Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 18. 2. 2014 | 80 komentářů
Rodiče se k penězům, které posílali na stavební spoření svého dítěte, nedostanou tak snadno jako dřív. Nový občanský zákoník upravuje podmínky toho, jak můžou zákonní zástupci nezletilého nakládat s jeho majetkem.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 5. 2014 14:07, antijezevec

Co to tady plácáte, pokud nesu za dítě odpovědnost se vším všudy, tak i za jeho finance. Když nadělá dluhy, škodu, tak je exekutor bude vymáhat na mě, "bez rozhonutí opatrovnického soudu". Já tady spíš cítím snahu "bankovní mafie" si zajistit, aby co největší objem peněz zůstal ležet na jejich /rozuměj správněji vašich/ účtech co nejdelší dobu s minimálním zhodnocením. Možná by bylo dobré, kdyby bankéři uvedli kolik dětí se o své peníze soudilo a jak soudy dopadly, když jsou tak velký strašák nejen pro stavební spořitelny, že musí slušné lidi posílat k soudu- vůbec ve státě, kdy se v bankovním sektoru beztrestně rozkradly miliardy, dle nějakého článku z roku 2005- 370 000 000 000,- Kč a slušný lidi budou stát u soudů jak nějací bezprizorní blbečci. Osobně ve svém okolí vnímám čím dál větší nasranost s tímto systémem.

Zobrazit celé vlákno

+400
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 2. 2014 14:11, jezevec

aha. no přesně kvůli takovým jedincům s hypertrofovaným sebevědomím je asi nutné děti chránit.
ostatně, spory o využití peněz dětí se vedou právě tam, kde se rodič (a dlužno dodat, že obvykle nesprávně) domnívá, že nejlepší pro dítě je, když jeho tatínek je spokojený :-).

Zobrazit celé vlákno

-174
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 80 komentářů)

8. 10. 2015 20:37 | nasrany.zakaznik

spořitelny situace zneužívají a nasazují na účty nezletilých nekřesťanské poplatky, na výpověď smlouvy dají pár týdnů protože vědí, jak jsou soudy rychlé pokud budou zákony psát profesoři z fakult a schvalovat prodejní poslanci a senátoři, tak to lepší nebude Karel IV. k rozumným zákonům žádnou verbež nepotřeboval
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2015 21:36 | Jaroslav Vacek

Tohle není na ochranu dítěte, ale na ochranu spořitelen! Když bych chtěl naspořené peníze po řádné době 6 let převézt na stejný produkt u jiné spořitelny (tedy stejně chráněný), tak opět musím přes soud. Přestože prokazatelně spořím dítěti dál a nic mu neberu! Je to sračka.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2015 8:35 | Kam

Ale.... Jsou případy, kdy rodiče založí dítěti stavební spoření, do kterého ale nevkládají žádné finanční prostředky a tyto prostředky jim spoří prarodiče nebo jiní rodinní příslušníci. Čili rodiče do stavebního spoření nepřispívali a před dovršením zletilosti dítěte, např. z důvodu finanční tísně, do které se dostali vlastní vinou (např. po rozvodu), stavební spoření zruší a naspořené prostředky si nechají pro vlastní potřebu. V tomto i jiných obdobných případech je podle mého názoru zcela na místě, aby o jmění dítěte rozhodl někdo, kdo bude rozhodovat pouze v jeho zájmu, což rodiče ne vždy činí. A argument, že "dítě živím 18 let, mnohdy déle?" Ano, je to fakt, ale je třeba si uvědomit, že dítě není starý kůň, kterého jsme zachránili před porážkou, ale náš potomek, kterého jsme ve většině případů chtěli zplodit a přáli jsme si ho, přičemž jsme všichni předem srozuměni s minimální dobou, kdy jej budeme živit, starat se o něj a samozřejmě po tuto dobu do jeho výživy a výchovy vkládat i své finance. Nikdo nemůže tvrdit, že nevěděl, že dítě stojí peníze.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 5. 2015 7:47

proč nejdete do banky? dlužíte?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 5. 2015 10:13 | lucka

