Raiffeisenbank spouští investiční aplikaci pro všechny klienty

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 30. 5. 2023 | 2 komentáře
Raiffeisenbank spouští investiční aplikaci pro všechny klienty

Zdroj: Raiffeisenbank

Nová mobilní aplikace s názvem Raiffeisen investice bude od 1. června dostupná pro všechny klienty. Raiffeisenbank ji představila už loni v září, dosud ji ale aktivně nepropagovala a dostali se do ní jen zájemci s pozvánkou – o tu mohli sami aktivně požádat na webu banky.

„Klienti, kteří mají zájem začít investovat, si mohou online a bez poplatku uzavřít novou investiční smlouvu, vyplnit investiční dotazník a vybírat z široké nabídky více než tisíce akcií, ETF, podílových fondů a investičních certifikátů. Díky uživatelsky příjemnému prostředí mají investoři o svém portfoliu neustále přehled. Jednoduše vidí, jak se jejich investicím daří, jaké pravidelné investice se jim budou realizovat v následujících dnech či jaké dividendy jim byly vyplaceny,“ říká Marek Podrabský, šéf investic v Raiffeisenbank.

Proč by lidé podle něj měli investovat zrovna přes aplikaci Raiffeisenbank? Podrabský zmiňuje hlavně sílu banky a její serióznost, transparentnost nebo třeba snadnou dostupnost pro běžné klienty. Ti se navíc stanou opravdu vlastníkem cenných papírů, které koupí. Jako výhodu zmiňuje i produkty na míru – investiční certifikáty přímo od Raiffeisenbank.

Nevýhodou investování s velkými bankami obecně bývají vyšší poplatky – nejen v porovnání s nebankovními aplikacemi, ale i s Fio bankou. Raiffeisenbank teď věří, že její ceny jsou nastavené atraktivně.

Například za nákup akcií na pražské burze prostřednictvím aplikace Raiffeisenbank zaplatí klient navíc 0,11 % z ceny akcií, přinejmenším však 100 korun. Ve Fio bance to je 0,35 % z objemu obchodu, minimum je 40 korun. Nižší poplatky jsou u některých objednávek přes RM-systém (vlastní burza provozovaná Fio), příkazy zadané jako Easy Click mají poplatek jen 0,29 %. A například Česká spořitelna při nákupu přes aplikaci George účtuje za nákup akcií na pražské burze (do hodnoty půl milionu korun) 0,36 % z objemu, minimálně však 90 korun.

Při nákupu na německé burze má Raiffka poplatek 0,2 % z objemu, minimum je pět eur. Fio si účtuje 0,15 %, minimálně však 9,95 eur. V České spořitelně je to 0,54 %, minimálně 17 eur. Za americké akcie je v Raiffce poplatek 0,2 %, minimálně pět dolarů. Ve Fio zaplatí zájemce přinejmenším 7,95 dolarů (do 100 kusů), případně 9,95 dolarů (nad 100 kusů). Spořitelna chce 0,45 %, minimálně 15 dolarů.

Ukázky z nové aplikace. Zdroj: Raiffeisenbank

Vedle podílových fondů z mateřské skupiny Raiffeisen nabízí banka také produkty od Fidelity, Franklin Templeton, BlackRock nebo BNP Paribas. Vstupní poplatek se pohybuje od nuly do pěti procent podle fondu. Minimální investice je 100 korun.

Za „správu investičních nástrojů“ vybírá 0,3 % při objemu portfolia do deseti milionů korun, pak poplatek klesá.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Aplikaci si lze stáhnout v oficiálních obchodech Google Play nebo App Store a aktivovat ji prostřednictvím bankovní aplikace. Podmínkou je běžný účet v Raiffeisenbank – jeho základní varianta je bez poplatků a bez dalších podmínek, založit si ho lze i online.

„Od loňského září si aplikaci vyzkoušely tisíce klientů, kteří nám ji pomohli svou zpětnou vazbou dále vylepšit,“ říká Podrabský. V nové aplikaci najdou své stávající investiční portfolio i lidé, kteří s bankou investovali ještě dříve prostřednictvím platformy RBroker.

„Mobilní aplikace se neustále vyvíjí. V následujících měsících budeme významně rozšiřovat nabídku ETF a akcií, zpřístupňovat další vybrané burzy a ke konci letošního roku plánujeme nabídku rozšířit i o dluhopisy,“ dodává Podrabský.

Zdroj: Raiffeisenbank

Ukázka z nové aplikace Raiffeisenbank.

Zdroj: Raiffeisenbank

Ukázka z nové aplikace Raiffeisenbank

Tuzemskými bankovními lídry v přímém investování do akcií jsou Fio (e-Broker, Smartbroker) a ČSOB (Patria). Od letošního ledna nabízí jednoduché obchodování ve své aplikaci George také Česká spořitelna, vedle akcií jsou na výběr i certifikáty nebo ETF.

Dalšími možnostmi jsou zahraniční aplikace jako Revolut, Degiro, eToro, Freedom24 a další. Popularitu si získaly také aplikace sázející hlavně na indexové ETF fondy – v tuzemsku jsou to Portu nebo Fondee. Víc jsme psali v návodu pro začátečníky: Jak vybrat akcie a kde je koupit.

Některé další banky pak ve svém elektronickém bankovnictví nabízejí alespoň podílové fondy – vedle už zmíněných to jsou Komerční banka, Air Bank (plánuje rozšíření o akcie) nebo Moneta. Podílové fondy nabízí také UniCredit, nelze je ale koupit online.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services