Porostou dál ceny akcií? Důvod se hledá těžko

Štěpán Hájek | rubrika: BrandInsight | 22. 5. 2023
Akciové trhy se od začátku roku vyhřívají na vyšších cenách. Výsledková sezóna amerických firem za první kvartál sice ještě pokračuje, ale výsledky největších a nejvlivnějších společností nejen v rámci americké ekonomiky už známe. Nedopadly zle. Co to ovšem znamená?
Porostou dál ceny akcií? Důvod se hledá těžko

Zdroj: Shutterstock

Už několik kvartálů po sobě čekáme, až se začne vysoká inflace zakusovat do spotřeby a zisků společností. Největší pozornost se opět upírá na velké technologické společnosti. Ty má v portfoliích většina investorů a jejich akcie jsou nadále na „luxusních“ úrovních. Navzdory stále rostoucím úrokovým sazbám i inflaci, která sice zpomaluje, ale zatím dramaticky neklesá – tudíž je stále problémem číslo jedna.

Po krachu tří středně velkých amerických bank se investoři rozhodli „schovat“ před větším problémem ve finančním sektoru do velkých technologických jmen. Firmy jako Apple, Microsoft, Google, Facebook (Meta) nebo Nvidia mají jedno společné. Nepotřebují k dalšímu růstu cizí kapitál a jsou dnes už spíš sekulární, tedy nepodléhají ekonomickým cyklům. 

Může to znít zvláštně. Prodávají produkty a služby přímo spotřebitelům, a ekonomický cyklus by tedy na ně vliv mít měl, ale zdá se, že pravda je opačná.

Na jejich produktech a službách jsme totiž příliš závislí a není úplně jednoduché bez nich fungovat.

O autorovi

Zdroj: XTB

Finančním trhům se Štěpán Hájek začal věnovat před víc než deseti lety ještě na vysoké škole. Přes různé druhy analýz se dostal až k fundamentálním analýzám jednotlivých akciových sektorů. Později se zaměřil na vývoj makroekonomických trendů, které vnímá jako hlavní hybnou sílu finančních trhů. Tím se začal prodlužovat jeho investiční horizont. Část svého portfolia ale pořád spravuje aktivně. Ve společnosti XTB pro klienty připravuje pravidelná videa a zprávy o dění na finančních trzích. Vystupuje rovněž v médiích.

Gmail od Googlu používá téměř každý z nás, stejně tak inzerci na Google Search vypínají firmy jako poslední. Microsoft má velmi diverzifikovaný byznys, který není pouze o licencích MS Office, ale také o cloudu, který využívají další korporace. Podobně na tom je Amazon nebo Apple, který se dnes transformuje na finančnětechnologickou společnost a nejvíc roste v segmentu služeb, kde má platební službu ApplePay. Nedávno také zavedl spořicí účet nebo možnost rozdělit platbu v jakémkoliv obchodě na čtvrtiny.

Začala destrukce poptávky

Výsledky těchto společností za první kvartál nedopadly vůbec špatně. Dokonce ve víc než 90 procentech překonaly očekávání analytiků. Investorům, kteří se bojí větší krize ve finančním systému, to k nákupům stačilo. Ale budou akcie v růstu pokračovat? Podle očekávání jejich managementů ano, ale nesmíme zapomínat, že s vysokou inflací žijeme víc než rok a destrukce poptávky v určitých segmentech už začala. 

Řada investorů sleduje akciové indexy a řídí se jejich výkonností. Jenže indexy nejsou jednolité: většinu zisků od začátku roku vytvořilo osm největších firem, zbytek akcií je ve ztrátě. Vracíme se tedy zpět k inflaci a úrokovým sazbám. Některé centrální banky už avizovaly, že sazby budou muset jít ještě výš, jelikož trh práce je příliš silný a tlačí na mzdy, spotřebu a také inflaci. Tak je to i v USA, kde trh práce zpomaluje, ale stále je velmi odolný.

Úvěrové podmínky nejspíš zpřísní

Ekonomika si za poslední dekádu zvykla na vysoké úrokové sazby a je závislá na úvěrech. Sazby musí zůstat výš delší dobu, alespoň dokud inflace výrazněji neklesne. Zachrání nás tedy alespoň ty drahé úvěry? 

Nevypadá to tak. Úvěrování za první dva týdny od kolapsu tří bank v USA kleslo nejvíc v historii. Úvěrové podmínky se pravděpodobně ještě víc utáhnou, jelikož banky sčítají ztráty jak z defenzivní, tak z rizikové části portfolia. Jednoduše nemají dostatek likvidity a uprostřed velké nejistoty se jim do půjčování ani moc nechce. To už dnes snižuje dostupnost úvěrů a někdy v budoucnu vyústí v nižší zisky společností a také pokles cen akcií.

Technologických gigantů se to dotkne pravděpodobně až se zpožděním, ale cítit to budou. Aktuální ocenění je tedy velmi iracionální a těžko se hledá, proč by měly dál růst. Kdykoliv nás ale může překvapit spotřebitel, který se nebojí utrácet a možná, že vydrží vysokou inflaci a bude dále podporovat ekonomiku. To je však proti pravidelnému ekonomickému cyklu, který se opakuje jako den a noc. Centrální banky to můžou zachránit, ale jenom za cenu další inflace – což nikdo nechce. Prostor pro další růst je tedy velmi omezený, ačkoliv velké firmy jsou opět o něco větší.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Štěpán Hájek

Na finančních trzích je aktivní od roku 2011. Nejdříve obchodoval pomocí technické analýzy pouze Forex a některé komodity. Postupně začal většinu svých obchodů plánovat na základě makroekonomických trendů s delším investičním... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services