Přehled. Kdy lze sjednat cestovní pojistku ze zahraničí?

Připravit pas, koupit plavky a vyměnit valuty. Před odjezdem na dovolenou se toho musí hodně stihnout, proto není divu, když člověk občas něco opomene. Co dělat, když kvůli cestovní horečce zapomenete na cestovní pojištění, prodloužíte si dovolenou nebo si pojistku omylem sjednáte na kratší dobu? Poradíme.
Přehled. Kdy lze sjednat cestovní pojistku ze zahraničí?

Předně. Zjištění, že jste na dovolenou odjeli bez cestovní pojistky, nemusí být důvod k panice. Jestliže se rekreujete na území Evropské unie a dojde na nemoc nebo úraz, bude vám krýt záda Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Jde o modrou kartičku, kterou jste dostali od své zdravotní pojišťovny a prokazujete se s ní u lékaře doma v Česku.

Za hranicemi počítejte s čekací lhůtou

EHIC má ovšem své limity. Především platí pouze ve veřejných zdravotnických zařízeních, což může znamenat problém například v odlehlejších dovolenkových resortech. Další nevýhoda evropské průkazky: pokud se v dané zemi platí spoluúčast, nevyhne se jí ani pacient z jiné země. Naopak z komerční cestovní pojistky spoluúčast hradit lze, navíc s ní pochodíte i u soukromých doktorů. Rozhodnutí, zda se spolehnete na Evropský průkaz pojištěnce nebo pro sichr uzavřete i cestovní pojištění, je ale pouze na vás.

Srovnáme cestovní pojištění

Za kopečky? Sjednáme vám cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat...

Kdo cestuje mimo EU, na EHIC samozřejmě spoléhat nemůže. Bez cestovní pojistky tedy bude případné lékařské ošetření hradit z vlastní kapsy. Sumy za nejrůznější vyšetření přitom v cizině nebývají zrovna zanedbatelné. Pokud už v zahraničí jste a cestovní pojistku nemáte, neotálejte. Pojišťovny totiž často uplatňují určitou čekací dobu.

Čekací neboli karenční dobou se myslí praxe, kdy pojištění platí až několik dní od uzavření smlouvy. Nejčastěji dělá karenční lhůta sedm dní, ale najdou se i pojišťovny s třídenní lhůtou. Výjimkou z pravidla jsou pojišťovny Allianz, Generali, Direct a Pojišťovna VZP, kde cestovní pojištění začíná platit momentem zaplacení pojistky. Nezávisle na tom, odkud smlouvu sjednáváte. Naopak pojišťovny AXA, ERGO, ERV a První klubová pojišťovna uzavření pojištění ze zahraničí neumožňují vůbec.

Jiná pravidla platí, pokud cestovní pojištění máte, ale rádi byste krytí o několik dní prodloužili. S výjimkou První klubové vám všechny tuzemské pojišťovny vyjdou vstříc. Většinou také není potřeba dodržet karenční lhůtu. Kompletní přehled pravidel jednotlivých pojišťoven najdete o pár řádků níž.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Jak na cestovko?

Cestovní pojištění by se nemělo vybírat jen podle ceny. Vyplatí se sledovat také rozsah pojistného krytí a pojistné limity. Podrobnosti v článku:

Přehled. Kolik stojí cestovní pojištění a co kryje?

Připojištění na poslední chvíli

U cestovního pojištění, stejně jako u dalších pojistek, se vyplatí dobře prostudovat pojistné podmínky, respektive rozsah pojistného krytí a výluky z pojištění. Rozsahem pojistného krytí se myslí výčet toho co – a za jakých okolností – bude pojišťovna platit. Výlukami zase situace, kdy na pojistné plnění naopak ztrácíte nárok. V praxi může jít například o podmínku, podle které nebude pojišťovna platit, pokud si zranění přivodíte během některého z rizikových sportů.

Většina pojišťoven totiž v základních balíčcích nabízí pouze krytí běžných rekreačních sportů, rizikové lze připojistit zvlášť. Za rizikové sporty pojišťovny považují například windsurfing, parasailing ale i jízdu na vodním skútru nebo zorbing.

V praxi se samozřejmě může stát, že na dovolenou vyrazíte s pojistkou, která kryje pouze rekreační sportování, během polehávání na pláži ale dostanete chuť zažít trochu adrenalinu. Buď můžete vsadit na to, že se vám nic nestane, nebo si připojištění rizikových sportů sjednat dodatečně. S výjimkou pojišťovny Slavia, První klubové a České pojišťovny nejde o zásadní problém. Mnohdy lze navíc sjednat připojištění pouze na určitý den. Podrobnosti v našem přehledu.

AXA
Allianz
Česká podnikatelská pojišťovna
Česká pojišťovna

Sjednání pojistky: Sjednání cestovní pojistky ze zahraničí pojišťovna AXA neumožňuje. Pojištění z již probíhající dovolené lze pouze prodloužit.

Rizikové sporty: Stejné pravidlo AXA uplatňuje, i pokud jde o připojištění rizikových sportů. Rizikové sporty lze navíc sjednat pouze na celou dobu pobytu v zahraničí.

Direct
ERV pojišťovna
Ergo pojišťovna
Generali

Sjednání pojistky: „U nás začíná pojištění platit ve chvíli, kdy jej zaplatíte, v případě platby kartou tedy okamžitě. Klient si proto může sjednat pojištění klidně i za hranicemi,“ vysvětluje tisková mluvčí pojišťovny Direct Nela Maťašeje. Zároveň dodává, že pojišťovna při pojistné události samozřejmě prověřuje, zda klient pojištění nesjednal účelově.

Rizikové sporty: Připojištění rizikových sportů lze sjednat i z dovolené, připojištění opět platí v momentě uhrazení pojistného.

Kooperativa
Pojišťovna VZP
PKP
Slavia pojišťovna
UNIQA

Sjednání pojistky: Kdo se chce pojistit u Kooperativy, ale už dávno není v Česku, může. Zároveň je potřeba počítat s čekací lhůtou sedm dní. Výjimkou je situace, kdy nová pojistka navazuje na starou (samozřejmě uzavřenou u Kooperativy).

Rizikové sporty: Rizikové sporty jako horolezectví nebo downhill standardně pojistit nelze, aktivní sporty – například vysokohorskou turistiku, potápění nebo rafting, ano. Na celou dobu trvání pojistné smlouvy i na konkrétní termíny (třeba jen na dva dny). Ideální je uhradit pojistné okamžitě platební kartou. Pojištění pak platí od přesného termínu sjednání – do smlouvy se uvádí datum i hodina sjednání.

Dovolte, spočítáme dovolenou

Náhrada mzdy

Čerpání dovolené mimo jiné znamená, že za dny volna dostanete náhradu mzdy. Kolik to dělá, si snadno spočtete na naší kalkulačce. Stejně tak počty ulehčíme tomu, kdo pracuje v nerovnoměrně rozvržených směnách nebo potřebuje vypočítat poměrnou část dovolené.

Náhrada mzdy za dovolenou

Výpočet poměrné části dovolené

Dovolená při nerovnoměrně rozložené pracovní době

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services