Kam spořit na důchod (II. díl): Přehled slepic

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 27. 3. 2012 | 17 komentářů
Kam spořit na důchod (II. díl): Přehled slepic
Většina lidí pro dlouhodobé spoření volí produkty, v rámci kterých slouží kapitál jako půjčka s pevným úrokem ve výši maximálně 3–4 procenta. Produkty, kde slepice snáší malá vajíčka a hodnota (kupní síla) těchto vajíček ještě k tomu dlouhodobě klesá.

V první části pojednání, kam spořit na důchod, jsme rozdělili slepice na tři druhy podle toho, zda snášejí vajíčka ve formě úroku, nájemného nebo podílu na zisku (dividendy). Jako nejlepší zajištění na důchod doporučuji svým klientům trojkombinaci všech tří druhů slepic.

V praxi je ale situace trochu jiná, většina lidí moderním finančním produktům příliš nerozumí, a proto se často spoléhá pouze na slepice snášející vajíčka ve formě úroku.

Jaká vajíčka snášejí běžné finanční produkty?

Stavební spoření a penzijní připojištění stojí na úroku

Většina finančních produktů používá kapitál jako půjčku za pevný úrok. Na úroku je založeno klasické bankovnictví. Banka plní v podstatě funkci burzy peněz a zprostředkovatele obchodu s penězi. Když uložíme peníze do banky, půjčujeme je prostřednictvím banky někomu jinému za úrok. Část úroku si nechá banka, část nám připíše na náš účet.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Na stejném principu funguje i stavební spoření, pouze s tím rozdílem, že ho podporuje stát. U stavebního spoření má účastník vedle úroku nárok ještě na státní podporu z nových vkladů. Jak se však ukazuje v posledních letech, státní podpora je věc pomíjivá, je třeba ji brát pouze jako bonus navíc, ale nelze na ní stavět dlouhodobý finanční plán.

Jako bonus navíc je třeba brát také státní příspěvek u penzijního připojištění, který účastník získává podobně jako u stavebního spoření pouze k novým vkladům, zatímco uspořený kapitál už generuje pouze úrok. Penzijní fondy nakupují z kapitálu účastníků penzijního připojištění převážně české státní dluhopisy. Výnosem penzijních fondů je tedy úrok dluhopisů očištěný o náklady fondu, státní příspěvek hraje na dlouhodobém horizontu zanedbatelnou roli.

Podílové fondy snášejí různá vajíčka podle povahy majetku

Podílové fondy představují speciální druh vlastnictví majetku. Hovoříme zde o takzvaném kolektivním investování. Investoři nakupují podílové listy a stávají se tím podílovým vlastníkem fondu. Společný majetek obhospodařuje správce fondu, za což si bere roční správcovský poplatek. Podle povahy majetku fondu může takto investovaný kapitál snášet různá vajíčka.

Veškeré dluhopisové fondy a fondy peněžních trhů (nebo dnes také fondy velmi krátkodobých investic) investují většinu kapitálu podílníků do dluhopisů a podobných dluhových nástrojů, které snáší vajíčka ve formě úroku. Nemovitostní fondy nakupují, spravují a pronajímají nemovitosti. Akciové fondy investují majetek podílníků do akcií. Komoditní fondy spekulují s komoditami.

Životní pojištění není na spoření vůbec výhodné

Do podílových fondů mnoho lidí „spoří“ také přes pojištění, často nevědomky. U klasického kapitálového životního pojištění je spořený kapitál zpravidla investován buď přímo do dluhopisů, nebo do dluhopisového fondu. U modernějších investičních životních pojištění si pojistník volí, do jakých fondů chce prostřednictvím pojištění „spořit“. Velmi často pak má produkt již přednastavený mix fondů a pojistník volí pouze mezi mixem konzervativním, vyváženým nebo dynamickým, kdy konzervativní bývá složen výhradně z dluhopisů, dynamický převážně z akcií a vyvážený zhruba půl na půl z akcií a dluhopisů.

Nicméně prakticky všechny fondy, které nabízejí pojišťovny ve svých produktech, lze nakupovat i přímo. Jakékoliv spoření přes pojišťovnu tak má dvě zásadní nevýhody. Zaprvé dvojí náklady – náklady na správu fondu a náklady na zisk pojišťovny, která pochopitelně nedělá nic zadarmo. Zadruhé majetkoprávní vztah, kdy majitelem podílů ve fondech je pojišťovna a pojistník tak na sebe bere ještě kreditní riziko pojišťovny – pokud pojišťovna zkrachuje, vklady nejsou nijak pojištěné a pojistník přijde o uspořený kapitál.

Tip redakce!

Otevřený dopis předsedovi vlády Petru Nečasovi

„Vyzývám vládu České republiky, aby připravila opravdovou reformu penzijního systému. Přidání dalšího spoření dlouhodobě nic neřeší. Zaveďte mezigenerační důchodový systém, individuální důchodové účty na principu částečných rezerv a zvedněte rychleji věk pro odchod do penze," píše Jan Traxler v otevřeném dopise vrcholným představitelům české politické scény.

Fondy životního cyklu mění postupně slepice

Finanční poradci dnes často doporučují lidem pro zajištění na stáří spořit do takzvaných fondů životního cyklu. Jedná se o přednastavené programy, kde se v průběhu času automaticky přesouvá kapitál z akciových fondů do dluhopisových. Jinými slovy plodné, ale náladové slepice jsou postupně s přibývajícím věkem vyměňovány za méně plodné, ale vyrovnanější slepice.

