Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 3. 9. 2012 | 16 komentářů
Zhodnocovat úspory dlouhodobě o pět až šest procent ročně je snadné. Zhodnocení sedm až osm procent ročně je stále na delším horizontu reálné, i při pasivní správě. Jak ale dosáhnout výnosu nad deset procent ročně?
Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

Dnes se budeme bavit o investování na dlouhodobém horizontu deseti a více let. Na takovém horizontu je nesmysl ukládat peníze na termínované vklady a podobné bankovní produkty. Za tu dobu peníze ztratí velkou část své kupní síly. Proto je důležité dobře je investovat, aby výnos alespoň pokryl inflaci.

Do osmi procent stačí pasivní portfolio

Zhodnocovat úspory dlouhodobě o pět až šest procent ročně je snadné. Stačí pronajímat kvalitní nemovitost v menším městě nebo sestavit diverzifikované portfolio dividendových akcií. Také korporátní dluhopisy jsou schopné generovat dlouhodobě roční výnos kolem pěti až šesti procent. Konzervativnější investor by tedy měl na dlouhodobém horizontu investovat do portfolia sestaveného z nemovitostí, dividendových akcií a korporátních dluhopisů. Případně může přimíchat i komoditní fond. Ani konzervativní investor by ale neměl dlouhodobě nechávat peníze v bance nebo je investovat do vládních dluhopisů, protože tam výnosy nepokryjí inflaci.

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Dynamičtější investor, který se nespokojí s ročním výnosem pět až šest procent, musí být ochotný akceptovat vyšší riziko a větší část prostředků investovat do akcií firem na rozvíjejících se trzích a do komodit. Takové portfolio bude mít výrazně vyšší volatilitu, ale na dlouhodobém horizontu má investor šanci bez větší námahy zhodnotit kapitál o sedm až osm procent ročně, při troše štěstí by výnos mohl atakovat i deset procent.

Na vyšší výnos je zapotřebí aktivní správa

Pokud ani takový výnos investorovi nestačí, musí se správě svých investic věnovat aktivně. Nestačí pouze investici držet a inkasovat nájemné nebo dividendu. Pro vyšší výnos musí investor vyhledávat příležitosti pro růst ceny. K tomu je zapotřebí důkladná mikroekonomická analýza jednotlivých firem – a to už vyžaduje mnohem víc času a úsilí. Velmi často potenciál vyššího výnosu za tuto námahu nestojí. Aby byla aktivní správa efektivní, mělo by se jednat o vyšší částky řádově minimálně v milionech korun.

Nejzajímavější příležitosti je možné hledat mezi akciemi společností, které se momentálně potýkají s finančními problémy a jsou ztrátové. Jednou z takových firem byl před deseti lety i Apple nebo třeba v roce 2010 po havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu firma BP. V loňském roce se k investici nabízely akcie RWE a E.ON, poté co jaderná havárie ve Fukušimě vedla k odstavení několika jaderných reaktorů v Německu. Aktuálně za podobné problémové firmy s vysokým výnosovým potenciálem na horizontu cca pěti let považuji například společnosti Nokia, Panasonic nebo Veolia Environnement.

Vývoj ceny akcií BP (New York)

Akcie BP

Zdroj: Reuters

Velký potenciál skýtají biotechnologie a nanotechnologie

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Anketa

Riskujete rádi?

Ještě vyšších výnosů je možné dosáhnout u akcií malých začínajících firem, které přicházejí s novým revolučním produktem. I v tomto případě je cena závislá na očekávání, takže investor musí takovou příležitost vyhledávat hodně předem – což výrazně zvyšuje riziko. Ne vždy to s novým produktem dopadne dle přání majitelů. Speciálně v oboru biotechnologií a nanotechnologií, které skýtají obrovský potenciál, bývá proces vývoje zdlouhavý a jen zlomek firem dosáhne úspěchu.

Takovým rizikovým růstovým akciím říkám „střely“. Jejich ceny se hýbou mnohdy o desítky procent za měsíc a člověk musí vždycky počítat s tím, že některé z nich skončí fiaskem. Ale ona jedna povedená „střela“ dovede kolikrát vynahradit pět nepovedených investic. Proto je rád zařazuji do portfolia jako koření, nicméně pouze u ziskuchtivějších investorů, protože ne každý má žaludek na vysoké výkyvy cen.