S tímhle rozhodnutím moc nesouhlasím. Dítě člověk prakticky živí minimálně do 18 let, vě většině případů mnohem déle a když mu platí stavební spoření, tak nechápu, proč by rodič o penězích nemohl také rozhodovat nebo je vybrat. Po narození syna i dcery jsme jim s manželem automaticky založili stavebko a děda dával oběma dětem ke svátku nebo narozeninám peníze, které jsme tam vkládali, aby něco měli, než aby peníze utrácel za dárky. Časem jsme obě stavebka vybrali a investovali dál, ale už přes společnost gti, díky které jsme si nechali sestavit investiční plán a peníze se investovaly především do podílových fondů, částečně taky do akcií. Velkou, ale velkou výhodou pro nás je, že vše se děje z našich účtů, takže máme peníze stále k dispozici pokud by bylo třeba.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2015 8:31 | Hruška Martin

Ještě malý dovětek. (Příspěvky píšu v časové tísni, tak se omlouvám za hrubky, hlavně v tom předešlém . ) Jak jsem se později dozvěděl ostatní soudci kteří tohle řeší většinou problémy nedělají - prostě jsme měli asi smůlu na toho nepravého...Ale je taky zajímavé, že z jiných zdrojů jsem se dozvěděl. že tento pan soudce to například přiklepnul rodičům, kteří argumentovali tím, že peníze chtějí na stavbu garáže, kterou budou pronajímat a tím zhodnocovat peníze dítěte. Není to absurdní??? Co dodat, příjde mi jen strašně nespravedlivé, že jsem tohle dělal opravdu pro své dítě a opravdu jsem to chtěl využít na to, na co stavební spoření je a kvůli pár darebákům někdo vytvoří zákon a aplikuje ho na zbytek národa. Stát tahá slušné lidi po soudech jako zločince a komplikuje jím už tak složitý život. Vůbec v poslední době se přistupuje k lidem především negativně - jsi nemocen - asi jsi simulant a zneužívač nemocenské. Nebo jsi nezaměstnaný - asi jsi člověk, kterému se nechce pracovat a chceš stát "podojit" na sociálních dávkách. Máš spoření na děti a chceš je po skončení spoření vyplatit? - Asi chceš své děti okrást o peníze...A pokud to tak, jak v předchozích příkladech popisuji není, pak je na tobě, abys dokázal opak. A to je prostě strašné, demotivující a ponižující.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2015 13:58 | Hruška Martin

Pane Petře moc Vám děkuji za podporu a zároveň Vám dávám za pravdu. Opravdu jak říká pozměněné přísloví: se slušností nejdřív pojdeš...Mohl jsem řvát, že jsem chudák tak dlouho, až by mi dali plný invaliďák a nechat se živit. Ale když jsem onemocněl, tak jsem si po 15 letech práce strojního mechanika dodělal maturitu a dva kurzy a šel dělat do kanceláře technika. Přesto všechno co mám za sebou jsem si říkal, že jsem ještě mlád(když jsem měnil práci mi bylo 33let) a nechci být pro někoho přítěží.Teď mám skvělou práci, ale před tím jsem měl krátké meziobdobý, kdy jsem zkoušel i něco jiného a můžu vám říci, že jsem byl jako zaměstnanec s handicapem doslova šikanován potencionálním zaměstnavatelem a když jsem chtěl vycouvat, tak na mě bylo nahlíženo jako na toho, který si neváží práce...Jak jsem říkal, naštěstí se mi podařilo najít něco lepšího, ale kdyby to takhle nedopadlo, tak i úřad práce by mne zavrhl, jako nějakého spekulanta a vyvrhele. Čím více slušnosti máte, tím více se vás budou snažit zneužít...Pak se diví, že zoufalí lidé třeba berou do rukou i zbraň... Já jsem věřící člověk, tak to snad vydržím s tím, že Boží mlýny melou pomalu a snad jistě, ale nevím jak dlouho tahle trpělivost ještě vydrží ostatním. Snad se někdo zavčasu probere. Přeji pěkný den a lepší svět nám všem.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2015 10:05 | Petr

