Nejen zlato: Komodity jsou nejlevnější za deset let

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 4. 8. 2015 | 1 komentář
Ceny burzovně obchodovaných komodit pátým rokem vytrvale klesají. Mnohé jsou na desetiletém minimu. Je za tím převis nabídky nad poptávkou a silný dolar.
Nejen zlato: Komodity jsou nejlevnější za deset let

Poslední rok se v médiích hodně mluvilo o ropě, jejíž cena od loňského léta během šesti měsíců spadla na polovinu. Teď se po delší době začalo zase víc hovořit o zlatu. Cena zlata totiž od poloviny června prudce klesá. Po třech letech vzdoru, kdy už to několikrát vypadalo, že by cena zlata mohla opět začít růst, prolomilo naopak zlato technickou hranici podpory na úrovni 1150 dolarů za unci a mnoho analytiků teď očekává, že se brzy zlato podívá až na „magickou“ hranici 1000 dolarů za unci.

Ceny zlata: pět roků

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Jenže nejde jen o ropu nebo zlato. Klesají ceny většiny burzovně obchodovaných komodit, už dobrých pět let. Ceny většiny komodit se dnes pohybují na mnohaletých minimech. Celokomoditní index Dow Jones Commodity klesl na stejnou hodnotu jako při pádu cen komodit v roce 2008. Na stejné úrovni se předtím pohyboval v letech 2004–2005.

Index Dow Jones Commodity

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Ve všech celokomoditních indexech včetně indexu Dow Jones Commodity má pochopitelně největší váhu ropa. Vývoj její ceny zpravidla dovede pohnout celým indexem. Ale tentokrát to vážně není ten případ. Zobrazíme-li si názorně změnu cen komodit za tři a pět let hemží se to v tabulce červenou barvou, s výjimkou hovězího a několika málo dalších zemědělských komodit. Nicméně i cena hovězího poslední měsíce klesá.

Změna ceny vybraných komodit za tři roky a pět let (v americkém dolaru)

Komodita

tři roky

pět let

Komodita

tři roky

pět let

Energetické komodity

Zemědělské komodity

Zemní plyn

-14 %

-42 %

Hovězí na výkrm

52 %

85 %

Uhlí

-30 %

-37 %

Kakao

32 %

-6 %

Uran

-33 %

-34 %

Pomerančový koncentrát

13 %

-16 %

Ropa WTI

-45 %

-39 %

Mléko

-10,49 %

10,68 %

Drahé kovy

Bavlna

-11 %

-19 %

Platina

-30 %

-37 %

Dřevo

-11 %

21 %

Zlato

-33 %

-8 %

Vepřové maso

-14 %

1 %

Stříbro

-47 %

-18 %

Řepka

-26 %

2 %

Průmyslové kovy

Rýže

-27 %

11 %

Hliník

-14 %

-24 %

Palmový olej

-28 %

-16 %

Zinek

5 %

-4 %

Káva

-28 %

-29 %

Cín

-11 %

-17 %

Oves

-38 %

-7 %

Olovo

-11 %

-18 %

Sója

-40 %

-1 %

Měď

-30 %

-28 %

Pšenice

-44 %

-25 %

Nikl

-30 %

-48 %

Cukr

-50 %

-43 %

Železná ruda

-60 %

-64 %

Kukuřice

-54 %

-4 %

       

Zdroj: FINEZ Investment Management

Vývoj ceny vybraných komodit

Ještě výmluvnější je pohled na grafy cenového vývoje jednotlivých komodit. Určitě není náhodou, že mají nejen podobný trend vývoje, ale často i velmi podobný tvar křivky.

Grafy: FINEZ Investment Management

Srovnejte si to s námi

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

Ceny tlačí dolů převis nabídky nad poptávkou

Proč jdou ceny dolů? V prvé řadě za tím stojí klasické tržní síly – převis nabídky nad poptávkou a související růst zásob. Shodou okolností se tento převis nabídky nad poptávkou aktuálně týká prakticky všech komodit. Těží se víc ropy, než se spotřebuje. To samé platí pro uhlí, železnou rudu a prakticky všechny těžené komodity. Tato situace trvá už několik let. Velcí těžaři jen pomalu omezují těžbu a malí hráči to stále nechtějí zabalit.

Nicméně ačkoliv současnou těžbu nikdo moc neomezuje, zároveň nikdo ani moc neinvestuje do dalších nalezišť. Postupem času se některá stávající naleziště vyčerpají, což samo přispěje k rovnováze na trhu a ustálení ceny. (A až bude uzavíraných dolů ještě víc, dost možná je nebude čím nahradit, pak bude větší poptávka než nabídka – a tak pořád dokola. Tak dlouhodobě funguje trh. Pár let ale tohle „překlápění“ může ještě trvat.

