Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 9. 2. 2015
Cena ropy a železné rudy spadla v uplynulém roce na polovinu. V průměru zlevnily komodity na burze o 19 procent. Stoupla pouze cena kávy a hovězího. Výhled na rok 2015 je plný otazníků.
Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

Loni výrazně posiloval americký dolar. To se zpravidla odráží i na cenách komodit, bylo to tak i tentokrát. Většina burzovně obchodovaných komodit v roce 2014 výrazně zlevnila. Největší propad zažily ropa, zemní plyn, železná ruda a bavlna.

Hodnota komoditního indexu Dow Jones Commodity klesla v roce 2014 o 19 procent a pomalu se blíží dlouhodobému minimu z konce roku 2008.

Index Dow Jones Commodity

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Ropa za polovic

Vývoj hodnoty komoditního indexu do značné míry kopíruje vývoj ceny ropy, která má v indexu, skládaném z cen devatenácti komodit, největší váhu.

V roce 2008 jsme byli svědky nafouknutí i prasknutí velké komoditní bubliny, kdy cena ropy krátkodobě stoupla téměř na 150 dolarů a záhy spadla na pouhých 35 dolarů za barel. Pak během dvou let cena ropy opět stoupala – ke stu dolarů za barel, kde několik let vydržela. Až do června loňského roku kdy se vydala takřka střemhlav dolů. V minulém měsíci dokonce propadla pod hranici 50 dolarů za barel.

Před týdnem se ale cena ropy odrazila od lokálního dna a nyní to vypadá, že by se mohla v průběhu roku stabilizovat někde v rozmezí 50–70 dolarů za barel. Nicméně to jsou jen hrubé odhady. Kdo ví, jak s cenou ropy ještě zamotá vysoká politika a nejrůznější mocenské zájmy. Za určitých okolností může cena ropy krátkodobě spadnout opět až na 35 dolarů za barel. Za jiných okolností může naopak velmi rychle stoupnout zpět na sto dolarů. Můj názor je, že teď může ropa několik let zůstat výrazně levnější a odhaduji, že příštích pět let se bude pohybovat v průměru kolem 70 dolarů za barel.

Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Vybrané komodity

Změna ceny v roce 2014 (v USD)

Komodita

rok 2014

energetické komodity

Uhlí

-15,5 %

Zemní plyn

-34,1 %

Ropa WTI

-45,5 %

drahé kovy

Paladium

11,9 %

Zlato

-1,2 %

Platina

-11,1 %

Stříbro

-19,2 %

průmyslové kovy

Nikl

5,6 %

Měď

-14,8 %

Olovo

-17,2 %

Železná ruda

-49,3 %

zemědělské komodity

 

Káva

46,8 %

Hovězí maso

23,0 %

Pšenice

-1,8 %

Cukr

-12,0 %

Bavlna

-28,9 %

Zdroj: FINEZ Investment Management

Klesá cena průmyslových i zemědělských komodit

Vedle ropy v uplynulém roce na burze také výrazně propadla cena zemního plynu a železné rudy. Zhruba o 15–20 procent poklesla také cena uhlí, mědi, cínu, olova a stříbra. Zlevňování průmyslových komodit koresponduje s ochlazením ekonomiky v Evropě a Číně a s hospodářskou recesí v Rusku a Brazílii. Cena mědi, kterou mnoho analytiků sleduje jako jakýsi indikátor celkového vývoje průmyslové aktivity, klesla v lednu o dalších 13 procent.

Díky dobré úrodě a také vlivem zmíněného posílení dolaru klesla v uplynulém roce také cena většiny zemědělských komodit. Nejvíce zlevnila bavlna, rýže a soja. Až do září také prudce klesala cena pšenice a kukuřice. Od podzimu ale jejich cena pozvolna roste, takže v celoročním srovnání zlevnily jen nepatrně. Významnou roli tu sehrává přetrvávající ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny a vzájemné hospodářské sankce mezi Ruskem a Evropskou unií.

Stoupla cena kávy a hovězího

Špatné počasí v Brazílii zapříčinilo výrazně horší úrodu kávy než v předchozích letech. Cena kávy kvůli tomu vyskočila loni na jaře na dvojnásobek, od podzimu ale také pozvolna klesá, a pokud bude letošní jarní úroda průměrná nebo nadprůměrná, měla by cena kávy během roku dál klesat.

