu obávaný růžový formulář dopadá, čeká vás ještě jedno zásadní dilema: musíte se rozhodnout, jakým způsobem uplatníte výdaje. Možnosti se nabízejí dvě: využít můžete takzvané výdajové paušály, nebo si od příjmů odečíst skutečné, účetně prokázané náklady – a použít tedy daňovou evidenci. Na příštích řádcích si přednosti i nevýhody obou variant rozebereme.

Stáhněte si. A přiznejte se!

Do března, dříve měsíce knihy, nyní měsíce růžového formuláře, ještě nějaký čas zbývá. Vy, kteří si podáváte daňové přiznání sami, využijte toho času a připravte se psychicky na každoroční vyčerpávající souboj. Doporučujeme už nyní si růžový formulář stáhnout a každý den se na něj aspoň pět minut koncentrovat...

Kromě samotného formuláře přiznání k dani z příjmů fyzických osob (máme rovněž v interaktivní podobě) nabízíme ještě patero nejrůznějších příloh a pokyny k vyplňování. A samozřejmě, jedním vrzem i formuláře přehledů o příjmech a výdajích pro sociálku a všechny zdravotní pojišťovny.

A další aktuální nejen daňové formuláře.

Jak vysoký paušál můžete uplatnit

Možnosti uplatňovat výdaje paušálem v Česku využívá stále víc podnikatelů, živnostníků i dalších osob samostatně výdělečně činných. Největší přednost této varianty spočívá v její jednoduchosti, časové i administrativní nenáročnosti a v řadě případů také finanční výhodnosti. Prostým tahem pera si můžete od svých příjmů (než z nich začnete vypočítávat daň) odečíst až osmdesát procent. Odpadne tak navíc nutnost schraňovat doklady o výdajích, postačí evidence příjmů a pohledávek.

Pokud máte řemeslnou živnost, podnikáte v zemědělské výrobě nebo lesním a vodním hospodářství, můžete si od příjmů paušálem odečíst zmiňovaných osmdesát procent. Na všechny ostatní živnosti se vztahuje šedesátiprocentní sazba. Čtyřicet procent si pak odečítají lidé, kteří působí v nějakém svobodném povolání, mají příjmy z autorských práv nebo jiného podnikání podle zvláštních předpisů – týká se to například tlumočníků, znalců, insolvenčních správců, spisovatelů, sportovců, přispěvatelů do novin, advokátů nebo lékařů. Jestliže máte příjmy z pronájmů, máte možnost uplatnit výdajový paušál ve výši třiceti procent.

Kdo paušály využít nemůže

Uplatnit výdaje prostřednictvím paušálů je jednoduché a výhodné, této možnosti ovšem nemohou využít všichni. Zákon znemožňuje uplatnění výdajových paušálů osobě, která je členem sdružení bez právní subjektivity, ve kterém si jednotliví členové nerozdělují příjmy a výdaje rovným dílem. Totéž platí pro živnostníka, který má příjmy ze spoluvlastnictví majetku, přičemž příjmy a výdaje nejsou rozděleny podle spoluvlastnických podílů.

Slevu na dítě už s paušálem nezkombinujete

Pro výdajové paušály platí od letoška několik změn. Prosadila je v rámci úsporných opatření ještě Nečasova vláda. Jestliže budete letos v daňovém přiznání uplatňovat výdaje paušálem, nebudete už moci využít daňové slevy na dítě a na manžela či manželku.

Když u vás dojde k souběhu příjmů z více druhů činností a výdajové paušály budete využívat jen u některých z nich, bude vám nárok na daňové úlevy zachován jen za předpokladu, že součet základů daně s využitím paušálu bude nižší nebo rovný polovině vašeho celkového základu daně.

A poslední novinka: u činností, na které se uplatňují výdajové paušály ve výši třiceti a čtyřiceti procent, je nově možné paušály využívat, jen pokud roční příjmy podnikatele nepřekročí dva miliony korun.

Propojeno: Jak se daní přivýdělky

Živnostníci se snaží tlačit daně dolů. Velké části z nich se může docela snadno podařit dostat na nulovou daň a minimální platby na zdravotní a sociální pojištění. Jenže to nemá jenom výhody. Minimální odvody na sociálním pojištění totiž například zadělávají také na minimální důchod. Více v seriálu Václava Valáška:

Odečtete si až osmdesát procent, ale…

Jisté úskalí výdajových paušálů, které většinou živnostníci a podnikatelé úplně nedomýšlejí, spočívá právě v tom, co se jeví jako jejich velká přednost. Dokáží snížit základ daně o víc než polovinu, i když jsou reálné náklady třeba nulové. A nulová mnohdy díky výdajovým paušálům ve výsledku bývá také daň z příjmu. Jenže co se teď vyplatí, se může jindy nevyplatit. Tak například – když bude banka zvažovat, zda vám poskytne hypotéku, výdajové paušály můžou vaše šance hodně srazit. I když díky nim máte víc peněz (odvádíte přece nižší daň), v očích bankovního domu budete naopak „méně bonitní“. Když o hypotéku žádá podnikatel či živnostník, dokládá obvykle bance své příjmy daňovým přiznáním za předešlé dva roky. Banku zajímá především základ daně – vydělí ho dvanácti a dopočte se tak k vašemu domnělému měsíčnímu příjmu. Pokud ovšem využíváte vysoký výdajový paušál, může být váš daňový základ a tudíž i vypočtený měsíční příjem žalostně nízký. Na vysvětlování, že je nízká cifra výsledkem „daňové optimalizace“ a že vaše skutečné příjmy vypadají docela jinak, se banka ohlížet nebude.

