Fondy, které za to stojí: Franklin European Small-Mid Cap Growth

Martin Tománek | rubrika: Analýza | 20. 11. 2012 | 2 komentáře
V dalším díle seriálu o zajímavých podílových fondech představíme akciový fond, který může vhodně doplnit portfolio dynamického investora. Franklin European Small-Mid Cap Growth Fund se zaměřuje na akcie malých a středních evropských firem.
Fondy, které za to stojí: Franklin European Small-Mid Cap Growth

Nejdřív se v tradičním úvodu podíváme na to, proč by mohly malé a střední firmy (označují se zkratkou SMID z anglického Small and MID capitalization) investora zajímat.

Základní důvod, proč investovat do akcií menších firem, je docela jasný. Jsou to právě malé firmy, které jsou v čele kreativního rozvoje společnosti, právě ony se často pouštějí do vývoje různých inovativních produktů. V případě úspěšného uvedení svého produktu na trh mohou takové firmy následně velmi rychle růst a v relativně krátké době dosáhnout velikosti společnosti se střední tržní kapitalizací. Střední firmy nabízí stejně jako malé inovativnost a vysoký růstový potenciál, ale oproti small caps zpravidla také fungující management, zavedené produkty a větší likviditu. Co je také důležité, mid caps mají obecně lepší přístup ke kapitálu.

Anketa

Jaký jste investor?

Akcie menších společností se na trzích typicky obchodují proti velkým společnostem levněji, to odráží jejich vyšší rizikovost, nižší likviditu a vyšší volatilitu. Na druhou stranu také investorům historicky přinesly vyšší výnosy. Obecně nejvíc se jim daří v období, kdy ekonomika zažívá boom nebo v době oživení po hospodářské recesi.

Investoři zpravidla nevyhledávají akcie menších firem jen pro jejich vyšší výnosový potenciál, ale také z důvodu diverzifikace. Tržní prostředí, které je příznivé pro velké společnosti, nemusí být vždy příznivé pro ty menší a naopak. Obecně lze říci, že zařazením SMID do portfolia dosáhneme nižší volatility celkového investičního portfolia a zvýšíme jeho výnosový potenciál. Zároveň ale musíme říct i B, a totiž že v současné době je korelace mezi akciovými trhy mnohem vyšší než za „normálních“ okolností. Poslední finanční krize nám znovu ukázala, jak jsou dnes světové akciové trhy provázané. Přesto jsou diverzifikační přínosy SMID v delším časovém horizontu jednoznačně prokázané.

Závěrem jedna výhoda, ze které mohou investoři profitovat. Menší společnosti se ve srovnání s velkými pohybují na mnohem méně efektivním trhu. Akcioví analytici se do průzkumu takových firem příliš nehrnou, a tak o nich mají investoři oproti velkým firmám o poznání méně informací. Nedostatečný výzkum může vést k cenovým anomáliím, které můžou ve svůj prospěch využít aktivní manažeři fondů. Jeden takový aktivně spravovaný fond podrobíme detailnější analýze: Franklin European Small-Mid Cap Growth (ISIN: LU0138075311 [třída A acc, EUR]).

Slovníček

Track record – historická výkonnost fondu ve srovnání s benchmarkem (např. akciovým indexem) a konkurenčními fondy v dané kategorii.

R-squared – statistické měřítko toho, do jaké míry manažer podílového fondu složením portfolia sleduje trh. Jestliže se blíží stu procent, potom se manažer od indexu téměř neodchyluje. Hodnota pod devadesát procent znamená, že portfolio se od trhu již značně liší.

Volatilita – nebo také směrodatná odchylka měří, jak se výnosnost investice v jednotlivých obdobích liší od dlouhodobého průměru. Pomocí volatility (laicky řečeno kolísavosti) se vyjadřuje riziko určité investice. Čím je aktivum volatilnější, tím je rizikovější.

Small Caps – firmy s malou tržní kapitalizací. Přesné vymezení se může lišit, zpravidla se uvádí tržní kapitalizace v rozmezí 300 milionů až dvě miliardy dolarů.

Mid Caps – firmy se střední tržní kapitalizací, zpravidla jedna až osm miliard dolarů.

Large Caps – tržní kapitalizace vyšší než osm miliard dolarů.

Kontrariánský přístup je založený na předpokladu, že trh je iracionální (minimálně v určitých obdobích). Jednoduše řečeno, kontrariáni jdou proti většině: kupují, když většina prodává, a naopak prodávají, když většina ostatních investorů kupuje.

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Drzá a úspěšná aktivní správa

Franklin European Small-Mid Cap Growth se zaměřuje na akcie malých a středních evropských firem, které mají  zajímavý růstový potenciál. Statut fondu definuje SMID jako společnosti s tržní kapitalizací vyšší než 100 milionů a nižší než osm miliard eur.