Ceny arabiky

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

V roce 2014 také výrazně podražilo hovězí maso a skot, což je dáno dlouhodobě rostoucí spotřebou hovězího v USA (koresponduje s růstem populace) v kombinaci s nízkými stavy skotu. Počet kusů chovaného skotu v USA byl v loňském roce nejnižší za posledních 60 let. Tržní síly se ale už daly do pohybu. Vyšší cena hovězího vede chovatele k rozšiřování chovů. Reportovaný stav stád v USA k 1. lednu je o 1,4 procenta vyšší než před rokem a cena hovězího druhý měsíc v řadě klesá a dá se očekávat, že v průběhu tohoto roku bude pozvolna klesat dál.

Ceny hovězího

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Anketa

Myslíte, že cenu ropy někdo brutálně manipuluje?

2015: Nejistá sezona

Pro rok 2014 jsme vytipovali tři komodity s očekávaným růstem ceny: zlato, uran a kávu. Káva patřila k našim nejpovedenějším loňským spekulacím. Tuto pozici jsme s klienty uzavírali hned na jaře. Spekulaci na růst ceny zlata a uranu dodnes držíme, a to prostřednictvím akcií těžařů těchto komodit. Uran je mým hlavním favoritem i pro rok 2015.

Vývoj cen průmyslových komodit bude záviset na globálním ekonomickém vývoji. Bude-li Čína postupně transformovat svou ekonomiku směrem k domácí spotřebě a službám a omezovat investice do infrastruktury a těžkého průmyslu, můžeme se dočkat ještě nižší ceny železné rudy, uhlí nebo mědi. Dočká-li se naopak Evropa a Japonsko ekonomického oživení, mohly by ceny komodit začít růst. Anebo se tyto síly budou vyvažovat. To je těžké odhadovat.

Vývoj cen zemědělských komodit bude zase primárně závislý na počasí a úrodě. Zde je prakticky nemožné předem predikovat, která komodita zdraží a která zlevní. S určitou mírou pravděpodobnosti lze očekávat pokles ceny kávy a hovězího, neboť by měl růst objem nabídky (produkce). Ale to je tak všechno, co můžeme seriózně o zemědělských komoditách říct.

O ropě už byla řeč. Jsem velmi zvědavý, co podnikne Putin, protože takto levná ropa je pro ruskou ekonomiku zničující. Devadesát procent ruských vývozů tvoří ropa a plyn. Rusko bude muset jednat. Nechci spekulovat, kdo tuhle hru s ropou rozjel, nebo kdo se ji snaží nějak využít pro své zájmy. Ale mezi první oběti každopádně patří Rusko, což může být potenciálně dost nebezpečné pro celou Evropu. Proto si přejme raději dražší ropu.

Co se týče zlata a ostatních drahých kovů, ani zde nemám silný názor. Osobně doporučuji klientům malou část kapitálu investovat do zlata, respektive akcií těžařů. Důvodem je celkové vyvážení portfolia investic. Ale také svým klientům vždycky zdůrazňuji, že zlato je cenově velmi nevyrovnaná komodita a klidně může za rok stát jako 1500 dolarů za unci, tak také méně než 1000 dolarů za unci.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

22. 6. 2015 | Vlad Ender | 6 komentářů

Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

Ropa. Nahoru, dolů, nikam – ať už se cena ropy chová jakkoli, ovlivňuje naše investice – a život – asi víc než cena libovolné jiné komodity. Proto také o ropě i její ceně hodně lidí... celý článek

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

5. 2. 2015 | Jan Traxler | 3 komentáře

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

Rok 2014: Dolar a libra posilují, euro a jen oslabují, ruský rubl padá volným pádem. Rok 2015: Zřejmě žádná změna.

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

29. 12. 2014 | Jan Traxler | 10 komentářů

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

Nastává čas plánování, ale taky bilancování. Než se pustíme do předpovědí na příští rok, je na místě se ohlédnout a zhodnotit, jak moc se naplnila naše očekávání v roce letošním.

Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

15. 12. 2014 | Jan Traxler | 11 komentářů

Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

Cena ropy spadla od léta o 40 procent. Podle mého názoru se hned tak nezvedne. Co nižší cena ropy přinese? A jak upravit investiční portfolia?

Japonsko se vrací k jádru. Cena uranu roste

1. 12. 2014 | Jan Traxler | 1 komentář

Japonsko se vrací k jádru. Cena uranu roste

Koncem roku Japonsko obnoví provoz v prvních jaderných reaktorech po katastrofě ve Fukušimě. Cena uranu za poslední měsíc stoupla o 20 procent a z červnového minima o 40 procent. V... celý článek

Partners Financial Services