Není dluhopis jako dluhopis. Investoři mají tři možnosti

Při investici do dluhopisů se nám nabízejí tři možnosti: státní dluhopisy, podnikové dluhopisy a dluhopisové fondy. Ti movitější si mohou dovolit kombinaci všech tří možností. Ostatní si musí investici víc rozmyslet.
Není dluhopis jako dluhopis. Investoři mají tři možnosti

Zdroj: Pleska / Midjourney

Vladimír Pikora

Zdroj: Dluhopisomat

Státní dluhopisy představují klidnou investici. Pravděpodobnost bankrotu státu je i přes strašení mnoha politiků nízká. Čtete všude, jak jsou na tom naše veřejné finance špatně? Situace je jistě složitá, zároveň ale platí, že naše veřejné finance na tom jsou lépe než ve většině zemí Evropy. Česko má v rámci starého kontinentu jeden z nejlepších ratingů.

Plusem tedy je, že pravděpodobnost nesplacení českých státních dluhopisů je mizivá. Výnosy dlouhodobých českých státních dluhopisů se na druhou stranu pohybují lehce pod pěti procenty. Jinými slovy: pokud budete investovat do státních dluhopisů, nebudete ani na polovině aktuální inflace.

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, pak spoluzaložil analytický dům Next Finance a později vlastní Pikora Invest.

Vyšší riziko i potenciální výnosy

Něco jiného vidíme u podnikových dluhopisů. Tady se výnosy pohybují už nad jedenácti procenty, a jsou tedy nad inflací. Takže zatímco investicí do státních dluhopisů reálně tratíte přes šest procent, s investicí do podnikových dluhopisů můžete mít reálný výnos několik desetinek procenta. To je dobré, většina investic má při takhle vysoké inflaci záporný reálný výnos.

S podnikovým dluhopisem se ale pojí rizika. U každého jsou jiná. V obecné rovině je dobré hledět na to, aby měl dluhopis podnikatelský příběh. Investor by měl vědět, co hodlá emitent s penězi dělat a jestli je reálné, aby se mu plánovaná investice vrátila. Pokud příběhu nevěřím nebo nerozumím, neinvestuji. Někteří emitenti investory málo informují o novinkách. Když nemám od emitenta dost aktuálních informací, nemám zájem o jeho dluhopis.

Dobré je také sledovat zkušenosti lidí, kteří za firmou vydávající dluhopisy stojí. Pokud jsou v pozadí divní lidé, kteří podobný byznys nikdy nedělali, opět bych hledal jiný dluhopis.

Další problém může být, pokud za dluhopisem stojí společnost, která vznikla jen kvůli dluhopisu. V některých odvětvích, jako je development, je taková praxe běžná a asi to nikoho nepřekvapí. U prodejce dioptrických brýlí by měl ale investor zbystřit a ptát se, proč je struktura dané firmy taková.

Partner článku

Partnerem článku je Dluhopisomat, uživateli nejlépe hodnocený dluhopisový portál v České republice. Poskytuje služby emitentům vydávajícím dluhopisy a investory informuje o bezpečnějších emisích. Je součástí investiční skupiny CFG, která na českém finančním trhu působí přes deset let.

Z pohledu rizikovosti je určitě dobrým znamením, je-li dluhopis zajištěný nemovitostí. Nemovitost by přitom měla mít větší cenu než celá emise dluhopisu. To znamená, že pokud by investice dopadla špatně a já pravidelně nedostával platby kuponu či dokonce ani jistinu, zahojím se na nemovitosti. Taková investice má pak úplně jiná rizika, než když není zajištěna ničím.

Vždycky rozkládat riziko

Tak jako u všech investic i v tomto případě platí, že je dobré diverzifikovat a nevsadit všechny peníze na jeden dluhopis. Bezpečnější je koupit víc dluhopisů od víc emitentů.

To je důvod, proč je zajímavý dluhopisový fond. Ten nakupuje mnoho dluhopisů a riziko rozkládá. Pokud se stane, že část dluhopisů skončí špatně, jiné dluhopisy to kompenzují. Nicméně s tím, jak klesá riziko, obvykle klesá i výnos.

Klient proto musí zvážit, jak chce investovat. Musí si rozmyslet, jak velké riziko je ochoten podstoupit a jak velký výnos chce mít. Kdo chce dobře spát, nakupuje státní dluhopisy. Kdo chce dobře jíst, nakupuje podnikové dluhopisy.

Text je součástí komerční části projektu Investiční kompas, ve kterém partneři představují svoje tipy, jak žít doslova bohatší život.

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Vladimír Pikora

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG, která mimo jiné provozuje projekt Dluhopisomat. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil jako hlavní ekonom... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services