Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

Petr Tmej | rubrika: Seriál | 9. 9. 2015 | 10 komentářů
V dnešním pokračování seriálu o obchodování na burze jsem pro vás připravil rozhovor s Petrem. Ten od roku 2009 aktivně a úspěšně obchoduje na finančních trzích. Peněz, se kterými obchoduje je docela dost, a protože jde o rodinné peníze, chce raději zůstat v anonymitě.
Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

Petr začínal se 75 tisíci dolarů, jeho výsledky ale postupem času rodinu přesvědčily, a tak dnes spravuje přes milion dolarů. Po pěti letech živého obchodování končí každý rok v kladných číslech, jeho průměrné roční zhodnocení je 23 procent při maximálním drawdownu (propadu hodnoty účtu) o 15 procent. Při zohlednění výše kapitálu, který Petr spravuje, mě tyto výsledky samozřejmě velmi zaujaly. Poznali jsme se, když mě kontaktoval se zájmem o praktické využití algoritmického tradingu. Postupem času jsme se nejen díky podobným názorům v rámci tradingu spřátelili a já si velmi cením, že svolil k rozhovoru. Jeho slova totiž mají potenciál začínajícího tradera navést k tomu, co je v obchodování na burze klíčové.


Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Co tě přivedlo k tradingu?

V zásadě dvě věci – jemná naivita a velká chamtivost. (smích) Naivitu, spojenou s relativně nízkým věkem, ve kterém jsem s tradingem začínal, teď paradoxně vnímám jako největší přidanou hodnotu.

Chceš říct, že mladická nerozvážnost a naivita můžou být paradoxně stavebním kamenem budoucího úspěchu? To je odvážné tvrzení.

Když se to takhle zevšeobecní, zní to opravdu divně. Pravděpodobně to ani ve většině případů neplatí. Chtěl jsem tím jenom naznačit, že v současné době je pro začínající tradery obrovský přetlak informací spíš nevýhoda než výhoda. Je totiž velmi náročné umět všechny ty informace správně filtrovat. Pravděpodobně právě kvůli naivitě a přesvědčení, že moje metody jsou ty nejvhodnější, jsem byl od začátku schopný v rámci tradingu sledovat určitou jednotnou linii. To ovšem neznamená, že jsem neudělal spoustu chyb.

Jaké chyby máš přesně na mysli?

Bylo jich hodně. Za největší problém je ale asi možné považovat právě čas strávený hledáním vhodné dlouhodobé strategie, která by mi vyhovovala. Myslím tím zejména výběr oblasti trhu, kde chce člověk obchodovat. Finanční trh je velice různorodý a je téměř nemožné, aby jednotlivec byl odborník na víc oblastí. Zatím jsem nepotkal odborníka na akcie, bondy, komodity, forex atd. v jedné osobě. Myslím si, že kdyby takoví lidé skutečně byli, neexistovala by v nejrůznějších finančních institucích jednotlivá strukturovaná oddělení. Proto je důležité hned ze začátku vybrat si jednu oblast a soustředit se čistě na ni.

Co sis tedy nakonec vybral a proč?

Uvažoval jsem velice jednoduše. Je všeobecně známé, že pro drobného tradera na trhu platí víceméně jednoduchá rovnice: nižší likvida = vyšší pravděpodobnost dlouhodobého výdělku. Snažil jsem se proto najít takovou oblast, kde by mi vyhovovala základní fundamentální logika a kde by zároveň stále existoval „prostor“ pro retailového obchodníka. Nejbližší se mi tak stal takzvaný spreadový styl obchodování futures trhů.

Takže ses dlouhodobě zaměřil na komoditní spready.

V zásadě ano, ale s komoditními spready jako takovými neobchoduji řekněme klasickým systémem, jaký u nás vyučují některé tradingové školy. A to ze zcela prostého důvodu. Neztotožňuji se zcela úplně s principy takzvané sezónnosti jednotlivých obchodů. Postupem času jsem přešel na systém, při kterém jednotlivé obchody otevírám spíše se střednědobým horizontem, soustředím se přitom nejen na klasické indicie vstupů a výstupů z hlediska sezónnosti, ale také na fundamentální podklad a celkové rozložení portfolia. Někdy využívám i různé techniky jako částečné „zahedgeování“ celého  spreadového obchodu.

