Podílové fondy dělají investorům radost. Kolik připsaly?

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 8. 5. 2023
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v dubnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?
Podílové fondy dělají investorům radost. Kolik připsaly?

Zdroj: Shutterstock

Duben patřil na trzích mezi klidnější měsíce. Investoři se připravovali na sérii zasedání centrálních bank na začátku května a nepouštěli se do výrazných sázek. Výsledkem byl relativní klid. Dál vládl optimismus podpořený solidními makroekonomickými čísly. Ceny akcií i dluhopisů se proto posunuly výše.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

duben 20230,9 %1,8 %
od začátku roku5,4 %5,2 %
poslední rok0,4 %2,1 %
poslední tři roky33,3 %23,8 %
posledních pět let31,9 %10,9 %
posl. deset let89,1 %33,2 %
počet fondů3814

Ceny akcií se dál zvedají a umazávají loňské ztráty. V cestě nahoru pokračovaly v dubnu americké i evropské indexy. Evropské akcie jsou letos po dlouhé době hitem a mají za sebou už solidní 15% zhodnocení. Index české burzy PX je dokonce skoro o 18 % výše než na počátku roku.

Na druhou stranu utahování měnových politik ještě neskončilo. Zpřísnění měnové politiky o 0,25 % jsme se počátkem května dočkali jak od amerického Fedu, tak Evropské centrální banky. Vysoké úroky, které škrtí firmy i spotřebitele, budou více a déle negativně ovlivňovat ziskovost.

Výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v Česku byla v dubnu v průměru 0,9 %. Za posledních 12 měsíců jsou investoři v průměru v plusu 0,4 %, ukazuje Partners index podílových fondů.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v posledním měsíci nárůst o 1,8 %, za rok jsou výše o 2,1 %. Důvodem jejich lepšího dubnového výkonu je prudký růst akcií ve středoevropském regionu, které nahoru posilující lokální měny.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

duben 20230,6 %0,5 %
od začátku roku2,6 %2,3 %
poslední rok3,6 %0,9 %
poslední tři roky-0,6 %7,3 %
posl. pět let0,9 %3,3 %
posl. deset let3,1 %20,4 %
počet fondů1822

Dluhopisové fondy si užívají vyšší výnosy. Nejistota vyvolaná krachem několika menších amerických bank se velice rychle uklidnila. Dodatečná likvidita, kterou poskytla americká centrální banka, ruku v ruce s nižšími inflačními čísly zvýšily poptávku po dlouhodobých dluhopisech. Tento trend se přelil i do Česka, kde ke zhodnocení investic vedle vysokého úroku přispěl i růst cen dluhopisů.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Honba konzervativních investorů za vyššími výnosy vedle k růstu hodnoty kvalitních dluhopisových fondů. Průměrná cena dluhopisových fondů za duben stoupla o 0,6 %. Za posledních 12 měsíců jsou fondy o solidních 3,6 % výše.

Fondy rizikových dluhopisů zvýšily svoji hodnotu meziměsíčně o 0,5 %. Meziročně jsou výše o zanedbatelných 0,9 %. Negativní nálada ohledně vysokých nákladů na úvěry posunula rizikové přirážky mírně výše. Ani všeobecný pokles výnosů nepomohl rizikovým dluhopisům přebít výkonnost stáních dluhopisů.

Rizikové dluhopisy mají nyní těžší období kvůli vyšší nákladům na kapitál a dodatečné financování firem skrze úvěry, což snižuje jejich ziskové marže a schopnost splácet dluhy. Právě zde se v první řadě začíná projevovat efekt vysokých sazeb nastavených centrálními bankami.

Česká národní banka posledním hlasováním připravila konzervativním investorům několik nejistot ohledně budoucího vývoje sazeb, a to hlavně směrem nahoru. Nicméně platí, že čím vyšší výnosy, tím lepší a tím déle si současní konzervativní investoři užijí budoucí zhodnocení dluhopisových fondů.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
duben 20230,5 %
od začátku roku3,4 %
poslední rok0,9 %
poslední tři roky10,5 %
posledních pět let6,8 %
posledních deset let20,7 %
počet fondů50

Akcie i dluhopisy v dubnu rostly, proto jsou v plusu i smíšené fondy. Jejich průměrná hodnota stoupla o 0,5 %, meziročně jsou výš o 3,4 %.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services