Trading: Proč testovat a obchodovat široké portfolio trhů a strategií

Petr Tmej | rubrika: Seriál | 25. 4. 2016 | 11 komentářů
U dobré strategie, jak ji vidím já, musí být v první řadě možné pojmenovat, co, jak a proč se vlastně obchoduje. Sledujeme trend, nebo naopak nějakou výraznou odchylku od normálu, nebo nějaké fundamentální skutečnosti? Jaké má taková strategie opodstatnění v reálném světě? Teprve potom mě zajímá historická výkonnost.
Trading: Proč testovat a obchodovat široké portfolio trhů a strategií

Existují studie, které se snaží dokázat, že investiční úspěch velkých investorů, příkladně Warrena Buffetta, je spíš dílem náhody než nějakého nadstandardního umu. Ve světě financí, plném nejistoty a nahodilosti, je totiž zcela zákonité, že jeden z mnoha milionů investorů bude mít výjimečné štěstí. Takový pohled najdeme mimo jiné v bestselleru Černá labuť N. Nassima Taleba.

Klasické investice: Diverzifikuj a drž se při zemi

Jako podpora této teorie může posloužit to, že Buffettův úspěch v zásadě nikdo nezopakoval. Většina investičních přístupů se proto nezaměřuje na výběr instrumentů, které zaručeně ponesou padesát let roční zisk třicet procent – protože to zřejmě prostě není možné – ale na správnou diverzifikaci portfolia. Tak, aby bylo co nejméně kolísavé a jako celek aspoň výkonné (porovnáváme např. roční výnosy a propady) jako celý trh – řekněme třeba koš amerických akcií z indexu S&P 500.

Petr Tmej

Petr Tmej

Trader zaměřující se na algoritmický trading na zahraničních futures trzích, lektor, majitel webového portálu AOStrading.cz a spolumajitel nově vzniklé společnosti QuantOn Solutions CZ, orientující se na vývoj robustních a profitabilních automatizovaných obchodních systémů. Jeho specializací je vyhodnocování životaschopnosti obchodních strategií za aplikace pokročilých statistických nástrojů a metod.

Základní investiční „pravda“, která vychází z teorie efektivních trhů, je, že „nelze porazit trh“. Ano, část investorů bude mít lepší výsledky než trh, druhá část horší. Ale nikdo předem neví, do jaké skupiny bude patřit. Důkazem budiž fakt, že většina klasických podílových fondů je pro investora kvůli poplatkům horší než index. Zdá se tedy, že pokud nemáme funkční křišťálovou kouli, nejlepší, co můžeme dělat, je diverzifikovat a být průměrní – jako trh.

Proč tento úvod, který se týká víc klasického investování, nikoli tradingu? Většina retailových traderů totiž (asi stejně jako já) nebyla spokojená s výnosy klasických akciových portfolií (kde jsou průměrné roční výnosy typicky mnohem nižší než propady) a začala se zajímat o jiné stroje na peníze – tedy aktivní trading akcií, komodit, měn, indexů, akcií a podobně. A to s očekáváním pohádkového ročního zhodnocení s minimálními propady.

Nováčkové v tradingu: Naivní a naivní

Běžný začínající trader tak opouští svět akciových investic, kde jedinou prací je nakoupit správně diverzifikované portfolio akcií a čekat. A pouští se do světa hledání svého trhu a strategie, se kterou – až ji dokonale ovládne – se z něj bezpochyby během pár let stane miliardář. Jak tvrdí některé knihy a weby.

Hledání vhodného trhu a strategie je ale jako hledání svatého grálu. Pokud je trader naivní, převezme hotovou strategii podle nějakého guru, knihy nebo kurzu a začne ji bez jakéhokoli dalšího studia a ověřování živě používat. Pak jsou dvě možnosti. Zaprvé – má smůlu, okamžitě prodělá kalhoty, zanevře na trading. Zadruhé – má smůlu, strategie je nějakou dobu zisková. Pak trader získá dost nepřesné představy o svých schopnostech, nakazí se nebezpečným sebevědomím – a dřív nebo později prodělá kalhoty.

