Kam investovat volné peníze?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 21. 11. 2012 | 28 komentářů
Jak zhodnotit volné peníze? Mám je uložit na termíňák? Vyplatí se koupit akcie, nebo raději dluhopisy? A co zlato, komodity nebo nemovitost? Vše záleží na délce investičního horizontu a schopnosti ustát krátkodobé poklesy.
Kam investovat volné peníze?

Lidé se na mě často obracejí s jednoduchou otázkou: „Kam investovat volné peníze?“ Místo jednoduché odpovědi zpravidla následuje hodinový rozhovor o tom, jaké jsou možnosti a že vše se odvíjí od nastavení správné investiční strategie. Asi nikoho nepřekvapí, že jiné instrumenty volíme, když chceme investovat na krátký čas, a jiné, když si můžeme dovolit nechat investici pracovat dlouho. Stejně tak portfolio konzervativního investora bude vypadat značně odlišně od portfolia dynamického investora, a to i v případě, že mají shodný investiční horizont.

Než tedy půjdete své investiční záměry konzultovat s poradcem nebo bankéřem, promyslete si pečlivě své investiční cíle. Každý investiční poradce se vás bude ptát, na jak dlouho chcete peníze investovat, jakého výnosu chcete dosáhnout, jaký je váš postoj k riziku, jaké máte zkušenosti s investováním nebo také kolik času jste ochotní správě svých investic věnovat.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Krátkodobý investiční horizont

Nyní se můžeme podívat, jaké investice zvolit podle rizikového profilu investora a podle délky investičního horizontu. Začněme horizontem krátkodobým, čímž myslíme, že chceme zhodnotit peníze za jeden až tři roky. Standardní poučky pro krátkodobý horizont doporučují fondy peněžních trhů a konzervativní dluhopisové fondy, to znamená fondy, které investují převážně do českých státních dluhopisů a pokud možno s krátkou dobou do splatnosti. Jiné než konzervativní investice se na krátkém horizontu nedoporučují.

Jenomže v aktuální situaci jsou ty velmi konzervativní fondy na konci s dechem. Snižování úrokových sazeb vedlo k růstu tržní ceny starších dluhopisů nesoucích vyšší úrok. Dluhopisovým fondům se zejména posledních pět let velmi dařilo. Ovšem úrokové sazby už není kam snižovat, takže dluhopisové fondy čeká špatné období. A fondy peněžních trhů nejsou při takto nízkých sazbách schopny překonat úroky termínovaných vkladů.

Proto konzervativním investorům na krátkodobém horizontu nedoporučujeme investovat do žádných fondů, ale preferujeme klasické bankovní produkty – spořicí účet (pokud je nutná vyšší likvidita) nebo termínovaný vklad. Pokud chcete vyšší výnos než tři procenta ročně, musíte podstoupit riziko možné ztráty. Pro krátkodobé investice se nabízí celá řada investičních certifikátů. I velmi konzervativní deep discount certifikáty mají výnosový potenciál kolem pěti procent za rok a s multibonus certifikáty jde vydělat i dvacet procent.

Problém je, že většinou se jedná o investice v euru, takže do hry zde vstupuje měnové riziko. A upřímně, pokud to jen jde, radši bych se investicím v euru dnes vyhýbal. Druhým problémem je kreditní riziko. Investiční certifikát je v podstatě pouze příslib banky (emitenta certifikátu), že při určitém vývoji na trzích vyplatí určitý výnos. Ovšem co když tato banka zkrachuje? Tak má investor smůlu, jeho investice nespadá pod ochranu pojištění vkladů. To samé platí i pro nejrůznější strukturované dluhopisy a zajištěné fondy.

Sečteno podtrženo, i na krátkodobém horizontu lze na první pohled bez velkého rizika dosáhnout výnosu pět až sedm procent ročně, ovšem při hlubší rozvaze přijdeme na to, že ono zdánlivě malé riziko nás může připravit o všechny peníze. Možná je jen malá pravděpodobnost, že zkrachují velké banky jako Deutsche Bank, BNP Paribas, Société Générale nebo Royal Bank of Scotland, avšak pokud by k tomu došlo, znamenalo by to pro investora totální ztrátu. Proto zpravidla doporučujeme pro krátkodobý horizont tradiční bankovní vklady.