Pane Hruško, pošlete svoji zkušenost pánům poslancům a paním poslaňkyním. Jednak ať vidí, jak jejich práce vypadá v praxi a snad se má projednávat nějaká novela a má dojít k úpravě tohodle příšernýho stavu. Oni jsou sice ve vatě a těžko věří, že př. 100 000,- Kč je pro někoho důležitých a počítal s nima v nějakým časovým horizontu, ale třeba se zrovna dobře vyspinkají a hne se v nich svědomí. Pan soudce asi nějaký hňup, my jsme vypovídali během 3 měsíců dvě stavebka- obě jsme dostali- a přístup soudců byl celkem rozumný, bez nějakých netaktních a fantasmagorických poznámek, dedukcí a otázek. Jinak v tomhle státě je nejlepší nešetřit, nic nemít, nepracovat, lehnout do sociální sítě a jen řvát na co mám nárok a natahovat ruku. Váš příběh připomíná psaní o zlodějině, byť dle zákona. Přeji, ať se vám vaše!!! peníze do rodinného rozpočtu co nejdříve vrátí.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2014 16:21

jak si dítě vychovají, tak se pak chová - takže pokud ho mají špatně vychované, tak prostě prachy sebere a prochlastá nebo jinak rozfofruje... zejména takový člověk, který je držen zkrátka na minimálním kapesném pak najednou s 20tisíci na kontě začne mít pocit, že je boháč - naštěstí to není tak vysoká částka, takže rychle vystřízliví - ale ti, co našetří dítěti na bydlení a v 18 letech dostane třeba 800tisíc a místo bytu si bude rok cestovat a bezstarostně žít, to je pak k pláči rodičů - celý život si trhat od huby a pak toto - ale určitě se to výchovou dá zvládnout, jen se člověk té výchově opravdu musí věnovat, mluvit s ním a pak už jen důvěřovat, nic jiného nezbývá...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 12. 2014 18:39 | Zdeněk

Peníze jsme dětem daly, ale rádi bychom o ně pečovali sami ! Domnívám se, že pokud májí rodiče odpovědnost za hospodárnost nakládání s penězi svých dětí, nelze omezit jejich právo ve prospěch stavebních spořitelen. Vnímám to jako omezování osobní svobody a bránění volnému trhu. Každý rodič by měl mít právo peníze investovat, aby se zhodnotili a naopak nenechávat je tam, kde se znehodnocují. Zajímalo by mne jak by se postavil soud k záměru rodičů po ukončení 6letého období dětského stavebního spoření peníze vybrat a uložit na vhodnější termínovaný vklad, či využít jiného výhodnějšího finančního produktu. Lidé by se měli začít bránit omezování svobod například formou petice nebo stížností ústavnímu soudu.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2015 11:21 | Hruška Martin

Byl jsem u soudu a mohu poreferovat.Protože mám crohnovu nemoc a nikdy nevím kdy lehnu a na jak dlouho a budem bez peněz, tak nemáme žádné půjčky. Musíme zkrátka našetřit a až je "kredit", tak pak realizovat. Měli jsme v domě jen jedem pidipokojík, takže, když se nám narodila druhá dcera, založili jsme na ni stavebko s tím, že než půjde do první třídy bude mít v dosavadní půdě podkrovní pokojíček. Po pěti letech jsme si přišli spoření vybrat a bylo nám řečeno, že pan Kalousek změnil v průběhu spoření pravidla, takže musíme dospořit ještě rok...Přišli jsme tedy po roku - (pokojík už je, ale je prázdný, protože všechny úspory padli na nové podkroví) - a bylo nám řečeno, že platí nový občanský zákoník a o vyplacení peněz musí rozhodnout opatrovnický soud...Tak jsme podali žádost k soudu... Pan soudce rozhodl dřív než jsme si vyslekli bundy a sedli si, důkazy a papíry ze stavebního úřadu-(stavební povolení z roku 2012 výslovně na rekonstrukci střechy se zhotovením nového dětského pokoje, ani kolaudační rozhodnutí s prosince 2014) nechtěl vidět, nezajímalo ho to...Zato si pozorně přečetl potvrzený příjem manželky a můj a prohlásil, že sice zná dost lidí, kteří mají daleko větší příjem jako my, ale já mám přece navíc částečný invalidní důchod prvního stupně a pracuji, tak nejsme žádný sociální případ. Že mám vyčerpanou konzervativní léčbu, nemám tlusté střevo, mám vývod a po operaci poškozené nervy a že dům je z roku 1938 a potřebuje i další rekonstrukce ho jaksi nezajímá...Prý je spoření dcery a barák můj, takže kdybych za ty peníze vybavil pokojík, tak bych zhodnotil SVŮJ majetek a OBOHATIL BYCH SE NA ÚKOR VLASTNÍ DCERY...Že nemá na čem spát, nebo si psát úkoly, to ho taky nezajímá...Dceři je už 8 a peníze může dostat až v 18, ale jakou budou mít hodnotu, to nikdo neví. Hodláme se samozřejmě odvolat, ale MYSLÍM, ŽE V TOMHLE STÁTĚ JE MOŽNÉ UŽ OPRAVDU, OPRAVDU VŠECHNO!!!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2015 7:56 | Petr

