Rekordní dividendu ČEZ potvrdili akcionáři, dělí si celý zisk

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 26. 6. 2023 | 1 komentář
Rekordní dividendu ČEZ potvrdili akcionáři, dělí si celý zisk
Udělá z vás ČEZ milionáře?
Zdroj: Pleska / Midjourney

Akcionáři ČEZ si letos rozdělí sto procent zisku skupiny za loňský rok. Na výplatě dividendy ve výši 145 korun na akcii dnes rozhodla valná hromada akcionářů.

Valné hromady se zúčastnili akcionáři s celkem víc než třemi čtvrtinami hlasů, 70 procent má ovšem prostřednictvím ministerstva financí stát. Účast minoritních akcionářů byla hojná, mnozí se obávají, že stát má v úmyslu připravit je s pomocí nového zákon a o rozdělení podniku o jejich podíl. Během jejich dotazů vedení společnosti většinou nebylo přítomno.

Původně se s tak vysokou dividendou nepočítalo. Společnost sama navrhovala vyplácet 117 korun na akcii, to by odpovádalo 80 procentům loňského čistého zisku. Ministerstvo financí, jakožto nejsilnější akcionář podniku deklarovalo, že nebude chtít víc, než navrhne sám ČEZ. Jenže nakonec na poslední chvíli překvapivě oznámilo úmysl říct si o všechno.

„V případě schválení tohoto návrhu bude vyplacena dividenda ve výši celkem 78 miliard korun. Stát drží akciový podíl ve výši 69,78 procent a získá tak příjem cca 54 miliard korun se splatností v obvyklém termínu 1. srpna,“ uvedlo už dřív ministerstvo financí. „Pokud to bude schváleno, a já předpokládám, že to bude schváleno, tak to přinese do státního rozpočtu asi o deset miliard víc, než jsme čekali. Ten původní návrh představenstva představoval asi 44 miliard, ten protinávrh asi 54 miliard,“ upřesnil dnes ministr Zbyněk Stanjura.

Ministerstvo se za načasování svého oznámení dočkalo kritiky, ba i obvinění z manipulace trhem. Kupující ani prodávající na pražské burze ale na oznámení zvlášť nereagovali a cena akcií ČEZ si výrazněji neposkočila.

Dividenda ve výši 145 korun je nominálně skoro trojnásobek té dosud nejvyšší.

Dividendy ČEZ od roku 2001Graf Peníze.cz, data ČEZ

Dividendy zvětšíte kliknutím

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni stoupl na 80,7 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl 131,6 miliardy. Loni (ze zisku roku 2021) vyplatil ČEZ dividendu ve výši 48 korun za akcii před zdaněním, předloni 52 korun. Dosud nejvyšší dividendu – 53 korun – vyplatil ze zisku roku 2009.

Rozhodné datum, tedy datum, ke kterému musí člověk akcii ČEZ vlastnit, aby měl na výplatu dividendy nárok, je 29. června 2023. Datum výplaty bylo stanoveno na 1. srpen 2023. 

Akcionáři letos můžou dividendu získat pohodlnějším způsobem s pomocí bankovní identity. Žádat tak můžou i o výplatu za léta předchozí: ČEZ zjednoduší výplatu dividend. Pomůže i zpětně.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services