Aktuální doporučené investice podle rizikového profilu a délky investičního horizontu

Zdroj: FINEZ Investment Management

ABC investora

Chcete vědět víc o pravidlech investování? V deseti lekcích Investičního kurzu serveru Peníze.cz se dozvíte, jakými zásadami se při investování řídit a jaká pravidla platí pro jednotlivé investiční nástroje. Ať už jde o akcie, dluhopisy, podílové fondy, či alternativní investice. Nakonec se můžete nechat inspirovat slavnými světovými investory.

Střednědobý investiční horizont

Za střednědobý investiční horizont se běžně označuje období tří až sedmi let, já ho protahuji až na deset let. Pokud vím, že peníze nebudu sedm roků potřebovat, tak je škoda nechat je na termíňáku s úrokem tři procenta ročně. Na druhou stranu pro velmi konzervativní nátury je to stále jedno z mála vhodných řešení. Alternativou mohou být státní spořicí dluhopisy nebo korporátní dluhopisy investičního stupně (dluhopisy vydané firmami, u kterých je riziko platební neschopnosti velmi malé).

Pokud jste schopni unést mírné kolísání tržní hodnoty investice a přežili byste i případnou malou ztrátu do deseti procent, můžete se bez problémů dostat na roční výnos čtyři až šest procent. K tomu se přímo nabízejí nemovitostní fondy, konvertibilní dluhopisy (firemní dluhopisy směnitelné za akcie) a na střednědobém horizontu také drahé kovy zlato a stříbro.

Ziskuchtivější investoři by na střednědobém horizontu měli upřednostnit high yield dluhopisy (dluhopisy spekulativního stupně – vydané firmami, u kterých je riziko platební neschopnosti vyšší) a dluhopisy emerging markets. Na rozvíjejících se trzích jsou úrokové sazby zatím vyšší než v Evropě a USA a dá se očekávat postupné sbližování. Brazilské, ruské nebo turecké dluhopisy tedy nesou vyšší úrok a zároveň by jejich tržní cena měla s klesajícími sazbami nadále růst. Díky tomu mají výnosový potenciál zhruba šest až osm procent za rok.

Vedle rizikovějších dluhopisů by ve střednědobém dynamickém portfoliu neměly chybět dividendové akcie a drahé kovy. Celkový výnos portfolia by se měl pohybovat v rozmezí pěti až osmi procent ročně. Ovšem volatilita už zde roste a takové portfolio se může dostat do ztráty až dvacet procent

Nový seriál o podílových fondech

Fondy, které za to stojí

Které fondy seriál představí:

Dlouhodobý investiční horizont

Většina lidí, ačkoliv zprvu uvažuje o střednědobém horizontu, má ve skutečnosti investiční horizont velmi dlouhý. Přirozeně nikdo nechce čekat deset let, než se jeho investice dostane do plusu. Všichni bychom si přáli sledovat od začátku neustálý růst hodnoty naší investice, proto také skoro každý mluví o horizontu pět let, i když se jedná o peníze na důchod, do kterého půjde třeba až za 30 let. Avšak třicetileté portfolio může být i pro konzervativního investora sestaveno mnohem agresivněji než pětileté portfolio. Proto vždy u investičního horizontu přemýšlejte o tom, kdy budete chtít peníze použít, ne za jak dlouho chcete vidět kladné výsledky.

Na velmi dlouhém horizontu by ani konzervativní investor neměl nechávat peníze na termíňáku nebo ztrácet čas se státními dluhopisy. Výnosy zde dlouhodobě nepokryjí ani inflaci. Pokud vím, že investuji na dvacet, třicet let, měl bych vždy dát přednost hmotným investicím. I s malým kapitálem můžu investovat do nemovitostí prostřednictvím nemovitostních fondů. Měl bych samozřejmě také část kapitálu investovat do akcií a komodit. Jakožto konzervativní investor bych se držel dividendových akcií a zemědělských komodit.