Příklad life-cycle programu (Partner Invest od společnosti ČP Invest)

Zdroj: ČP Invest

Tento koncept má svou logiku a life-cycle fondy patří k velmi dobrým nástrojům pro dlouhodobé spoření. Na druhou stranu vede k tomu, že lidé jsou při čerpání renty opět závislí pouze na úroku, jehož reálná hodnota postupem času klesá. Plán postavený na fondech životního cyklu má za cíl stabilizovat hodnotu majetku a pasivních příjmů. Je však velmi nebezpečný v prostředí vysoké inflace.

Zlato je neplodná slepice

Anketa

Jaký je váš vztah ke slepicím?

Stále větší oblibě v ukládání kapitálu se těší zlato. Pravdou je, že kdo si před pěti lety koupil kousek zlata, dostal by za něj dnes skoro trojnásobný obnos peněz. Zatímco kdo před pěti lety koupil byt nebo akcie nějakého podniku, dostal by dnes ve většině případů menší obnos peněz. Zlato bylo povedenou spekulací a možná i v několika následujících letech bude.

Dlouhodobě však zlato, stříbro a všechny další komodity nepřinášejí žádná vajíčka. Zlato je neplodná slepice, která si dlouhodobě uchovává svou kupní sílu. Cena zlata zpravidla roste, pokud se tiskne mnoho nových peněz a jejich kupní síla klesá. Zlato a všechny další komodity jsou tedy vhodné pro uchování kapitálu, pasivní příjem však nikdy plodit nebudou.

V současné době je dokonce zlato rizikovou spekulací, protože v jeho ceně už se částečně odráží očekávání budoucí zvýšené inflace (ztráty kupní síly peněz). Jako uchovatel hodnoty se proto více hodí jiné komodity, jejichž cena nezaznamenala tak dramatický nárůst.

Ve třetí části pojednání, kam spořit na důchod, se podíváme na konkrétní příklad mladého člověka, který nemá žádný velký majetek, ale chce postupně nakupovat slepice, které mu budou v penzi snášet vajíčka. Mimo jiné si také ukážeme, jak využít důležitou vlastnost komodit jako uchovatele hodnoty a při tom získat i vajíčka.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2012 8:00, Vodník Česílko

Autor správně píše, že kdo koupil před třemi lety zlato, dostal by dnes za něj asi trojnásobek vložené částky. Zajímalo by mě, jestli ale pan Traxler před těmi třemi lety někomu doporučoval nákup zlata? Finanční poradci jeho typu zlato nenávidí a prorokují mu temnou budoucnost už dlouhá léta, ale zatím jim jejich chmurná proroctví jaksi nevychází. Je samozřejmě otázka, jak dlouho může ještě cena zlata stoupat. Pokud by ale měla cena zlata vzhledem k množství peněz v oběhu odpovídat poměru, jaký byl v 70. letech, tak by dnes musela být asi pětinásobná...

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2012 8:58

zase to zlato.
proc tedy ta cena zlata neni petinasobna? a proc by zrovna ted musela petkrat vzrust? nekde je asi chyba. vytykat nekomu, ze pred tremi lety neveril necemu, z ceho se mozna stala bublina, neni fair. stejne jako vytykat CNB (coz je take oblibene tema), ze se pred lety zlata zbavila.

pan traxler by vam mozna odpovedel, ze nema nic proti zlatu ve vysi nekolika malo procent v portfoliu (pokud mate dostatecny kapital idealne osmimistny), ale rozhodne by nikdy pro bezneho investora nemelo hrat takovou roli, aby na jeho cene balancoval vysledek portfolia.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012 | Jan Traxler | 18 komentářů

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

Současný penzijní systém je neudržitelný. Mladí lidé tudíž hledají, jak se na stáří zabezpečit vlastními prostředky. Jak na to? „Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka.“

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

23. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

Penzijní reforma se probojovává z vlády přes sněmovnou do senátu. Pomůžou však plánované změny, abychom v důchodu netřeli jen bídu s nouzí? Ptali jsme se ekonoma Jana Procházky, politologa... celý článek

V roce 2050 bude každý druhý Čech v důchodu. A stát se nepostará!

19. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 52 komentářů

V roce 2050 bude každý druhý Čech v důchodu. A stát se nepostará!

Ač neradi, začínají Češi otevírat oči. A vidí, že státní důchod není zárukou důstojně prožitého stáří. Co je potřeba udělat teď, abyste v penzi nemuseli počítat, jak vyžít s pouhou... celý článek

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

25. 5. 2011 | František Mašek | 28 komentářů

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

Beze změn v průběžném pilíři penzijního systému budou Češi narození v letech 1980 až 2008 platit na důchod několikrát víc, než kolik jim na něm pak stát vyplatí. Studie Institutu pro... celý článek

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

29. 4. 2011 | František Mašek | 46 komentářů

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

Nevíme, jak dlouho ještě vydrží vláda a zda reformu dotáhne či dotlačí k nějakému konci. Nevíme, co by s ní provedla ČSSD, kdyby se ujala vlády. Penzijní fondy přesto počítají, kdy... celý článek

Partners Financial Services