Manažeři fondu Edwin Lugo a David Glazer neváhají výrazně odchýlit portfolio od benchmarku, o čemž svědčí ukazatel R-squared, založený na datech za poslední tři roky, na úrovni 0,76 procenta. Manažeři věří, že v současných podmínkách je vhodná doba k nákupu evropských akcií, zejména v periferních zemích eurozóny. Uplatňují tak do určité míry kontrariánský přístup, který může některé investory lehce vyděsit. Slovy manažera Edwina Luga: „Snažíme se vstoupit do oblastí, z nichž lidé utíkají, protože tam, kde vidíte hodně potíží, najdete vysoké výnosy. Držíme si odstup a snažíme se ignorovat všechen rámus okolo, protože jsme dlouhodobí investoři.“

Regionální složení portfolia zcela odpovídá přesvědčení správců. Přibližně 40 procent portfolia je v současné době umístěno v britských společnostech a necelá třetina portfolia potom ve firmách, které mají sídlo v periferních státech eurozóny. Například Irsko má v portfoliu fondu váhu přibližně 17 procent, zatímco v indexu má váhu nižší než dvě procenta. Menší, i když nikoli zanedbatelné pozice má fond rovněž v Řecku (sedm procent), Itálii (čtyři procenta) a Španělsku (tři procenta). Uveďme jeden příklad. Třetí největší pozicí fondu se 4,5procentním zastoupením je aktuálně firma Jumbo SA, největší řecký prodejce hraček, který v posledních letech úspěšně expanduje v zahraničí.

Fond má koncentrované portfolio sestávající typicky z 25 až 45 titulů. Manažeři to s diverzifikací nepřehánějí ani v jiných ohledech. Velký podíl v portfoliu (40 procent) mají firmy ze sektoru průmyslových podniků, což je oproti benchmarku výrazně víc. Výhodou je v tomto případě i menší objem aktiv pod správou. Menší fondy mohou koupit pečlivě vybranou skupinu akcií menších firem, udržovat nízké transakční náklady a obecně věnovat portfoliu velkou pozornost.  

Roční výnosy (p. a.) ve srovnání s benchmarkem

Zdroj dat: MSCI a Franklin Templeton

Vynikající track record

Fond si ve srovnání s benchmarkem i konkurenčními fondy (více než sto fondů v kategorii Europe Small Cap agentury Morningstar) vede velmi dobře. Roční výnos (p.a.) na desetiletém horizontu činí 11,65 procenta, zatímco index si připsal necelých 8,5 procenta ročně. Manažerům se navíc podařilo dosáhnout nižší volatility. Standardní odchylka na pětiletém horizontu na úrovni 17,8 procent je přibližně o čtyři procentní body nižší než odchylka benchmarku.

Přijatelné náklady fondu

Podílové fondy zaměřené na menší firmy mají ve srovnání s jinými kategoriemi akciových fondů zpravidla vyšší náklady. Manažerský poplatek našeho fondu činí jedno procento, celkové náklady podle poslední výroční zprávy dosáhly 1,85 procenta. Jednoznačně dobrou zprávou je to, že manažeři fondu se nesnaží častým obchodováním dosahovat rychlých zisků a zaměřují se na dlouhodobý horizont. Typickou akcii drží přibližně pět let. Míra obratu portfolia dosáhla pouhých osm procent, nepřímé náklady fondu jsou tedy nízké.

Zajímavý doplněk portfolia

Fond je vhodný jako doplněk portfolia pro dynamické investory s delším investičním horizontem. Autor článku oceňuje určitou odvahu a trpělivost manažerů, kteří jdou proti davu. Vzhledem k investiční strategii a zkušenostem manažerů je docela možné, že fond bude i v budoucnu úspěšně plnit svůj cíl, tedy výkonem porážet benchmark. Šance má velmi dobré.

Martin Tománek

Fondy, které za to stojí

Které fondy seriál představí:

Martin Tománek

Pracuje jako investiční bankéř ve společnosti Partners Financial Services, kde má na starosti portfolia nad milion korun. Zaměřením hodnotový investor. Předmětem jeho zájmu jsou především akciové trhy a podílové fondy. 

Vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Univerzitě Hradec Králové.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, které za to stojí: HSBC GIF BRIC Markets Equity

13. 11. 2012 | Martin Tománek | 5 komentářů

Fondy, které za to stojí: HSBC GIF BRIC Markets Equity

V minulých dílech našeho seriálu o podílových fondech, které stojí za pozornost, jsme si představili jeden, který vyzobává akcie zajímavých firem z celého světa, jeden, který se soustředí... celý článek

Fondy, které za to stojí: U. S. Pioneer Fund

6. 11. 2012 | Martin Tománek | 18 komentářů

Fondy, které za to stojí: U. S. Pioneer Fund

V dnešním dílu seriálu o pozoru hodných podílových fondech si představíme fond, který psal historii celého fondového průmyslu. Pioneer Funds – U.S. Pioneer Fund je lucemburský klon... celý článek

Fondy, které za to stojí: Mutual Global Discovery Fund

30. 10. 2012 | Martin Tománek | 1 komentář

Fondy, které za to stojí: Mutual Global Discovery Fund

V předchozím dílu seriálu věnovaného zajímavým podílovým fondům jsme představili fond orientovaný na evropské akcie, dnes dojde na globální akciový fond, který se díky své investiční... celý článek

Fondy, které za to stojí: Franklin Mutual European

23. 10. 2012 | Martin Tománek | 9 komentářů

Fondy, které za to stojí: Franklin Mutual European

Minulý týden jsme ohlásili nový seriál. Bude se věnovat podílovým fondům, které se podle autora minimálně vymykají průměru. A to v pozitivním slova smyslu. Prvním z nich je akciový... celý článek

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

16. 10. 2012 | Martin Tománek | 25 komentářů

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat... celý článek

Partners Financial Services