Zlato už je na takto dlouhém horizontu zbytečné. Cena zlata a stříbra za posledních deset let stoupla na čtyřnásobek, takže z dlouhodobého pohledu není zrovna nejlevnější. Na dlouhodobém horizontu nás před inflací lépe ochrání zemědělské komodity. Pro snížení volatility můžeme do portfolia přimíchat i konvertibilní dluhopisy nebo dluhopisy emerging markets. Není to ale na dlouhodobém horizontu nutné, jde pouze o pocit lepší diverzifikace a nižší volatility.

Dynamický investor s velmi dlouhým horizontem má jednoduchou volbu, zvlášť pokud se jedná o pravidelné investice. Největší výnosový potenciál mají komodity, akcie emerging markets a akcie malých firem z růstových technologických oborů. Volatilita bude velká, krátkodobě může dojít k poklesu třeba až na polovinu původní hodnoty, ale dlouhodobě je zde pravděpodobnost růstu vysoká a výnosový potenciál až kolem deseti procent ročně. V případě aktivního přístupu ke správě mohou správně zvolené růstové akcie zhodnotit peníze i nad deset procent ročně.

Anketa

Na stáří...

Realokace a zamykání výnosů?

Samozřejmě u dlouhodobého horizontu bychom neměli zapomenout s blížícím se koncem postupně převádět investice do konzervativnějších aktiv. To platí zejména v případě, že plánujeme peníze jednorázově vybrat a použít. Ve většině případů je ale dlouhodobý horizont spojen se zajištěním finanční renty na stáří. Až v sedmdesáti letech půjdeme do důchodu, nebudeme peníze potřebovat hned, budeme je chtít čerpat doživotně formou renty.

V takovém případě není nutné vše převést z akcií a komodit do konzervativních dluhopisů nebo na termíňák. Naopak mnohem lepší variantou zajištění pravidelné renty mohou být například dividendové akcie nebo pronajímaná nemovitost. Na rozdíl od bankovních vkladů jejich cena sice kolísá, ale zároveň dlouhodobě roste plus minus s inflací, zatímco v bance peníze postupně ztrácejí svou reálnou hodnotu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2012 12:19, Fredy

Pane eďo, co děláte na Silvestra, nejste ještě volný? Měl bych pro Vás dobrý kšeft. Komici nejsou, poslední dobou, nic moc a srandy není nikdy dost. Co Vy na to?

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2012 8:20, Fousek

Jak a kde investovat ? Tím se zabyvám už 20 let, částečně i profesionálně. Samozřejmě mám několik tipů, které se osvědčily (investice do zlata jsme doporučovali pře 8 - 10 léty, dnes už ty výnosy budou menší) ale jak už to v mé branži byvá, sem vám ty nejlepší napsat nemohu. Tohle je poradenství, dámy a pánové. Za tohle se platí. :-)

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Státní spořicí dluhopisy: letos naděluje Santa Kalousek

29. 10. 2012 | Jan Traxler | 8 komentářů

Státní spořicí dluhopisy: letos naděluje Santa Kalousek

Ministerstvo financí přichystalo třetí vydání státních spořicích dluhopisů pod pracovním názvem „vánoční emise“. Novinkou je, že dluhopisy můžete koupit nejen sobě, ale i někomu jinému.... celý článek

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

16. 10. 2012 | Martin Tománek | 25 komentářů

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat... celý článek

Konzervativní portfolio s výnosem čtyři až šest procent ročně

17. 9. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

Konzervativní portfolio s výnosem čtyři až šest procent ročně

Klasické poučky doporučují konzervativním investorům fondy peněžních trhů a dluhopisové fondy. Ovšem výnos takového portfolia nedosáhne ani čtyř procent ročně. Jak sestavit konzervativní... celý článek

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

10. 9. 2012 | Jaroslav Šura, Gabriela Kukalová | 31 komentářů

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

Dluhová krize se teprv rozjíždí a bude zesilovat. Akcie jsou v takové době spíš pro otrlé investory, lépe řečeno spekulanty. Státní dluhopisy jsou bezpečnější jen zdánlivě. Alternativou... celý článek

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

3. 9. 2012 | Jan Traxler | 16 komentářů

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

Zhodnocovat úspory dlouhodobě o pět až šest procent ročně je snadné. Zhodnocení sedm až osm procent ročně je stále na delším horizontu reálné, i při pasivní správě. Jak ale dosáhnout... celý článek

Partners Financial Services