Moneta schválila dividendu. Rozdělí 4,1 miliardy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 25. 4. 2023 | 2 komentáře
Moneta schválila dividendu. Rozdělí 4,1 miliardy

Zdroj: BalkansCat/Shutterstock

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé víc než 70 procent akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2022. Z celkového zisku 4,7 miliardy vyplatí banka mezi akcionáře 4,1 miliardy korun. Zbylých 0,6 miliardy převede na účet nerozděleného zisku z minulých let.

Dividenda Monety bude osm korun hrubého na jednu akcii. Nárok na ni získají akcionáři, kteří budou akcie Moneta Money Bank držet k rozhodnému dni 2. května 2023. Vyplacena pak bude 25. května.

Minulý týden schválila výplatu dividend Komerční banka.

Střídání v dozorčí radě

Valná hromada Monety zároveň doplnila dozorčí radu. Představenstvo na místo Pardubického prosadilo Kateřinu Jiráskovou z PPF. 

Místo se v dozorčí radě se uvolnilo, když v březnu oznámil rezignovaci Tomáš Pardubický z Finep Holding. „Významný akcionář Monety se rozhodl využít svého práva nominovat kandidáta na pozici v dozorčí radě. Po krátké debatě s kolegy jsem se rozhodl pro rezignaci na všechny pozice v dozorčí radě,“ zdůvodnil tehdy své rozhodnutí.

Největším akcionářem Monety je s podílem 29,94 procent společnost Tanemo, kterou založila skupina PPF za účelem ovládnutí Monety a jejího faktického spojení s Air Bank (ani na tři pokusy to ale nakonec nevyšlo).

Kateřina Jirásková je finanční ředitelkou skupiny PPF a předsedkyní představenstva a provozní ředitelkou společnosti PPF. K tomu je i členkou představenstva PPF Financial Holdings a předsedkyní správní rady Nadace PPF.

Akcie Monety na pražské burze

Zdroj: peníze.cz
Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! Jsme i na Instagramu.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services