Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

Petr Kielar | rubrika: Když se řekne | 22. 12. 2014 | 14 komentářů
Stavební spoření zažívá ústup ze slávy, ale pořád se uzavírá statisíce smluv ročně. A za uzavření smlouvy se platí poplatek, obvykle procento z cílové částky. Poplatky nemá nikdo rád a každý hledá, jak se jim vyhnout. Některé stavební spořitelny ho odpustí při uzavření smlouvy přes internet. Moc se o tom neví a ani spořitelny nemají potřebu to zdůrazňovat.
Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

Na začátek si vyjasněme jednu věc: mluvíme sice o uzavření smlouvy přes internet, stavební spořitelny mají na webových stránkách odkazy na „uzavření smlouvy on-line“, zákon ale vyžaduje ověření klienta, osobně, takříkajíc za jeho fyzické přítomnosti. Takže ve skutečnosti „uzavřít smlouvu on-line“ znamená předvyplnit si v počítači formuláře a objednat si schůzku na pobočce nebo s obchodním zprostředkovatelem stavební spořitelny.

Pokud zvolíte druhou možnost, může se schůzka odehrát i u vás doma, takže pak slogany s obligátním „pohodlím domova“ vlastně ani nelžou. Nejdál je v tomto směru asi Raiffeisen stavební spořitelna, která už neplýtvá kvalifikovanou silou a místo obchodního zástupce posílá za klientem už jen kurýra s dokumenty připravenými k podpisu.

Stavební spoření: poradna

Dobrá rada – a je to doma!

Na vaše otázky týkající se jak samotného stavebního spoření, tak i úvěrů ze stavebního spoření, překlenovacích i řádných, jsou v bezplatné poradně na Peníze.cz připraveni odpovídat odborníci z Českomoravské stavební spořitelny.

Bezplatná poradna pro stavební spoření

Kolik se dá ušetřit

Přístup stavebních spořitelen je různý. Českomoravská stavební spořitelna (Liška) a Modrá pyramida klientům, kteří „uzavřou smlouvu přes internet“, žádnou výhodu nedávají. Se zájemcem si dojedná schůzku obchodní zástupce stavební spořitelny, a pokud je zájem hlubší nebo zástupce schopnější, uzavře standardním způsobem smlouvu o stavebním spoření. I standardní poplatek zůstává.

Raiffeisen stavební spořitelna je velkorysejší. S kurýrem si o stavebku nejspíš moc nepopovídate, natož aby vám kvalifikovaně radil – uzavření smlouvy je ovšem zadarmo. Pro jednoduchost jsou tu ale i jistá omezení: uzavřená smlouva může mít cílovou částku jen padesát, sto, sto padesát nebo dvě stě tisíc korun.

Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) zpoplatňuje smlouvy uzavřené s využitím internetu částkou 495 korun, bez ohledu na výši cílové částky. Ta ale může být jen dvojí: sto padesát nebo tři sta tisíc korun.

Wüstenrot stavební spořitelna nemá u on-line smluv žádné omezení cílové částky. Sleva na poplatku za uzavření závisí na sjednané tarifní variantě. Wüstenrot dnes nabízí dvě: spořicí, úročenou jedním procentem, a úvěrovou, úročenou 0,1 procenta. U spořicí varianty je poplatek 0,5 procenta cílové částky, uzavření smlouvy v úvěrové variantě je zdarma. 

Stavební spořitelna

Způsob uzavření smlouvy

Poplatek za uzavření

Omezení

Českomoravská stavební spořitelna

Klient je kontaktován obchodním zástupcem

1 % cílové částky

žádné

Modrá pyramida

Klient je kontaktován obchodním zástupcem

1 % cílové částky

žádné

Raiffeisen stavební spořitelna

Smlouvu doručí k podpisu kurýr

zdarma

Cílová částka max 50, 100, 150 nebo 200 tisíc Kč

Stavební spořitelna České spořitelny

Klient podepíše smlouvu na pobočce

495 Kč

Cílová částka 150 nebo 300 tis Kč

Wüstenrot

Klient návrh smlouvy vytiskne a pošle poštou, nebo donese na pobočku

spořicí varianta: 0,5 % cílové částky

úvěrová varianta: zdarma

žádné

Výše úspory ve srovnání s klasicky uzavřenou smlouvou tedy ve všech případech závisí na cílové částce. U Raiffeisenky lze takto ušetřit nejvýše 2000 korun, u Buřinky 2505 korun. U Wüstenrotu není výše částky omezená. Při obvyklé cílové částce tři sta tisíc je úspora na vstupním poplatku 1500 u standardní nebo 3000 korun u úvěrové varianty.

Pří výběru stavební spořitelny je pochopitelně nutné zohlednit nejen tuto slevu, ale také další parametry smlouvy, jako je úroková sazba a poplatky. Pokud máme v úmyslu čerpat úvěr, přidávají se pak také podmínky pro získání a úročení úvěru.