Ještě poznámku, nyní nám přišel dopis ze stavební spořitelny, že snižují úrok ze 2 na 0,8 procenta. Takže zhruba, když vložím 1 rok do spořitelny 20 000,-, tak dostanu úrok 136,- Kč /15proc si odečte stát na dani z úroků/, dále si spořitelna odečte 330,- Kč za vedení účtu plus když rozpočítáte poplatek za uzavření smlouvy př. cílová částka 150 000 na 6 let dalších 250,- Kč mínus, takže vám v prvním roce vlastně nic nedá a ještě ji zaplatíte celkem 445,- Kč, že tam máte uložené peníze /obrazně řečeno těch 445,- Kč vám sebere třeba ze státní podpory/.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2015 14:25 | Jamirez

Nezávidím rodičům, kteří celých 18 let spoří svému synkovi a v jeho 18 letech se s ním z důvodu jeho divoké puberty pohádají nad mikrohovadinkou a synek si s úsměvem na rtech přijde do stavební spořitelny pro "svých" 360.000,- Kč (18x20tis. + úroky a SP) a za tyto "své" našetřené prachy si v Áčkách koupí starýho střepa auto, aby dokázal nechápavýmu fotrovi a trapné máti, že je FRAJER. Díky vážený soude! Díky vážený zákonodárče!
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 16:34 | Petr

Máme opatrovnický soud za sebou, peníze jsme pro dceru dostali, soudkyně byla celkem rozumná, v každým případě zbytečná komplikace, uvolňování ze zaměstnání atd. Dále mi přijde nedůstojné a ponižující aby o prostředcích rodiny rozhodovala instituce tohodle zlodějstánu. Když o tom tak přemýšlím, člověk se cítil svobodnější za totality, nyní jen běhá po úřadech a nosí úředníkům lejstra a různý potvrzení. Snaha nynějšího režimu o všeobecnou kontrolu člověka překonává bolševika. Stavební soření už za těchto podmínek zakládat dětem nebudeme.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2014 18:05 | Pavlus

Syn bude mít v 18 letech po tomto nařízení naspořeno 300 000,- kdo mi zajistí, aby toto šlo na co má. V 18 ti je plnoletý - opatrovnický soud ho bude hlídat???
+131
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2015 11:26 | Juras

Vždy jsme zakládali st. spoření jen na naše děti a to z toho důvodu, že bylo nejvýhodnější. Peníze z prvního st. spoření syna jsme použili ve prospěch rodiny. Se druhým st. spořením si nakládá už sám, což bylo i v úmyslu. To samý jsme chtěli udělat u dcery. Teď jsme chtěli ukončit její první smlouvu a ono to nejde, jedině přes opatrovnický soud. Jenže nejsme žádní zločinci, tak na to kašleme. Měli jsme v úmyslu udělat dceři druhou smlouvu a peníze z ní by byli už její, to samé jako u bratra. Peníze z jejího prvního st. spoření potřebujeme nutně na určitou věc a protože je nedostaneme, budeme si muset vzít půjčku od lichvářů. Teď jde o to, jestli tu půjčku budeme moct splácet. Pokud ne, příjdou exekutoři atd. až nakonec skončíme i s dcerou pod mostem. Hlavně, že bude mít peníze na kontě. Teda možná, pokud jí to taky neseberou exekutoři. Problém je ještě v tom co s tím stavebním spořením dál? 18 jí bude až za šest let a cílová částka se přespoří. Chudák holka, nečeká jí nic dobrého. Budem jí muset zrušit všechny kroužky, na žádnou školu v přírodě ani letní tábor nepojede a možná se ani nedostane k babičce, která bydlí na druhé straně republiky. Musíme si přece vzít nutně tu půjčku od těch lichvářů!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 1. 2015 17:25 | Petr

