Trading: Má technická analýza cenu?

Petr Tmej | rubrika: Seriál | 20. 1. 2016
Ze dvou metod, které se v tradingu používají k odhadu budoucích cen, se mi jednoznačně osvědčila ta, při které se pracuje s hisotrickými cenami, tedy technická analýza. Jaké jsou její výhody a jaké nevýhody?
Trading: Má technická analýza cenu?

Metody využívané v tradingu k odhadu budoucího vývoje cen aktiv jsou v zásadě dvojí: fundamentální a technická analýza.Tradeři se dlouhá léta přou o tom, která metoda je víc a která méně relevantní. V tomto textu se budeme zabývat analýzou technickou, kterou drobní tradeři používají mnohem častěji, a jejími výhodami i nevýhodami. Nejdřív si ale povíme, jak oba typy analýzy fungují a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Při fundamentální analýze se vývoj ceny toho kterého aktiva (ale nakonec třeba i třídy aktiv) odhaduje na základě dostupných ekonomických dat – fundamentů. Odhadujeme-li tedy vývoj ceny akcie, budou pro nás fundamenty znamenat například hospodářské výsledky firmy; když chceme vědět, jakým směrem se asi bude pohybovat cena komodit, pak bude jedním ze zásadních fundamentů analýza jejich produkce (nedostatku nebo přebytku na trhu).

Petr Tmej

Petr Tmej

Trader zaměřující se na algoritmický trading na zahraničních futures trzích, lektor, majitel webového portálu AOStrading.cz a spolumajitel nově vzniklé společnosti QuantOn Solutions CZ, orientující se na vývoj robustních a profitabilních automatizovaných obchodních systémů. Jeho specializací je vyhodnocování životaschopnosti obchodních strategií za aplikace pokročilých statistických nástrojů a metod.

Oproti tomu technická analýza využívá ke svým prognózám především historické ceny. Zastánci technické analýzy argumentují, že informace, které využívá fundamentální analýza, trh už zná a zahrnul je do ceny. Jinými slovy: když se v médiích dozvíte o extrémní neúrodě pšenice, trh už to ví a dávno na to reagoval.

Je zbytečné zabývat se nekonečnými diskuzemi, který z přístupů k analýze má smysl a který ne. Z vlastní zkušenosti můžu konstatovat, že se mi jako traderovi jednoznačně vyplatilo odhadovat budoucí vývoj na základě historických cen – tedy technická analýza. Je to dáno hlavně mým obchodním stylem. Tím jsou automatizované krátkodobé obchody na základě odhadu cenového vývoje v rámci několika hodin.

Existuje značné množství traderů, kteří si údajně vystačí jen s pohledem na cenové sloupcové nebo svíčkové grafy. To je ovšem značně omezená analýza, obecněji se pracuje s více indikátory, které traderovi slouží k získání celkového přehledu o aktuální struktuře a aktivitě trhu. Na základě zvolených indikátorů pak trader definuje svůj obchodní systém, podmínky za kterých nakupuje a prodává. Dnes existují stovky, ne-li tisíce dostupných indikátorů. Ty nejzákladnější z nich jsou součástí téměř všech softwarových platforem.

Typy indikátorů

Pro bližší nastínění – indikátory se dají rozdělit do několika kategorií. Jedna skupina indikátorů pracuje s cenovými průměry různého typu (klouzavý průměr, exponenciální klouzavý průměr). Další, které nazýváme oscilátory, naopak sledují cenové extrémy a snaží se identifikovat „přeprodané“ oblasti pro možnost nákupu podkladového aktiva a „překoupené“ oblasti pro jejich prodej. Další typ indikátorů porovnává data dvou a vícero trhů a na základě jejich korelace identifikuje příležitosti o nákupu či prodeji podkladového aktiva. Nesmíme opomenout ani indikátory, které s historickými cenami nepracují, ale pro své analýzy využívají externí data jako například objem zobchodovaných akcií či futures kontraktů…

Jestli vám teď připadá, že text výše klidně mohl být psaný maďarsky, nezoufejte, cílem dnešního článku není do detailu vysvětlovat principy a výpočty jednotlivých typů indikátorů (dostaneme se k tomu v jednom z příštích článků), ale nastínit vám můj pohled na základní výhody a nevýhody jejich používání v technické analýze.

Nevýhody

  • Technická analýza není fyzika

Nic v tradingu není absolutní. To znamená, že jakkoli důkladně a propracovaně si pomocí indikátorů zmapujete trh, nikdy nebudete mít stoprocentní jistotu, že signál k nákupu nebo prodeji přišel ve správný čas. Technická analýza slouží k tomu, abychom prostě měli víc ziskových obchodů než prodělečných, aby pravděpodobnost byla na naší straně. Každému pak můžou vyhovovat jiné přístupy a jiné nástroje technické analýzy a je to tak v pořádku. Jde o to nepodcenit přípravu a trénink, papertrading (obchodování nanečisto) a zpětné testování.