Nezapomeňte na státní podporu!

Klienti stavebních spořitelen mají nárok na státní podporu odpovídající deseti procentům z ročně uspořené částky, nejvýš ale z dvaceti tisíc korun. Od roku 2012, kdy se vyplácela státní podpora za rok 2011, se totiž hranice maximálního státního příspěvku snížila právě na dva tisíce korun. Nezapomeňte si proto pohlídat, jestli jste letos na svou smlouvu poslali dost peněz, abyste dosáhli na maximální státní podpor. „Možnost vložit prostředky na stavební spoření lze několika způsoby, nejčastěji je využíváno inkaso a trvalý příkaz. Prostředky musí být připsány na účet stavební spořitelny do 31. prosince. Nejdéle k nám prostředky putují prostřednictvím složenky – až pět dní,“ upozorňuje Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny.

Anketa

Uzavřeli byste si stavebko přes internet?

Stavebky.cz přinášejí podrobné informace o stavebním spoření pro klienty i finanční poradce. Obsahují aktuální přehled nabídek stavebních spořitelen včetně jejich porovnání.

Dobře utajená reklama

Uzavírání smluv přes internet má řadu omezení, sleva na poplatku za uzavření je ale jistě lákavá. Přesto se tak stavební spoření uzavírá jen výjimečně. Důvodů je zřejmě víc.

Především samy stavební spořitelny své on-line smlouvy příliš nepropagují. Zatímco u klasického internetového obchodu na nás všude bliká výrazné tlačítko vyzývající k nákupu jediným kliknutím, na webech stavebních spořitelen musíme občas hodně hledat. Také poskytované slevy nejsou vždy na první pohled patrné. Jediná Buřinka má cenu na uzavření smlouvy on-line ve svém sazebníku. Raiffeisen sice uvádí jako výhodu úsporu až 2000 korun, ale bez bližších podrobností. Také Wüstenrot slevu na vstupním poplatku spíše tají.

Důvodem, proč stavební spořitelny nepropagují své výhody příliš hlasitě, je zřejmě obava z negativního dopadu na zprostředkovatele stavebního spoření. Stavební spořitelny prodávají své smlouvy prostřednictvím obchodních zástupců, jejichž příjem závisí na provizi, která se vyplácí právě ze vstupního poplatku. Masové využívání slev by mohlo narušit tyto odbytové sítě, což by mělo řadu negativních důsledků.

Něco za něco

Svým dílem přispívá k nízkému zájmu o smlouvy přes internet také opatrný přístup klientů. Nutno poznamenat, že pokud jde o finance, není konzervativní přístup nic nepatřičného. Uzavřením smlouvy přes internet se klient často vzdává možnosti konzultovat důsledky svého kroku s odborníkem: jako protihodnotu pak platí nižší poplatek. Každý tedy musí zvážit své znalosti a posoudit, nakolik přínosný pro něj může být rozhovor se zástupcem stavební spořitelny, jestli si poradí sám, případně jestli má k ruce zkušeného poradce, kterému může důvěřovat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2014 12:37

"Uzavřením smlouvy přes internet se klient často vzdává možnosti konzultovat důsledky svého kroku s odborníkem: jako protihodnotu pak platí nižší poplatek."
To je snad ftip. Výsledkem konzultace s "odborníkem" ze stavební spořitelny bude cílová částka 500.000,-Kč, eventuálně rovný milión.
To vše se slovy: "Co když si budete chtít někdy třeba vzít úvěr?"

+34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření 2014. Vyplatí se ještě?

4. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Stavební spoření 2014. Vyplatí se ještě?

Nezapomněli jste si zkontrolovat, jestli dostanete plnou státní podporu? Je čas. Pokud tedy ještě stavebko máte – počet jeho klientů je sice stále úctyhodný, ale zvolna klesá.

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

4. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Od Nového roku se změnila pravidla pro dědění stavebního spoření. Někomu to může pomoci, jiným změny přinesou nepříjemné komplikace. Zvlášť v případě, pokud nejsou mezi dědici dobré... celý článek

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

18. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 80 komentářů

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

Rodiče se k penězům, které posílali na stavební spoření svého dítěte, nedostanou tak snadno jako dřív. Nový občanský zákoník upravuje podmínky toho, jak můžou zákonní zástupci nezletilého... celý článek

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

13. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

Končí vám smlouva o stavebním spoření a přemýšlíte o tom, jak se co nejdřív dostat ke svým úsporám? Rozdíly mezi stavebními spořitelnami jsou poměrně výrazné. Přečtěte si, co vás všechno... celý článek

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

16. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

Někdo považuje stavební spoření za produkt, který pomáhá zlepšovat bytový fond a učí Čechy dlouhodobě šetřit. Pro jiné je to naopak relikt minulosti, který by měl stát přestat podporovat.... celý článek

Partners Financial Services