Fondy, které za to stojí: HSBC GIF BRIC Markets Equity

Martin Tománek | rubrika: Analýza | 13. 11. 2012 | 5 komentářů
V minulých dílech našeho seriálu o podílových fondech, které stojí za pozornost, jsme si představili jeden, který vyzobává akcie zajímavých firem z celého světa, jeden, který se soustředí na Starý svět, tedy Evropu, a jeden z Nového světa. Co přijde na řadu dnes? Třetí svět!
Fondy, které za to stojí: HSBC GIF BRIC Markets Equity

Téma, které dnes vzrušuje ekonomy, politology, ale taky veřejnost, je úpadek Západu a růst významu zemí, které doposud „stály opodál“. Důvod je zřejmý a lze ho vyjádřit jediným slovem: růst. Mezi lety 2000 a 2010 vzrostly čtyři největší takzvané rozvíjející se ekonomiky – Brazílie, Rusko, Indie a Čína, čtyřka známá pod akronymem BRIC – o úctyhodných 112 procent. Ve stejném období zaznamenaly ekonomiky USA, Japonska a Velké Británie relativně nevýrazný čtrnáctiprocentní růst.

Se vzestupem (nejen) zemí BRIC se následně objevily různé, občas až senzační předpovědi dalšího růstu, který údajně povede k radikální změně světového řádu. Například držitel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Fogel přišel s vizí Číny rostoucí průměrným tempem osm procent ročně, a to až do roku 2040, kdy bude dvakrát bohatší než Evropa a její podíl na světovém HDP dosáhne 40 procent.

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Se zdravou skepsí

Takové předpovědi mají ovšem zásadní nedostatek. Nedávný a relativně krátký vývoj jednoduše extrapolují do budoucnosti, a to ještě do budoucnosti značně vzdálené. Věci se ovšem mění a občas se něco pokazí. Poslední dekáda byla totiž ve vývoji světové ekonomiky neobvyklá. Globální záplava dostupných peněz vedla po roce 2003 k mohutnému hospodářskému vzestupu, z nějž profitovaly prakticky všechny „emerging markets“ neboli rozvíjející se trhy či ekonomiky. Po finanční krizi se ovšem globální ekonomika vrací k normálu a do rozvíjejících se zemí už neproudí zdaleka tolik zahraničních peněz. Nejsou ani imunní vůči dluhovým problémům, jaké sužují rozvinuté země – i když někteří ekonomové odhadovali, že se jim vyhnou. Růst čínské ekonomiky zpomaluje z dvouciferných hodnot někam k sedmi procentům, Brazílie výrazně zpomaluje ze 4,5 procenta na přibližně dvě procenta, Rusko ze sedmi procent na 3,5 procenta a Indie z devíti procent na šest.

Navíc už na druhý pohled je zřejmé, že BRIC zdaleka není nějak homogenní skupina zemí. Každá z nich má své unikátní silné stránky, ale rovněž jedinečné problémy.

Starý vtip říká, že Brazílie vždycky byla zemí budoucnosti. A že zemí budoucnosti taky navždycky zůstane. Teď to ovšem vypadá, že budoucnost (nejen pro Brazílii) konečně dorazila. Rozvíjející se země si sice v následujících letech pravděpodobně zachovají solidní hospodářský růst, nicméně jednoznačně mají před sebou obtížnější období.

Se zdravou skepsí je dobré si připomenout ekonomiky, o kterých se soudilo dřív, že dohánějí Západ. V šedesátých letech minulého století se za ekonomické tygry považovala třeba Srí Lanka, Barma (dnes Myanmar) nebo Filipíny. Dnes tomu těžko uvěřit.

Příběhy těchto zemí nemají za cíl odrazovat od investic na rozvíjejících se trzích, nakonec známe také případy tygrů, kteří se skutečně na špici propracovali a také se na ní udrželi. Jde jen o to, že investoři by měli mít realistická očekávání. V následující dekádě se sice objeví pár nových tygrů, budeme ale taky svědky vyhasínání hvězd a zmařených šancí.

Pokud se rozhodnete pro dobrodružství s novými ekonomikami, je víc než kdy jindy dobré věnovat pozornost výběru dobrého společníka. Na následujících řádcích si představíme kvalitně spravovaný podílový fond, který investora vezme na trhy čtyř největších rozvíjejících se zemí, tedy Brazíle, Ruska, Indie a Číny: HSBC GIF BRIC Markets Equity.

Anketa

Když už investovat do rozvíjejících se trhů, omezovat se na BRIC, nebo hledat i jinde?

Zajímavá investiční strategie

Podílový fond HSBC BRIC Markets Equity je charakteristický zajímavou strategií, která využívá kvantitativní finanční analýzu, založenou na komplexním matematickém a statistickém modelování a výzkumu. Podle manažerů fondu má kvantitativní model dokázat odlišit racionální chování trhu od iracionálního, které neodpovídá fundamentům. Model má pomoci z cenových anomálií trhu profitovat.