Méně naivní trader studuje napřed všechny možné přístupy, vzdělává se ve finančnictví, matematice, statistice, ekonomii, na tradingových platformách programuje strategie a ověřuje jejich profitabilitu na historických datech. Případně může vytváření strategií svěřit specializovanému softwaru, který díky genetickým algoritmům během chvíle nalezne spousty strategií, které mají krásnou výnosnost – polopřímku mířící severovýchodně. A náš trader očekává, že minimálně jedna z milionů strategií aplikovaná na ten správný trh bude ta pravá – že ji najde, naprogramuje do své obchodní platformy a nechá obchodovat a vydělávat miliony.

Zásadní problém je, že při takovém stále značně naivním přístupu pořád existují značná rizika, že nalezená strategie není nic než shluk nesmyslných pravidel, která zcela díky náhodě a značnému množství pokusů o nalezení svatého grálu, vygenerovala krásně vypadající historické výnosy. Taková strategie je pro živé obchodování zcela nevhodná. Zkrátka historické výnosy nezaručují budoucí výnosy. A trader obchodující pouze tuto jednu strategii s největší pravděpodobností zažije drastický propad – tedy skutečnou výkonnost strategie, která není výsledkem velkého štěstí v minulosti.

Nasazování jen jedné nebo několika málo strategií do živého obchodování je tak z mnoha důvodů značně riskantní. Největším rizikem je samozřejmě popsaný fakt, že působivá historická výkonnost nemusí nutně nic vypovídat o chování v budoucnosti.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Počítá se jen budoucnost

Pokud ale máme na paměti, že historická výkonnost ani statistické testy nutně neznamenají budoucí dobrý výkon, čeho se vlastně můžeme chytit? Podle mého názoru je nutné přidat další faktor: smysl a logiku obchodované strategie. U dobré strategie, jak ji vidím já, musí být v první řadě možné pojmenovat, co, jak a proč se vlastně obchoduje. Sledujeme trend, nebo naopak nějakou výraznou odchylku od normálu, nebo nějaké fundamentální skutečnosti? Jaké má taková strategie opodstatnění v reálném světě? Teprve potom mě zajímá historická výkonnost.

Zdá se vám to jako takové filozofování bez větší důležitosti? Pro mě není podstatná historická výkonnost ani krásná rostoucí čára v minulosti, ale budoucí výkonnost. Tu nemůžeme přes množství metod nijak zjistit, ale pouze odhadovat a předpokládat pomocí vhodně aplikovaných testů robustnosti. A špatně. Za těchto okolností je nutné spoléhat především na to, že obchodovaná strategie má smysl, okolní prostředí se s ohledem na podmínky strategie nezměnilo, a proto lze očekávat nějaký budoucí výkon podobný tomu minulému.

Paradox je, a to je pointa tohoto celého pojednání, že strategie, které mají takový smysl a lze u nich předpokládat budoucí výkon, vypadají často při ověřování na historických datech velice neatraktivně. Jejich průběhy nejen připomínají horskou dráhu, roky prodělávají, a v některých případech jsou dokonce dlouhodobě ztrátové.

Jak to dělají hedgeové fondy

Vezměme například ve finančním průmyslu nejrozšířenější a neznámější strategii – trend following, které jsme věnovali minulý článek. Z definice je zřejmé, že taková strategie bude dobře fungovat, pokud bude na trhu existovat trend, a bude fungovat špatně, pokud trend nebude. Na některých trzích se žádný trend nemusí projevit celé dekády a strategie bude roky prodělávat. Vypneme ji pro ten trh, protože nás neustále připravuje o peníze? Ano, pokud budeme mít důvod věřit, že trend v budoucnu nebude. Můžeme to vědět? V některých případech ano (samozřejmě existují trhy, které z podstaty věci „trendovat“ příliš často nebudou), ve většině případů to vědět nebudeme.