O backtestování si můžete přečíst více v tomto článku:

Obchodování na burze není exaktní věda – neexistují tu neměnné zákony. Jediný dlouhodobě fungující zákon spočívá v teorii pravděpodobnosti a aplikování statistické výhody.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

  • Žádný učený z nebe nespadl

Ani v tomto byznysu neexistují zkratky“. Technické analýze musíte věnovat dostatek času, abyste si mohli najít vlastní dlouhodobě fungující přístupy k obchodování. Nespoléhejte se na jiné a vytvořte si svůj vlastní jedinečný přístup. Můžete například začít pozorováním svých oblíbených indikátorů, jak se v jednotlivých situacích na trhu chovají. Sami uvidíte, že časem si začnete tvořit vlastní zbraň a taktiku boje v podobě obchodního systému – tedy vstupních a výstupních signálů. Ať už inklinujete k automatizovanému obchodování, nebo osobnímu zadávání obchodních příkazů, pozorování trhů ve vašich začátcích rozhodně nebude na škodu. Je třeba si pro trhy vybudovat určitý cit a vypozorovat určité nuance, které pak budete schopni převést do kódu v podobě jasně definovaného algoritmu. Nešiďte se a dejte si čas. Koncepce, příprava a plánování vždy nakonec rozhodují o konečném úspěchu či neúspěchu. Platí to v tradingu i kdekoliv jinde. Mějte to na paměti!

Výhody

  • V technické analýze se v meze nekladou

Za jednu z nejúžasnějších věcí v obchodování na burze pokládám to, že každý volí jiný přístup k obchodování. Každý je jedinečný a skvělé je, že v trhu můžeme naši jedinečnost naplno využít. Trh jako takový je vlastně souhrnem stovek, tisíců až milionů různých obchodních systémů s různými prvky technické analýzy, z nichž některé jsou úspěšné a některé selžou. Paradox je, že čím jednodušší nástroje technické analýzy pro své obchodování zvolíme, tím úspěšnější mnohdy jsme, což se mi dnes a denně potvrzuje na mnoha mnou užívaných obchodních systémech.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

  • Kde je systematizace, tam je řád

Technické indikátory nám pomůžou, při dostatečném ověření v rámci našeho zpětného testování a obchodování nanečisto, najít v chaotickém prostředí trhů nějaký řád. Pomáhají nám totiž počkat si právě na tu pro nás pravou chvíli, kdy na trhu vstoupit a kdy z něj naopak vystoupit. Každý z těchto signálů občas nadělí ztrátu. Zároveň ale víme, že součet ztrát bude vždycky nižší než součet zisků. Toto vědomí nás „udrží při životě“ a technická analýza a její rozmanité nástroje nám při správné aplikaci v dlouhodobém horizontu zajistí vytoužený úspěch. Správná aplikace technických indikátorů může například spočívat i v tom, že různé typy indikátorů budeme vhodně kombinovat a využívat v určité symbióze najednou.

Bez pravděpodobnosti na trh nelez

Co si tedy z tohoto článku vzít především? Na technickou analýzu je zapotřebí nahlížet jako na prostředek, jak naklonit pravděpodobnost na svou stranu a získat dlouhodobou statistickou výhodu, ne jako na orákulum, které nám vždycky se stoprocentní přesností naznačí další směřování trhu. Všechno ovšem záleží na tom, jakým způsobem technickou analýzu využijeme. Bezmezně zde platí, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Přistupujte tedy k technické analýze jako k nástroji, který vám může pomoci vaše obchodování systematizovat. Lepšího pomocníka k tomu nenajdete. Bez vlastní invence a originálního využití tohoto nástroje si ale dlouhodobý úspěch zajistíte jen stěží.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trading: Jaké výhody má malý hráč proti institucím

9. 12. 2015 | Petr Tmej | 8 komentářů

Trading: Jaké výhody má malý hráč proti institucím

Malý obchodník se pochopitelně nikdy nemůže silou měřit s gigantickým investičním fondem. Vlastně ani s docela malým investičním fondem. Má ale oproti nim taky svoje výhody. Není tak... celý článek

Trading: Rady nad zlato

3. 11. 2015 | Petr Tmej | 4 komentáře

Trading: Rady nad zlato

Strčte si tyhle rady za klobouk, to už jsme všechno slyšeli, řeknete si možná. Vlastně – pokud se o trading aspoň maličko zajímáte, slyšeli nebo četli jste aspoň některé z nich je určitě.... celý článek

Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

9. 9. 2015 | Petr Tmej | 10 komentářů

Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

V dnešním pokračování seriálu o obchodování na burze jsem pro vás připravil rozhovor s Petrem. Ten od roku 2009 aktivně a úspěšně obchoduje na finančních trzích. Peněz, se kterými obchoduje... celý článek

Univerzita Forexu: Analýza a graf

9. 7. 2013 | Tomáš Vobořil | 4 komentáře

Univerzita Forexu: Analýza a graf

Měnový trh je nestálý a ceny měn jsou prakticky neustále v poměrně výrazném pohybu. Z dlouhodobého hlediska jsou kurzy měn samozřejmě nejvíc ovlivněny ekonomickým vývojem a politikou... celý článek

Partners Financial Services