Takže – na základě tvých zkušeností – jsou komoditní spready jako takové ta pravá volba pro drobného investora, který se chystá obchodovat v řádech desítek až stovek tisíc dolarů?

Je třeba si uvědomit, že čím větší obchodní účet, tím kvalitnější možnosti diverzifikace máme. Někdy mám pocit, že drobní tradeři vnímají spreadové obchodování jako relativně konzervativní styl. Mají zřejmě pocit, že současné držení dvou pozic futures kontraktu – krátké pozice (SELL) a zároveň i dlouhé pozice (BUY) – což je pro spreadové obchodování typické, je částečně chrání proti riziku nenadálého výrazného pohybu ceny futures. Avšak konzervatismus daného obchodního stylu by měl být primárně navázán především na využití finanční páky, tedy na samotné principy money managementu. Pokud jde tedy o styl obchodování, začínajícím traderům bych především radil soustředit se spíš na oblast, kterou si můžou finančně dovolit. a následně nastavit kvalitní money management tak, aby drželi přiměřené riziko ztráty.

V podstatě nezáleží úplně na tom, s čím obchodujeme, ale jaký money management v rámci své obchodní strategie aplikujeme. S nadsázkou lze říct, že když se extrémně ,,napákujete“, byla by riziková i státní pokladniční poukázka...

Co je kvalitní money management?

Drtivá většina traderů se při tvorbě svých obchodních strategií soustředí primárně na maximalizaci zisku. Správnější cíl je ale minimalizace rizik. Bohužel platí, že mnohem složitější než sepsat si jednoduchý plán, ve kterém definujete, jaká rizika podstoupíte, je takový plán potom dodržovat. Kvantifikovat riziko jako takové ale vůbec není jednoduché. Velká výhoda dnešní doby je, že při analýzách a samotném vyhodnocovaní různých typů strategií můžeme použít počítač, který ten proces extrémně zrychlí. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem se začal zajímat o algoritmický trading. Daří se mi u něj lépe vyhodnotit právě rizika spojená s tradingem.

Algoritmický trading tě také přivedl na moje školení. Jaký máš obecně názor na různé semináře a školení v rámci tradingu? Mají vůbec smysl?

Osobně jsem investoval nemalé prostředky do různých tradingových školení a seminářů. Školení tohoto typu by měla sloužit především jako zdroj informací, se kterými trader dál pracuje. Mám ale pocit, že někteří návštěvníci akce tohoto typu vnímají spíše jako nějaký fixní návod, jak si v budoucnosti finančně přilepšit nebo jak rychle a snadno zbohatnout. Trading je v první řadě vysoce konkurenční oblast, je doslova hloupé myslet si, že s pár radami typu dodržuj money management, drž se systému, kup tehdy a tehdy, potom tehdy a tehdy prodej… může člověk dlouhodobě uspět. Školení tedy vnímám jako nákup informací, se kterými můžu, respektive musím dál samostatně pracovat. Pochopitelně mluvím teď o seriózních lektorech, ne o „učitelích“, kteří klienty lákají na trojciferné roční zhodnocení se zanedbatelnou mírou rizika.

Naučit se hledat správné informace je tedy pro začínajícího tradera jedna z největších výzev. Jaké jsou podle tebe další překážky, kterým musí čelit?

Pokud chce člověk brát trading jako zaměstnání, měl by k tomu tak přistupovat i časově. Tím nemyslím, že musíte deset hodin denně sedět u počítače a otevírat a uzavírat pozice. Co by mělo zabrat většinu času, je kontinuální vzdělávání, které člověk může – když bude velmi dobrý – přetvořit do stabilně dobrých výsledků. Pokud bych měl shrnout, jaké jsou hlavní problémy:

  • Nedostatek času – lidé často trading vnímají jako brigádu na přilepšení, tak to ale bohužel nefunguje
  • Nedostatek kapitálu – s malým kapitálem nemůžete dostatečně diverzifikovat, čelíte tak vysokému riziku
  • Nepřiměřená očekávání – modely člověk vydělává dvě stě procent ročně dlouhodobě prostě nefungují, nadměrná očekávání dřív nebo později přivolají u mnoha retailových obchodníků agresivitu a následný bankrot
  • Nedostatek znalostí a nestabilní psychika – většina lidí nemá potřebné znalosti, popřípadě psychické předpoklady k tomu, aby dokázali racionálně vyhodnotit krizové situace.