Ovšem obchodovat takovou strategii jako jedinou je samozřejmě holé bláznovství. Sestavíme-li ovšem portfolio mnoha trhů, které nejsou příliš korelované, a nasadíme-li na něj tutéž strategii, naše naděje na úspěch se zvyšují. Nakonec je obecné známé, že takto se chovají velké hedgové fondy obchodující futures na stranu long a short. při takové diverzifikaci nás nebude tolik trápit, že některým trhům se při obchodování naší strategie nějakou dobu nedaří. Ostatní strategie ty propady mohou vyhladit. A celé portfolio bude vykazovat hladší průběh. Problém je samozřejmě kapitalizace. Ne všichni tradeři si mohou dovolit kapitalizaci v řádech stovek tisíc až milionů dolarů. Diverzifikace v rámci strategie trend following pro ně zůstává nedosažitelnou metou.

Ovšem nejde jen o to obchodovat jednu strategii na více trzích. Zmiňovaný trend following například v posledních pěti letech vykazuje stagnaci až ztrátu, přestože je obchodováno několik desítek různých futures trhů. Abychom vykazovali zisk i v těchto letech, musíme paralelně aplikovat další strategie – například mean reversal na akciích, vybraných měnách nebo market neutral strategie na opcích. Při kombinaci všech těchto strategií, které jsou ve své podstatě zcela odlišné, lze očekávat další zlepšení výkonnosti a další vyhlazení ekvity křivky. Zkrátka jako hedge fond musíte být připraveni na jakékoli počasí, protože jejich benchmarkem není nějaký akciový index jako S&P500 nebo jiný fond, ale prosté absolutní číslo – čistý roční výnos.

Nehledejte grál

Takové jsou tedy důvody, proč hedgeový fond diverzifikuje portfolia trhů a strategií. Zkrátka si nemyslím, že někdo umí předvídat trh nebo vybírat žhavé akcie, které od okamžiku nákupu vzrostou o sto procent ročně, a pak je prodat právě na vrcholu. Bingo! Také si nemyslím, že jde najít takovou strategii, která v minulosti vykazovala nádherný neklesající strmý růst a dosáhne ho spolehlivě i v budoucnosti. Naopak se ukazuje, že funkční strategie, které jsou dlouhodobě profitabilní, nejsou svými historickými průběhy na jednotlivých trzích nijak atraktivní (především co se týče kolísavosti). Z takových historických výsledků lze dokonce těžko určit, jestli jsou výnosy takové strategie vůbec statisticky významné. Částečnou jistotu ale jako tradeři získáme, pokud takové strategie aplikujeme na dlouhé časové období (například patnáct let) a zároveň na víc trhů, u kterých předpokládáme podobnou dynamiku chování. V případě testování strategie na jednom trhu tak získáme výsledky za oněch 15 let. V případě testování stejné strategie na 50 trzích získáme výsledky za 50 × 15 let. Není to tedy docela pravda, ale v principu ano. Výsledky jsou tedy statisticky mnohem věrohodnější.

Přeberte si to sami, jestli pro vás třeba nebude zajímavější studium hedge fondů než hledání oné jedné magické strategie na jeden trh – můžete v konečném důsledku ušetřit dost peněz a času, které by jinak spolykalo hledání neexistujícího grálu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 4. 2016 7:26, Petr

Další bojovník na levé straně grafu..

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 4. 2016 3:49, Karásek

Trading je veliká hloupost. Z toho chaosu, stresu, strachu a ztrát peněz spekulanti umírají mladí na infarkt nebo sebevraždou. A nebo včas toho tradingu nechají a začnou se živit prodáváním předražených knih a předražených přednášek jak ten Dvořák, Turek, Nesnídal, Podhajský, Řepík, Williams, Elder, Ross.

