Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 13. 4. 2024
Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden v kryptu.
Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

S bitcoinem byla v uplynulém týdnu docela nuda, tedy co se cen týče. Není to ale pověstné ticho před bouří, rozuměj před halvingem? Ten podle aktuálních propočtů nastane už příští týden někdy v noci z pátku na sobotu, takže je dost pravděpodobné, že příští Týden v kryptu už bude pohalvingový. 

Pár zajímavostí, které se netýkají ceny, by se ale okolo bitcoinu určitě našlo. ETF od Grayscale zaznamenalo rekordní odliv peněz. Od ledna, kdy Grayscale proměnilo svůj uzavřený fond na ETF, z něj odešlo 15 miliard dolarů (asi 350 miliard korun). Denně fond ztrácí v průměru 5092 bitcoinů. Kdyby to pokračovalo stejným tempem, byl by Grayscale bez bitcoinů už 8. července. To se ale s největší pravděpodobností nestane, protože odliv zvolna zpomaluje.

Grayscale je ovšem anomálie, v ostatních bitcoinových ETF naopak peníze pořád přibývají. Jedním z vysvětlení je poplatková politika Grayscale: u konkurenčních ETF zaplatí investor asi šestkrát míň. Jinou příčinou je, že právě u Grayscale bylo mnoho prostředků zkrachovalých firem jako FTX či Genesis a jejich likvidátoři podíly prodávali, aby uspokojili věřitele.

A ještě jednou úbytky, tentokrát na burzách. Rezervy bitcoinu na burzách se propadly na nové minimum a letos v dubnu klesly pod dva miliony bitcoinů. Údaje společnosti CryptoQuant ukazují, že na burzách je jen asi 1,94 milionu bitcoinů z celkových 19,68 milionu existujících mincí. Od vrcholu v červenci 2021, kdy na burzách bylo 2,85 milionu BTC, jich neustále ubývá. Nově kvůli ETF, ale zároveň se už dřív se investoři čím dál častěji rozhodovali držet svoje bitcoiny ve svojí peněžence.

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Vykradli Salvadoru státní peněženku?

Salvador mnozí považují za zemi bitcoinu zaslíbenou. Vždyť jako první na světě udělal z bitcoinu zákonné platidlo. Ne všechno je ale růžové. Konečně jakmile dělá něco stát, nedopadá to dobře.

Šestého dubna zveřejnil neznámý hacker na dark webu osobní údaje víc než pěti milionů Salvadorců. Jména, data narození, telefonní čísla, adresy, e-maily, čísla průkazů totožnosti, a dokonce i fotky ve vysokém rozlišení.

Panuje celkem silné podezření, že údaje pocházejí z registrací do státní peněženky Chivo, zavedené zákonem o přijetí bitcoinu jako zákonného platidla 7. září 2021. Informace prý strukturou přesně odpovídají údajům potřebným pro registraci do Chiva.

Databáze o velikosti 144 GB byla ke stažení od srpna loňského roku za cenu 250 dolarů. V dubnu ji hacker nechal k dispozici zdarma. Děsivé je, že problém se týká většiny dospělých obyvatel země, Salvadorců je dohromady asi 6,5 milionu.

XRP končí, Ripple chce svůj stablecoin

„Společnost Ripple pohřbila token XRP. Tedy, abychom byli spravedliví a přesní, on generální ředitel Ripple Brad Garlinghouse řekl pravý opak, když oznamoval, že ještě letos uvede na trh stablecoin vázaný na americký dolar. Tím ale ve skutečnosti pochopitelně klesne význam XRP,“ píše ve svém komentářl pro server Coindesk Daniel Kuhn.

Podle oznámení společnosti bude stablecoin Ripple, který by měl být vydán později v tomto roce, krytý v poměru 1:1 dolary, americkými státními dluhopisy a dalšími nízkorizikovými investicemi. Smyslem je prý vytvořit důvěryhodnější alternativu ke konkurenčním stablecoinům jako jsou tether (USDT) nebo USDC od Circle.

Trh se stablecoiny má hodnotu 150 miliard dolarů (3,5 bilionu korun), a i když je na něm už teď dost těsno, jde pořád o lukrativní obor. Tether, první stablecoin, který dodneška trhu dominuje, se v podstatě využívá jako zdroj financování různých ambicí generálního ředitele Paola Ardoina. Je tedy možné, že i Ripple, který čelí až dvoumiliardové pokutě od americké Komise pro cenné papíry (SEC), hledá nový a osvědčený zdroj příjmů. 

Škarohlídi tvrdí, že Ripple je lepší v budování komunity (přezdívané XRP Army) než v budování produktů, které firmy a lidé skutečně chtějí používat.

Komise vás donutí až k pláči

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) prý upozornila na možnost, že využije proti společnosti Uniswap Labs, hlavnímu vývojáři jedné z největších decentralizovaných burz kryptoměn, donucovací prostředky. Firma to uvedla ve středu na svém blogu.

Z jakého důvodu má SEC Uniswap k něčemu potenciálně nutit, není z blogového příspěvku bezprostředně zřejmé. Lze se ale domnívat, že regulátor, který se už delší dobu snaží aplikovat americké právo o cenných papírech na společnosti pracující s digitálními aktivy, zkouší dobýt nový prostor. 

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Zatím nejviditelnější z tohohle ranku akcí komise je asi spor s burzou Coinbase. Jde v něm o jediné: jestli jsou digitální aktiva investičními smlouvami podobnými akciím nebo dluhopisům, a jestli by tedy měly podléhat regulacím komise.

„Vezmeme-li v úvahu soudní spory, které SEC vede proti Coinbase a dalším, jakož i její naprostou neochotu poskytnout jasné instrukce, jak se registrovat, těm, kteří legálně působí na území USA, můžeme pouze konstatovat, že se jedná o snahu zaměřit se na ty největší a nejúspěšnější subjekty, které budují technologie na blockchainu,“ píše se na blogu Uniswapu.

Návrat zlatého standardu?

Zimbabwe je oblíbená země bitcoinerů. Ne jako vzor, jako odstrašující příklad, když chtějí poukázat na to, jak můžou dopadnout státní měny.

Jihoafrická země obnovila vlastní měnu v roce 2019 po deseti letech dolarizace. Ta si ale moc důvěry nezískala. Přes 80 procent domácích transakcí se stejně provádí v jiných měnách.

A kdo nevěří, dobře dělá. Od ledna se zimbabwský dolar propadl o víc než sedmdesát procent, proti loňsku vyrostly v březnu ceny o 55 procent. To vyvolává vzpomínky na hyperinflaci za vlády Roberta Mugabeho.

Proto se v Zimbabwe rozhodli nahradit kolabující měnu novou měnou – krytou zlatem a zahraničními měnami. Nová měna nazvaná Zimbabwe Gold (ZiG) bude obíhat vedle zahraničních měn, uvedl guvernér centrální banky John Mushayavanhu na tiskové konferenci v hlavním městě Harare.

Škoda jen, že v Zimbabwe neměli odvahu krýt ZiG kromě zlata a cizích fiat měn i bitcoinem, byl by to po Salvadoru další hezký příběh do bitcoinové historie.


Rychlovka pod čarou: Česká koruna získala první obchodovaný pár na burze Binance. „Abychom pro české uživatele rozšířili seznam obchodních možností nabízených na Binance a zlepšili jejich uživatelskou zkušenost s obchodováním, spouštíme nový obchodní pár USDT/CZK,“ píše se v oznámení na webu burzy.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Partners Financial Services