To není zrovna krátký seznam. Může vůbec drobný retailový trader uspět? Je to reálné?

Co tím myslíš? (smích)

Petr Tmej

Petr Tmej

Trader zaměřující se na algoritmický trading na zahraničních futures trzích, lektor, majitel webového portálu AOStrading.cz a spolumajitel nově vzniklé společnosti QuantOn Solutions CZ, orientující se na vývoj robustních a profitabilních automatizovaných obchodních systémů. Jeho specializací je vyhodnocování životaschopnosti obchodních strategií za aplikace pokročilých statistických nástrojů a metod.

Přesně to, na co jsem se ptal.

Rozumím. Pokud se máme bavit o úspěchu, musíme si ho napřed definovat. Na první pohled se může zdát, že člověk, který řekněme minulý rok zhodnotil svoje prostředky o dvě stě procent je extrémně úspěšný. Já to tak nevidím. Za úspěch považuju v tradingu konzistentní výsledky, až dlouhodobý výsledek reprezentuje schopnosti tradera. Navíc když někdo zhodnotí deset tisíc dolarů o dvacet procent za rok, může to při rizikové strategii bez problému odpovídat výsledku jediného obchodu, je tedy velká pravděpodobnost, že trader měl prostě štěstí. V žádném případě se schopnostmi nemůže srovnávat s portfolio managerem, který podobného procentuálního výsledku dosáhl s tisícinásobnou sumou.

Co je teď pro tebe v tradingu největší výzva?

Soustředím se zejména na kvalitně diverzifikované portfolio, relativně velkou část prostředků mám v současnosti takříkajíc v penězích, čekám zkrátka na vhodnou příležitost. Dále chci trading řešit již na institucionální úrovni. Bylo by naivní myslet si, že v tak konkurenčním prostředí není třeba týmové práce. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2015 9:06, Honza

No ono platí: bez peněz do hospody nelez a bez větších peněz na burzu nelez.Většina lidí cca 80% tam ztrácí, aby těch 10% výrazně vydělávalo (těch zbývajících 10% něco vyděla, něco prodělá). Tak to prostě bylo, je a bude.......v tisku se vždy hovoří o těch úspěšných!!!!

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2015 8:34, jindr

Celá burza je jen podvod. Je to likvidace reálně vyprodukovaných financí.

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trading jako denní chléb. Máte na to?

25. 8. 2015 | Petr Tmej | 17 komentářů

Trading jako denní chléb. Máte na to?

Sníte o bezstarostném životě, denně kořeněném pár hodinkami chytrého obchodování na burzách? Ordinujeme budíček!

Očima expertů: Je forex ruleta, nebo seriózní investování?

19. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 55 komentářů

Očima expertů: Je forex ruleta, nebo seriózní investování?

Na forexu se dá solidně vydělat, ale taky hodně prodělat. Zdá se, že to první je u malého hráče náhoda, to druhé pravidlo. Co si o obchodování na měnové burze myslí ředitel pražské... celý článek

Forexový broker: pomocník, nebo parazit?

28. 6. 2012 | František Vomáčka | 11 komentářů

Forexový broker: pomocník, nebo parazit?

V minulém článku jsme nastínili, co je to forex, měnová burza. Zvláštní pozornost jsme věnovali zprostředkovatelům obchodů na této burze, brokerům, a končili jsme varováním před nepoctivci... celý článek

Džungle jménem forex

19. 6. 2012 | František Vomáčka | 3 komentáře

Džungle jménem forex

Foreign exchange – zkráceně forex – je anglický název pro měnovou burzu. Pro mnoho lidí je forex spojený s vidinou snadných výdělků, pro jiné s realitou snadného prodělku. A pro jiné... celý článek

Malé peníze: Konec se sexem. Zahýbá mi s forexem!

14. 12. 2011 | Jan Müller | 3 komentáře

Malé peníze: Konec se sexem. Zahýbá mi s forexem!

Váš protějšek může mít různé koníčky. A různě nákladné. Sbírání motýlů je zábava laciná a zdravá. Motocykl drahá a potenciálně velmi nezdravá. A co když ten druhý propadne vášni pro... celý článek

Partners Financial Services