U soudu jsme řekli, že peníze použijeme samozřejmě ve prospěch dítěte a máme zeložené dětské konto. Soud rozhodl o vyplacení prostředků a další nakládání s penězma neřešil. Ve výpovědi SS mám napsané číslo mého účtu, takže peníze půjdou tam, na dětské konto je pochopitelně po těchto zkušenostech už nedáme, je ponižující chodit po soudech jak nějaký zločinec.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2015 11:48 | jana

Myslím,že není problém,pokud stavebko končí,soud peníze uvolní,je to tedy obtěžující a plno papírů,ale problém je ,co s penězi dál,kam je uložit,aby k nim byl přístup.Děti se narodily a hned jsme založili stavebko,aby bylo na školy a na mimořádné výdaje a teď ,když bych ty peníze na tyto výdaje potřebovala,tak k nim není přístup. Myslím,že opatrovnické účty moc bank nedělá. Poradíte mi někdo jaký a kde založit účet?Díky Jana
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 1. 2015 11:15 | Jana

Dobrý den,mohu se zeptat kam peníze ze stavebka putovaly? Mám také za sebou soud,stavebko už bylo přespořené,nebyl poblém s uvolněním,ale s dalším naložením.Soud rozhodl,že mám založit spořící účet na jméno dítěte,což je vlastně opatrovnický účet,jak jsem se dověděla.Bylo dovoleno,že do 18 let věku dítěte můžu jako zákonný zástupce s penězi disponovat ve prospěch dítěte-např.vzdělání,proto jsme taky ty peníze šetřili.Když jsem tedy našla banku,která tento ůčet zakládá,podmínky banky byly jasné-mohu do 18 let disponovat s penězi,sepsala jsem to,převedla peníze,poslala potvrzeni na soud.A když jsem chtěla po 3 měsících vybrat peníze,tak mi bylo ústně sděleno,bez jakéhokoliv upozornění,že banka nově aplikovala ten nový zákon a že je účet zablokovaný.Sešla jsem se tedy s ředitelem a ten to poslal na jejich právní odd. a došli k závěru,že musím mít nový ozsudek,kde bude napsáno,že mohu s tímto konkrétním účtem disponovat.Přesto,že jsem v ruce už jeden rosudek měla,kde je to jasně uvedeno,že jsem zákonný zástupce a mohu s penězi disponovat. Myslím,že postup banky není uplně košer.Takže si dejte velký pozor.Ted čekám už 2 měsíce co mi přijde ze soudu.A ve čtvrtek jdu k soudu kuli stavebku druhého dítěte a vůbec nevím kam jeho peníze uložím,potřebuji účet ze kterého jde vybírat,právě na nákladný sport,pobyt v zahraničí v rámci školy a td.Proto jsem ty peníze spořila,protože z běžného platu tyhle nadstanarní výdaje nepoplatím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2014 17:57 | Petry

Mám známého a on dal v 18 letech chlapci 20000 na účet, za 2 měsíce peníze utratil. Ptám se, kdo ochrání v 18 letech peníze, které přijdou na účet dětí, tedy již dospělých, aby tyto peníze šly pouze na to co mají studium atd... Co když je utratí? Proto přece rodiče rozhodují o financích a hlídají vše..
+144
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/4

Předchozí

1

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Radovan Krejčíř

podnikatel a kriminálník

František Janeček

producent a podnikatel

Radovan Krejčíř
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů
×
František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services