Private equity: aktivním přístupem k vyšším výnosům

Luděk Palata | rubrika: BrandInsight | 20. 6. 2023
Oblast private equity se otevírá stále širšímu okruhu investorů. Přes specializované fondy můžou své peníze poskytnout fungujícím společnostem, kterým důvěřují, a pomoct jim kupříkladu s růstem. A za to si potenciálně připsat solidní roční výnosy.
Private equity: aktivním přístupem k vyšším výnosům

Zdroj: Shutterstock

Nevíte, co přesně si pod pojmem private equity (PE) představit? Učebnicová definice říká, že je to třída aktiv – tedy něco, do čeho může investor vložit peníze. Private equity fondy pak tyto peníze sdružují a investují je do soukromých podniků s cílem vytvořit hodnotu a realizovat výnos.

Alternativně, ale aktivně

PE je řazeno do kategorie tak zvaných alternativních investic, které jsou zjednodušeně definované jako vše mimo investice do akcií nebo dluhopisů – tedy například od nemovitostí přes auta až po víno. Nicméně mezi PE a dalšími alternativními investicemi je jeden zásadní rozdíl. Většina alternativních forem investic je ve své podstatě víceméně pasivní. Zjednodušeně řečeno: nakoupíte například víno a čekáte 20 let, aniž byste se ho dotkli, na růst jeho ceny. PE je naopak unikátní právě aktivní investiční strategií – po nakoupení soukromé společnosti do PE fondu začíná ze strany jeho manažera tvrdá práce na tom, aby portfoliové společnosti fondu vylepšil a pomohl jim růst a uspět.

O autorovi

Zdroj: Versute Investments

Luděk Palata působí v oblasti PE od roku 1994. Založil společnost Versute Investments, která je odborným poradcem podfondu BHS Private Equity Fund. Byl součástí mnoha investic do malých a středních podniků po celé Evropě, řídil například české a slovenské aktivity fondů sponzorovaných vlámskou investiční společností GIMV. Pracoval také pro renomované fondy Riverside Europe.

Zmíněná práce se PE fondům a jejich investorům historicky vyplácí. To dokazují i data společnosti PREQIN, dle kterých PE fondy mezi roky 2009 a 2019 doručovaly svým investorům mediánové roční IRR (vnitřní výnosové procento) ve výši 19,2 %. Sektor PE je navíc schopen generovat zajímavé výnosy jak v dobrých, tak horších časech, jelikož u něj i díky dlouhodobé investiční strategii není přítomna vysoká korelace s akciovými trhy. Je však nutné podotknout, že současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výnosnost budoucí. Investice do private equity přináší rizika úměrná možnému výnosu.

Už 122 let

Mohlo by se zdát, že PE je relativně nová forma investování. Nicméně první významná PE investice se objevila v USA už během industrializace. V roce 1901 prodal za 480 milionů dolarů Andrew Carnegie J. P. Morganovi svou Carnegie Steel Company, aby ji spojil s dalšími společnostmi v oboru a vytvořil tak společnost U. S. Steel. V Evropě se pak uskutečnily PE investice ve 40. letech 20. století, a to ve Spojeném království. U nás byly založeny první PE fondy po revoluci.

Dnes už v Česku můžeme hovořit o fungujícím a rychle rostoucím PE trhu, který, i s ohledem na velmi dobrou infrastrukturu v podobě poradců, právníků a institucionálních investorů, skýtá velký potenciál.

Zmínění institucionální investoři měli historicky na investicích do PE fondů vysoký podíl, neboť byl přístup fyzických osob k této třídě aktiv velmi omezený. A to jednak kvůli vysoké hodnotě počátečních investic požadovaných ze strany PE fondů, jednak kvůli uzavřené struktuře těchto fondů, která neumožňuje z fondu vystoupit třeba až po dobu 10 let.

Podfond BHS Private Equity Fund

Podfond se zaměřuje na investice do českých a slovenských soukromých malých a středních podniků. Cílem je urychlit jejich růst a maximalizovat jejich hodnotu, a to zejména podporou v oblasti optimalizace výrobních prostředků, expanze na nové trhy, vývoje nových výrobků a služeb nebo zvyšování produktivity a efektivity řízení.

V současnosti ale možností, jak mohou do PE fondů investovat i fyzické osoby, přibývá. Jednou z nich jsou fondy kvalifikovaných investorů, které jsou strukturované jako otevřené, a umožňují tak investorům vstupovat a vystupovat z fondu na pravidelnější bázi – například jednou za čtvrtletí, a to při vstupní investici od 1 milionu korun.

Zájem investorů o tuto třídu aktiv v poslední době ještě umocňuje současná makroekonomická situace charakterizovaná mimo jiné vysokou inflací a volatilitou akciových trhů, které ve většině případů nedoručují kýženou výkonnost. Investoři tak více vyhledávají možnosti investic do PE fondů, které jsou potenciálně schopny současnou vysokou inflaci a výkonnost akciových fondů porazit.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Partners Financial Services