Již od loňského roku s klienty nakupujeme například akcie MannKind, BioTime a UR-Energy, které jsem zmiňoval také v článku Akcie na rok 2012. Firmu MannKind čeká začátkem příštího roku důležité rozhodnutí o schválení či neschválení Afrezzy inhalovaného, rychle vstřebávaného inzulinu. Firma BioTime se mimo jiné připravuje na schvalovací proces s testerem na rakovinu. A firma Ur-Energy obdržela v srpnu definitivní povolení k těžbě uranu v prvním ze svých nalezišť v Utahu, těžba by měla být zahájena začátkem nového roku.

Všechny tři firmy skýtají trojciferný výnosový potenciál. Na všech třech ale visí také vysoké riziko. Zatím nic neprodukují, mají nulové tržby, jsou ztrátové, nemají dostatek financí na další vývoj atd. Čili jak vždy říkám klientům, je to „střela“, která klidně může zkrachovat – anebo vydělat stovky procent.

Portfolio složené z podobných růstových akcií vykazuje velmi vysokou volatilitu a hodí se skutečně pouze pro velmi rizikově orientované investory. Jeho výnosový potenciál je ale na dlouhodobém horizontu násobný oproti dividendovým akciím, o dluhopisech ani nemluvě. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2012 11:00, jezevec

nadpis článku zní: jak dosáhnout výnosu nad 10%.
odpověď článek nedává.
jen kecy o tom, že některé rizikové akcie mohou mít vyšší výnos než zajištěné dluhopisy.
neboli. pokud zdravě diverzifikujete, o dvouciferném výnosu se vám ani nepozdá. neřkuli u nás za posledních deset roků, kde daleko více lidí dosáhlo dvouciferné ztráty, než dvouciferného výnosu. text o tom, že když se vám povede tipnout akcii která poroste, že na ní můžete i vydělat - to je teda TERNO. redaktor má asi dovolenou ....

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2012 9:03, josef

Kdyz neco pisete, tak si overte informace. CEZ pred 7-8 lety stal cca 500. Maximum bylo pred 4.5 lety, nicmene kdo nakupuje v maximu celou investici, riskuje moc. Nezapomente taky, ze se za cela ta leta vyplacela dividenda, coz je za poslednich pet let cca 250 Kc.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

7. 8. 2012 | Tomáš Raputa | 23 komentářů

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

V úsporách českých domácností zoufale chybí akciový kapitál. Kdyby vláda prodávala ČEZ, ani bychom nebyli ochotni si jej koupit. Spokojili bychom se s jistotou jednoprocentního výnosu... celý článek

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

31. 7. 2012 | Jan Traxler | 24 komentářů

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

Dlouhodobý výnos akcií převyšuje nejen úroky v bance, ale také výnosy dluhopisů, nemovitostí nebo komodit. Velkou zásluhu na tom mají dividendy, výrazně větší než samotný vývoj cen... celý článek

Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

23. 7. 2012 | Jan Traxler | 8 komentářů

Akcie Nokie. Když jsi na dně, můžeš jen nahoru

Chcete si zaspekulovat? Hledáte vysoké zhodnocení a nevadí vám riskovat? Pak zvažte akcie společnosti Nokia, které jsou na nejnižší hodnotě od roku 1994.

Analýza: Máme se po vlně znárodňování bát investic do Latinské Ameriky?

17. 5. 2012 | Jan Traxler | 5 komentářů

Analýza: Máme se po vlně znárodňování bát investic do Latinské Ameriky?

Po sérii znárodnění v Bolívii a Argentině berou investoři nohy na ramena. Má smysl investovat v Latinské Americe? Není to příliš rizikové?

Akcie na rok 2012

27. 12. 2011 | Jan Traxler | 20 komentářů

Akcie na rok 2012

A máme za sebou zase jedny Vánoce. Dostali jste pod stromeček, co jste si přáli? Pokud ne (ale vlastně i pokud ano), můžete si něco nadělit sami. Po třech letech se opět rýsují zajímavé... celý článek

Partners Financial Services