A přitom stačí sledovat, jak ty akcie krásně rostou za 4 roky, když se koupí levně:
Nejvýnosnějších 7 akcií indexu DAX od roku 2003 do roku 2007:
Volkswagen ST +3 481 %, roku 2003 bylo P/E 4,2, P/S 0,2, P/B 0,5, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +32 %.
Salzgitter +2 611 %, roku 2003 bylo P/E 5,6, P/S 0,1, P/B 0,4, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +183 %.
MAN +980 %, roku 2003 bylo P/E 12,7, P/S 0,2, P/B 0,7, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +54 %.
K+S Kali und Salz +973 %, roku 2003 bylo P/E 2,4, P/S 0,4, P/B 0,4, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +0 %.
Deutsche Börse +762 %, roku 2003 bylo P/E 7,2, P/S 3,2, P/B 0,8, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +20 %.
Commerzbank +632 %, roku 2003 bylo P/E negativní, P/S 1,6, P/B 0,3, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +45 %.
Thyssen Krupp +585 %, roku 2003 bylo P/E 14,3, P/S 0,2, P/B 0,4, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +59 %.

Nejslabších 7 akcií indexu DAX od roku 2003 do roku 2007:
Deutsche Telekom +87 %, roku 2003 bylo P/E negativní, P/S 1,1, P/B 1,2, průměrný roční růst zisku 2003-2007 +272 %.
Hannover Rückversicherung +118 %, roku 2003 bylo P/E 6,3, P/S 0,3, P/B 1,0, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +179 %.
Beiersdorf +144 %, roku 2003 bylo P/E 9,5, P/S 1,7, P/B 1,7, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +5 %.
BMW +148 %, roku 2003 bylo P/E 6,9, P/S 0,6, P/B 1,0, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +10 %.
Henkel +154 %, roku 2003 bylo P/E 5,4, P/S 0,9, P/B 0,8, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +8 %.
Münchner Rückversicherung +183 %, roku 2003 bylo P/E 11, P/S 0,5, P/B 0,6, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +79 %.
SAP +188 %, roku 2003 bylo P/E 10, P/S 5,9, P/B 1,9, průměrný roční růst zisku 2003–2007 +16 %.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trading: Strategie sledování trendů. Alternativa k dlouhodobým investicím do akcií?

6. 4. 2016 | Petr Tmej

Trading: Strategie sledování trendů. Alternativa k dlouhodobým investicím do akcií?

Řada zkušených investorů nedá dopustit na strategii nakup a drž. Ta má i svoje nevýhody: při velkých propadech trhů se propadá i investice. Nemusí to vadit, když máte čas počkat, až... celý článek

Trading: Má technická analýza cenu?

20. 1. 2016 | Petr Tmej

Trading: Má technická analýza cenu?

Ze dvou metod, které se v tradingu používají k odhadu budoucích cen, se mi jednoznačně osvědčila ta, při které se pracuje s hisotrickými cenami, tedy technická analýza. Jaké jsou její... celý článek

Trading: Jaké výhody má malý hráč proti institucím

9. 12. 2015 | Petr Tmej | 8 komentářů

Trading: Jaké výhody má malý hráč proti institucím

Malý obchodník se pochopitelně nikdy nemůže silou měřit s gigantickým investičním fondem. Vlastně ani s docela malým investičním fondem. Má ale oproti nim taky svoje výhody. Není tak... celý článek

Trading: Rady nad zlato

3. 11. 2015 | Petr Tmej | 4 komentáře

Trading: Rady nad zlato

Strčte si tyhle rady za klobouk, to už jsme všechno slyšeli, řeknete si možná. Vlastně – pokud se o trading aspoň maličko zajímáte, slyšeli nebo četli jste aspoň některé z nich je určitě.... celý článek

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

25. 6. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

Určit správnou cenu společnosti k určitému okamžiku v budoucnosti je těžké. Technická analýza proto hledí jen minimálně dopředu a snaží se odhadnout trend, který utvářejí svým jednáním... celý článek

Partners Financial Services