Také u zemědělských komodit poslední tři roky nabídky poptávku poráží. Počasí poslední roky zemědělcům ve světě docela přálo. Úroda byla vesměs velmi dobrá.

Kdy ceny zemědělských komodit vyrazí zase vzhůru je v rukou přírody. Jediné, co můžeme na základě historické zkušenosti říct, je to, že zatím vždycky nakonec přišel rok, kdy úroda základních plodin, jako jsou pšenice, kukuřice nebo sója, byla slabá.

Samozřejmě nevím, kdy k tomu znovu dojde. A rozhodně nechci nikoho navádět ke spekulacím s komoditami. Ale přijde opět den, kdy ceny zemědělských komodit strmě porostou a dotkne se to našich peněženek. Minimálně u komodit, které v Česku nepěstujeme, jako například káva nebo kakao.

Ve vedlejší roli silný dolar

Vedle klasických tržních sil můžeme částečně děkovat za levné komodity také silnému americkému dolaru. Většina komodit se primárně obchoduje v dolarech, mnoho se jich ale těží a pěstuje mimo USA. Vývoj kurzu dolaru má na ceny komodit podstatný vliv, se zápornou korelací. Česky řečeno, když kurz dolaru významně posiluje, zpravidla ceny komodit v dolarech klesají. Když naopak dolar oslabuje, ceny komodit v dolarech zpravidla rostou. Tento vztah platí na dlouhodobějším horizontu, nelze ho sledovat na denní ani měsíční bázi, ale na pětiletém horizontu je krásně pozorovatelný.

Americký dolar za posledních pět let posílil k euru a většině dalších měn zhruba o dvacet procent. Na následujícím grafu vidíme, jak kurz eura k dolaru od roku 2011 výrazně klesá. Od roku 2011 také výrazně klesá cena většiny komodit. Tvar křivky eurodolaru je až nápadně podobný vývoji indexu Dow Jones Commodity.

Dolar k euru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Blíží se obrat?

Zda bude dolar dál posilovat a tlačit ceny komodit ještě více dolů, to je ve hvězdách. Od března si každopádně dolar dává pauzu, což ovšem nejde říct o komoditách. Jisté je jen to, že ceny komodit už klesly na velmi nízkou úroveň a nebudou klesat na věky věků. Znovu opakuji, že nechci nikoho nabádat ke spekulacím s komoditami. Ale rád bych psychicky podpořil investory, kteří mají nějaké peníze v komoditních fondech a už několik let sledují, jak hodnota majetku v tomto fondu prudce klesá. Teď rozhodně není vhodná doba brát nohy na ramena. Vydržte. Možná že už obrat klepe na dveře, možná to ještě pár let potrvá, ale přijdou zase i tučné roky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

20. 7. 2015 | Jan Traxler | 2 komentáře

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

Koncem roku by měly být zrušeny hospodářské sankce vůči Íránu. Ekonomické důsledky? Ropa zůstane levná. A evropským firmám se otevřou nové příležitosti.

Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

9. 2. 2015 | Jan Traxler

Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

Cena ropy a železné rudy spadla v uplynulém roce na polovinu. V průměru zlevnily komodity na burze o 19 procent. Stoupla pouze cena kávy a hovězího. Výhled na rok 2015 je plný otazníků. celý článek

Zlato: Ticho po pěšině. Nakoupíte, než začne frmol?

18. 8. 2014 | Jan Traxler | 5 komentářů

Zlato: Ticho po pěšině. Nakoupíte, než začne frmol?

Cena zlata už rok víceméně stagnuje. Začne v dohledné době růst? Jak na tom případně nejlépe profitovat?

Očima expertů: Drahé kovy. Skvělá investice, nebo loterie?

31. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Drahé kovy. Skvělá investice, nebo loterie?

Vyplatí se dnes investovat do drahých kovů? A pokud ano, který a jak stojí za to koupit? Zeptali jsme se ekonoma Lukáše Kovandy, analytiků Aleše Tůmy a Víta Jedličky, investora Jaroslava... celý článek

Očima expertů: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?

6. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?

Finanční trhy se pohybují v nejistotě, velké ekonomiky si stále neumí poradit s vysokým zadlužením a situace na Blízkém východě, konkrétně v Sýrii, je velmi vážná. Jde o faktory, která... celý článek

Partners Financial Services