Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu

Jan Pekař | rubrika: Daně | 15. 11. 2007 | 15 komentářů
Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu
Blížící se konec roku se stává pravidelnou sezónou penzijních fondů a pojišťoven k náboru nových klientů. Připomínají daňovým poplatníkům produkty, při kterých je možné uplatnit slevy na dani z příjmu. Jiných možností, jak si ještě snížit daňový základ už totiž mnoho nezbývá.

Snížení daní není zadarmo. Pro fyzické osoby se ještě letos nabízí několik málo možností, ale každá z nich spočívá v tom, že musí utratit hotovost. Žádné finty v tom nejsou, shodují se oslovení daňoví poradci.

Jednou z cest je uzavřít smlouvu o penzijním připojištění, nebo na existující smlouvu poslat finanční příspěvek. Bude-li vyšší, než 6 000 korun za rok, získáte daňovou úlevu. Ta se bude zvyšovat až do ročního příspěvku 18 000 korun, kdy si účastník penzijního připojištění může odečíst z daňového základu nejvyšší možnou částku, která činí 12 000 korun. I kdyby do penzijního připojištění vložil více, daňová úleva se dál nezvyšuje.

Jak a kolik lze ještě letos ušetřit na daních
1) Sjednat nebo doplatit penzijní připojištění
Nejvíce si lze roční daňový základ snížit o 12 000 korun při roční úložce 18 000 korun. Daň z příjmu se pak sníží až o:
Při ročním základu daně Daňová sazba Roční úspora
0 121 200 12 % 1 440
121 200 218 400 19 % 2 280
218 400 331 200 25 % 3 000
331 200 a více 32 % 3840
<>2) Sjednat či doplatit investiční či životní pojištění
Nejvíce si lze roční daňový základ snížit o zaplacené příspěvky ve výši 12 000 korun Daň z příjmu se pak sníží až o:
Při ročním základu daně Daňová sazba Roční úspora
0 121 200 12 % 1 440
121 200 218 400 19 % 2 280
218 400 331 200 25 % 3 000
331 200 a více 32 % 3840

3) Dary dobročinným organizacím, obcím či církvím
Odečíst od daňového základu lze u fyzických osob dary až do 10 procent daňového základu, u právnických osob až do 5 procent daňového základu.
Další možností je uzavření životního pojištění, které je rovněž ze strany státu daňově podporováno. Na rozdíl od penzijního připojištění není v tomto případě stanovena spodní hranice úložky, kterou lze z daňového základu odečíst. Nejvýše si může klient pojišťovny odečíst ze základu daně vklady ve výši 12 000 korun za rok. Musí ovšem splnit i některé podmínky. Výplata pojistného plnění (důchodu nebo jednorázového plnění) nastane až po 60 měsících od uzavření smlouvy a zároveň nejdříve v kalendářním roce, v němž poplatník oslaví šedesáté narozeniny. U pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití je nutné splnit i podmínku, že taková pojistná smlouva s pojistnou dobou od 5 do 15 let má sjednanou pojistnou částku alespoň na 40 000 Kč a pojistná smlouva s pojistnou dobou nad 15 let má sjednanou pojistnou částku alespoň na 70 000 Kč.

Od daňového základu si fyzické osoby mohou rovněž odečíst dary, pokud jejich hodnota za rok v součtu přesáhne dvě procenta daňového základu, nebo 1 000 korun. Dary přitom musí být určeny dobročinným organizacím, církvím či subjektům působícím ve školství, zdravotnictví či sportu, policii nebo obci (Více čtěte v článku Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních). Pro právnické osoby platí totéž, ovšem s tím rozdílem, že hodnota daru musí jednotlivě činit alespoň 2000 Kč.

Zákon o dani z příjmu určuje maximální hranici celkové hodnoty darů, které lze z daňového základu odečíst: je to 10 procent z daňového základu pro fyzické osoby a 5 procent z daňového základu pro osoby právnické. Jsou-li dary určeny institucím vědeckým nebo školám, zvyšuje se horní hranice pro firmy až na 10 % daňového základu. Daňový základ se pro tato účely počítá před odečitatelnými položkami a slevami.

Fyzické osoby - podnikatelé (OSVČ) a právnické osoby si mohou od daňového základu odečíst rovněž propagační a reklamní předměty. Jejich hodnota však jednotlivě nesmí překročit 500 Kč, čímž je míněna cena bez DPH pro plátce DPH a cena včetně DPH u subjektů, které plátci DPH nejsou.

Zejména při zvažování, zda sjednat penzijní připojištění či životní pojištění je ovšem důležité posuzovat nejen daňové výhody. U investic do penzijních fondů by se klient měl ptát, jestli mu jiný druh spoření na stáří nepřinese vyšší výnos, který by mohl nynější úspory na daních vyvážit. Totéž platí i u životního pojištění, zejména investičního životního pojištění, kde sice lze na daních ušetřit, ale výnos z takové investice sníží vysoké poplatky.

Budete hledat možnosti, jak si snížit letošní základ daně z příjmu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2007 13:26, icek

RICHTIG!!!! Uroven tu vazne klesa. Zacinaji se stridat clanky "Topte levne" a "Kupte si (u nas)".

Zobrazit celé vlákno

+140
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2007 14:56, Dárce krve

Až na to, že OSVČ den placeného volna nemá. :-)
Jinak benefity jsou také zajímavé. Já mám ZP MV ČR a za 7 nebo 8 odběrů (nevím přesně) mám nárok na týden lázní zdarma. Vychází to tak 1x za 2,5 roku. Už jsme byli s manželkou 3x. Chce to se jen poinformovat a případně změnit pojišťovnu.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních

2. 11. 2007 | Josef Janda

Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních

Jednou z možností, jak si snížit základ pro výpočet daně z příjmu, je kromě nákupu státem podporovaných finančních produktů i dárcovství. Finančním příspěvkem nejen neziskovým organizacím... celý článek

Nové daně znamenají více práce

21. 9. 2007 | Jan Pekař

Nové daně znamenají více práce

Senátem prošla reforma veřejných financí, která radikálně změní výplatní pásky čtyř milionů zaměstnanců. Na změny se musí rychle připravit i účetní či firmy vyvíjející účetní software. celý článek

Komu roste plat, ať se přihlásí

3. 9. 2007 | Jan Pekař

Komu roste plat, ať se přihlásí

Češi si zase vylepšili příjmové skóre. Ke konci června měli v průměru o 1480 korun vyšší platy než o rok před tím. Nejnovější statistiky ČSÚ dělají radost ekonomům, většina populace... celý článek

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

20. 8. 2007 | Jan Jedlička | 2 komentáře

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

Místo handrkování o výši sazeb daně z příjmu by si čeští politici a celá společnost měli říct, jaké služby má stát poskytovat a co si bude platit každý jednotlivec. Pak se dá říct,... celý článek

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

1. 8. 2007 | Věra Tůmová

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

Kdo chce kupovat zboží s nejnižší daní z přidané hodnoty v Evropě, měl by jet do Lucemburska. Založit a provozovat firmu se vyplatí na Kypru. Tam si vláda ze zisku firem vezme deset... celý článek

Partners Financial Services