Každá rada levná

Nevíte si rady? Nechejte si poradit

Odborníci v Poradně serveru Peníze.cz se specializují na

On-line, nemusíte ani hledat správnou tužku!

 

Daňová evidence

Druhou možností, jak uplatnit v daňovém přiznání výdaje, je daňová evidence. Znamená to, že finančnímu úřadu doložíte své skutečné výdaje z předchozího zdaňovacího období (tedy roku 2013).

Kdo se pro daňovou evidenci rozhodne, musí po celý rok pečlivě ukládat doklady o svých příjmech, výdajích, majetku a závazcích. Evidovat je třeba peněžní i nepeněžní příjmy, které jste za dané zdaňovací období obdrželi, a také pohledávky a výdaje, které souvisí s vaším podnikáním nebo jinou samostatně výdělečnou činností a které trvají k poslednímu dni roku 2013. Od svých příjmů si pak odečtete pouze skutečné, účetně doložené výdaje.

A které výdaje se považují za daňově uznatelné? Výčet těch nejobvyklejších najdete v boxu.

Co vám jako výdaj uznají

  • Nákup materiálu a zboží
  • Provozní náklady
  • Mzdy a pojistné placené za zaměstnance
  • Nájem
  • Výdaje za použití motorového vozidla
  • Pořízení dlouhodobého nehmotného majetku
  • Odpisy dlouhodobého hmotného majetku
  • Bankovní poplatky
  • Úroky z úvěru
  • Výdaje na použití motorového vozidla
  • Silniční daň

A co ne…

  • Vaše sociální a zdravotní pojištění
  • Výdaje na reprezentaci
  • Vaši osobní spotřebu
  • Pořízení dlouhodobého hmotného majetku
  • Pokuty a penále (vyjma smluvních)
  • Technické zhodnocení dlouhodobého hmotného majetku
  • Daň z příjmů a DPH

Jestli jste s podnikáním začali teprve loni, můžete v rámci daňových výdajů uplatnit i některé položky z doby před zahájením podnikání, tedy z předchozího kalendářního roku. Platí to ale pouze pro výdaje, které jsou prokazatelně spojené se započetím podnikatelské činnosti – například nákup zásob.

Daňový kalendář 2014

Daňový kalendář pro rok 2014 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2014

Daňovou evidenci a paušály můžete střídat

Fakt, že jste v prvním roce podnikání využili k uplatnění výdajů jednu z výše popisovaných variant, rozhodně neznamená, že u ní musíte zůstat trvale. Mezi paušály a daňovou evidencí se dá libovolně přecházet. S jedním malým omezením – pokud jste loni využívali daňovou evidenci a letos chcete přejít na paušály, budete muset podat ještě dodatečné přiznání za předešlý rok. Je totiž nutné dodanit pohledávky, závazky a zásoby vykázané do 31. prosince předešlého roku. Pokud jste žádné zásoby, závazky ani pohledávky neměli, můžete výdaje uplatnit paušálem bez potíží.


 

Tolik druhý díl seriálu o dani z příjmu fyzických osob. Příště se zaměříme na to, co si z daní můžete odečíst.

A na závěr jako bonus nabízíme daňovou kalkulačku, která vám vypočte, kolik letos na dani z příjmu (za zdaňovací období 2013) zaplatíte.

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně, zdravotní a sociální pojištění

nebo vlastní částka
měsíců
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2014 19:02, Petr

Dobrý den, jste si jisti svou kalkulačkou? Pokud jsem porovnával svůj výpočet a i jiné kalkulačky, tak vychází jinak. Rozdíl je ve výpočtu "solidární daně".Zatímco Vaše kalkulačka odečítá od 48 násobku prům. příjmu celkové příjmy, tak dle mého by to měl být základ daně z podnikání (tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji). Mám na mysli čistého OSVČ bez jiných příjmů. Děkuji za odpověď.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2014 15:54, MUDr Stehlík Josef

Nic nepřiznat a zajistit se na stáří

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Přiznání k dani z příjmů. Kdo ho musí v roce 2014 podat

10. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Přiznání k dani z příjmů. Kdo ho musí v roce 2014 podat

Březen, měsíc růžového formuláře, se blíží. I letos vás úskalími daně z příjmů fyzických osob a jejího přiznávání provedeme, shrneme důležitá pravidla a upozorníme, co se od loňska... celý článek

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

23. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

Dvě stě miliard korun. O tolik podle nejčernějších odhadů každoročně přichází státní kasa kvůli neplatičům daní. Suma by dokázala pohodlně vykrýt schodek rozpočtu… Udělat daňovým únikům... celý článek

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

10. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

Minimální daň z příjmů pro OSVČ. Pomohla by ekonomice? Byly by díky ní daně spravedlivější? Nechybělo mnoho a mohli jsme brzy testovat na vlastních kůžích. A třeba za nepříliš dlouho... celý článek

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

23. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

Pokud jde o daně, od prvního ledna nás čeká hned několik změn. Co bude jinak a s čím je třeba v roce 2014 počítat? O některých novinkách v daňové oblasti jste na Peníze.cz už četli... celý článek

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

17. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 45 komentářů

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

Nově zvolení poslanci posvětili balíček daňových změn. Účinný bude od ledna. Dědická daň se úplně ruší. Daň darovací a daň z převodu nemovitosti dostanou nový kabát i pravidla. Na první... celý článek

Partners Financial Services