Manažer fondu Patrick Gautier se zaměřuje na firmy s velkou tržní kapitalizací a skládá široce diverzifikované portfolio zahrnující typicky akcie až sta firem. Největší důraz klade na risk management a kontrolu nákladů. Zároveň prohlašuje, že se nesnaží vyhledávat krátkodobé zisky a drží se disciplinovaného přístupu. Nejedná se přitom o prázdná slova. Průměrná míra obratu portfolia (turnover rate) za poslední tři roky činí 40 procent, což je mezi fondy zaměřenými na rozvíjející se země spíše výjimka, minimálně budeme-li hovořit o fondech dostupných u nás.

Strategie fondu je rovněž dostatečně flexibilní, aby mohl manažer adekvátně reagovat na změněné tržní podmínky. V základním dokumentu fondu je uvedeno, že váha jedné země nesmí přesáhnout 50 procent, zatímco minimální zastoupení v portfoliu činí deset procent. Váha jedné akciové pozice potom nesmí byt vyšší než 10 procent.

Náklady relativně nízké

Jestliže se zaměříme pouze na fondy dostupné českým investorům, patří fond HSBC v dané kategorii k levnějším. Manažerský poplatek činí 1,5 procenta, poslední výroční zpráva udává celkové náklady (TER) ve výši 1,85 procenta. Náklady fondu jsou přitom poslední tři roky stabilní. Dobrou zprávou je zmíněná relativně nízká míra obratu portfolia. Manažer fondu tedy neobchoduje často a drží nepřímé náklady pod kontrolou.

HSBC GIF BRIC Markets Equity v porovnání s příslušným indexem MSCI
Zvětšíte kliknutím

Výkonnost

Fond byl založen v roce 2006, takže hodnocení jeho výkonnosti je zatím trochu problematické. Podle agentury Morningstar patří v dané kategorii fondů HSBC BRIC Markets Equity na pětiletém horizontu k průměru. Výhodou je oproti konkurenčním fondům relativně nízká volatilita.

Pro koho se hodí

Fond je určen dynamickým investorům s delším investičním horizontem. Je charakteristický zajímavou investiční strategií a relativně nízkými náklady, ať již přímými, nebo nepřímými. Otázkou ovšem je, pokud chceme investovat do rozvíjejících se ekonomik, jestli je šikovné omezit se jen na čtyři z nich. Zajímavé investiční příležitosti se najdou i v dalších zemích a akciové trhy států BRIC navíc v poslední době ve srovnání s ostatními „emerging markets“ poněkud zaostávají. Někteří investoři tento fakt použijí jako argument pro podílové fondy se záběrem nad rámec BRIC, jiní v něm budou spatřovat naopak investiční příležitost. Jestli patříte do druhé skupiny, je fond od HSBC dobrou volbou.

Martin Tománek

Fondy, které za to stojí

Které fondy seriál představí:

Martin Tománek

Pracuje jako investiční bankéř ve společnosti Partners Financial Services, kde má na starosti portfolia nad milion korun. Zaměřením hodnotový investor. Předmětem jeho zájmu jsou především akciové trhy a podílové fondy. 

Vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Univerzitě Hradec Králové.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, které za to stojí: U. S. Pioneer Fund

6. 11. 2012 | Martin Tománek | 18 komentářů

Fondy, které za to stojí: U. S. Pioneer Fund

V dnešním dílu seriálu o pozoru hodných podílových fondech si představíme fond, který psal historii celého fondového průmyslu. Pioneer Funds – U.S. Pioneer Fund je lucemburský klon... celý článek

Fondy, které za to stojí: Mutual Global Discovery Fund

30. 10. 2012 | Martin Tománek | 1 komentář

Fondy, které za to stojí: Mutual Global Discovery Fund

V předchozím dílu seriálu věnovaného zajímavým podílovým fondům jsme představili fond orientovaný na evropské akcie, dnes dojde na globální akciový fond, který se díky své investiční... celý článek

Fondy, které za to stojí: Franklin Mutual European

23. 10. 2012 | Martin Tománek | 9 komentářů

Fondy, které za to stojí: Franklin Mutual European

Minulý týden jsme ohlásili nový seriál. Bude se věnovat podílovým fondům, které se podle autora minimálně vymykají průměru. A to v pozitivním slova smyslu. Prvním z nich je akciový... celý článek

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

16. 10. 2012 | Martin Tománek | 25 komentářů

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat... celý článek

Investoři, Brazílie poroste!

5. 10. 2012 | Jan Traxler | 3 komentáře

Investoři, Brazílie poroste!

Slabší kurz realu, nižší úrokové sazby, letní olympijské hry, MS ve fotbale, silná generace třicátníků… to vše jsou důvody, proč by brazilská ekonomika měla růst. Jak se na růstu podílet? celý článek

Partners Financial Services