Trh Start pražské burzy změní způsob obchodování

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 15. 5. 2023
Trh Start pražské burzy změní způsob obchodování

Zdroj: Shutterstock

S akciemi na trhu Start pražské burzy se od 1. září začne obchodovat v kontinuálním režimu, tedy stejným způsobem jako na trzích Prime, Standard a Free. Obchodování v kontinuálním režimu probíhá od 8:50 do 16:25.

Dosud se s emisemi na trhu Start obchodovalo formou samostatné aukce v čase od 9:00 do 12:35. Po změně volali investoři, členové burzy, ale i někteří vybraní emitenti, vysvětluje Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

„Cílem zavedení režimu kontinuálního obchodování je zejména posílení transparentnosti. Pro investory bude tento způsob obchodování přehlednější. Sekundárním efektem může být i vyšší likvidita, byť ta není tím hlavním motivem této úpravy“, říká Koblic.

Trh Start je nejmladším ze čtyř trhů pražské burzy, obchodování na něm začalo před pěti lety – 2. května 2018. Je určen pro malé a střední firmy. „Primárním cílem při tvorbě pravidel tohoto trhu bylo na straně emitentů snížit bariéru vstupu na trh na co nejnižší úroveň, ovšem při zachování vysoké míry transparentnosti,“ připomíná Koblic.

Dosud na trh Start vstoupilo 14 firem, kterým se od více než 10 tisíc investorů podařilo získat přes dvě miliardy korun. Momentálně se na trhu obchoduje 13 firem. Zatím největším primárním úpisem na trhu Start byla loni společnost Gevorkyan, která od investorů získala více než 727 milionů korun.

Primární veřejnou nabídku na trhu Start letos plánuje uvést společnost Mmcité. Dvě firmy – Pilulka a Coloseum – chystají vydat další akcie, takzvanou sekundární veřejnou nabídku.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services