Novinka (a teď už fakt): Daň za prodej / koupi nemovitosti bude platit kupující

Bývalou daň z převodu nemovitosti budou platit už jen kupující. Změny, které schválili poslanci, ruší i dosavadní institut ručitele, kterým je druhá strana obchodu. Cílem je mimo jiné odstranit „nežádoucí daňové optimalizace“.
Novinka (a teď už fakt): Daň za prodej / koupi nemovitosti bude platit kupující

Všech, kteří kupují nebo prodávají dům či byt, se dotkne změna v dani z nabytí nemovitostí, kterou dnes schválili poslanci. Daň ve výši čtyř procent hodnoty převáděné nemovitosti bude nově platit kupující, a nikoli prodávající, jak je dosud obvyklé.

Samotná výše daně, která se donedávna jmenovala daň z převodu nemovitostí, se nemění.

Novela nyní míří do Senátu a platit začne tři měsíce poté, co vyjde ve Sbírce zákonů, tedy nedlouho po podepsání prezidentem.

Změnu, kterou připravovalo už ministerstvo financí pod Miroslavem Kalouskem (a kterou předznamenal nový občanský zákoník, ve kterém už byla daň přejmenovaná z daně z převodu na daň z nabytí), napjatě očekávají realitní makléři, kteří ale zatím neumějí přesně říci, jak zahýbe s cenami prodávaných nemovitostí. Novinka měla původně začít platit už od začátku dubna, poslanci ji ale nestihli včas projednat a schválit.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Podle dosavadní úpravy hradí daň z nabytí v zásadě prodávající, možná je ale i dohoda o tom, že ji zaplatí kupující. Druhá strana obchodu je pro stát ručitelem za zaplacení daně. Poslanci schválená novela má nyní zrušit také toto ručení.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z majetkových daní, jež jsou vždy svým charakterem úzce spjaty se samotným majetkem, má být poplatníkem ten, kdo nemovitou věc nabývá,“ zdůvodňují změnu právníci Ministerstva financí. Cílem je podle nich zjednodušit a zpřehlednit pravidla. Dosavadní nejednoznačná úprava umožňovala podle ministerstva také „nežádoucí daňové optimalizace“.

Kupující platí daň z nabytí podle ministerstva financí ve většině evropských zemí. Změna má také odstranit problémy například při směně nemovitých věcí nebo při nabytí nemovité věci z majetku České republiky.

Původně Kalouskův návrh

Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO), které je předkladatelem návrhu, tak vlastně „oprášilo“ návrh exministra Miroslava Kalouska (TOP 09), který jej kvůli předčasnému pádu Nečasovy vlády nakonec nestihl prosadit. Současní úředníci se na tehdejší návrh odvolávají třeba při vyčíslování finančních dopadů.

Ministerstvo financí pod Kalouskovým vedením spočítalo, že pokud bude daň platit kupující, klesnou prodejní ceny nemovitostí o 3,8 procenta, a stát tak přijde o část výnosů, které například v roce 2015 dosáhly téměř na 11 miliard korun. Tuto ztrátu má ale podle ministerstva vykompenzovat „snížení nedoplatků a zlepšení podmínek jejich vymahatelnosti“ u kupujících.

Daň z nabytí nemovitých věcí činí čtyři procenta z kupní ceny (případně úředně stanovené nabývací hodnoty). Při nákupu bytu za milion korun tak lidé na dani státu odvedou 40 tisíc korun. Sazba daně vzrostla v roce 2013 o jeden procentní bod z původních tří procent.

Investiční nemovitosti a daně

Nový seriál na Peníze.cz

Problematika daní u investic do nemovitosti je rozsáhlá a poměrně komplikovaná. Jak už to vůbec u daní bývá. Peníze.cz proto přinášejí nový tematický seriál, ve kterém se právě těmito otázkami a řadou dalších souvisejících problémů budeme zabývat. 

Zatím vyšlo:

Daňové výhody investic do nemovitostí

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

Příště:

  • dva díly seriálu o fázi pronájmu,
  • daňový režim při prodeji nemovitosti,
  • investovat do nemovitostí jako fyzická osoba, nebo založit eseróčko 

Trh už se na změnu chystá

Podle odborníků na reality má připravovaná změna zákona přímý vliv na prodej nemovitostí. „Prodávající, kteří nepotřebovali peníze okamžitě, odkládali nabízení nemovitosti do doby, než tato úprava bude platná,“ popisuje spolumajitel realitní společnosti RE/MAX Center Daniel Kotula. Podle něj si na druhé straně řada lidí s nákupem pospíšila, aby za novou nemovitost neplatili víc.

Podle makléřů není samozřejmé, že novela automaticky zlevní byty, záležet bude na poptávce. Pokud současný velký zájem kupujících nepoleví, vlastníky nebude nic nutit snižovat o čtyři procenta ceny. Prakticky to bude znamenat zdražení, cenu ovlivní také lokalita prodávané stavby nebo pozemku.

„Můžeme předpokládat, že na lukrativních místech, jako jsou centra měst či některé příměstské oblasti, ceny mírně vzrostou,“ říká manažer serveru Sreality.cz Michal Zadák.

Podle developerů může přenesení daně zvednout ceny některých bytových projektů, a to kvůli větší investici do pozemků. Za jejich převod budou nově muset platit daň právě stavebníci.

Osvobození jen pro dokončené stavby

Ministerstvo financí dále v návrhu, který poslanci nyní schválili, například omezuje osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově by se mělo vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, tedy nikoliv na rozestavěné.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2016 16:59, Mahoja Kotyč

Jedna z nejzhovadilejších daní... Proč má stát dostat peníze za to, že z nějakého důvodu prodávám nemovistost, kterou jsem si ze zdaněných peněz pořídil?

+93
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 6. 2016 19:07, Dalimil Novotný

To je snad pro prodávající dobře, ne? Vy byste nechtěl za tu samou nemovitost dostat více než před rokem?

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

1. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 21 komentářů

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

V dalším dílu seriálu Daně v nemovitostech a jak na ně se zaměříme na fázi pořizování nemovitostí. I ta má řadu daňových úskalí. Platí to nejen při koupi nemovitosti na investici, nýbrž... celý článek

Novostavby: Jak správně převzít hotový byt

30. 5. 2016 | Vladimír Zuzák | 5 komentářů

Novostavby: Jak správně převzít hotový byt

Developer dokončil stavbu a chystá se předat nový byt do vašich rukou. Jak bude vypadat přejímka? Kdy vznikne společenství vlastníků? A jak se přihlásíte k energiím a službám? Všechno... celý článek

Daňové výhody investic do nemovitostí

18. 5. 2016 | Ondřej Antoš | 8 komentářů

Daňové výhody investic do nemovitostí

Investice do nemovitostí určených k pronájmu jsou čím dál populárnější. Při správném nastavení může jít také o jednu z daňově nejvýhodnějších investic vůbec. Celou výši investice totiž... celý článek

Prodej a nákup nemovitosti 2016: Chystá se změna. Daň z nabytí (převodu) zaplatí vždy kupující

16. 12. 2015 | Vladimír Zuzák | 28 komentářů

Prodej a nákup nemovitosti 2016: Chystá se změna. Daň z nabytí (převodu) zaplatí vždy kupující

Ještě před pár lety neměli zákonodárci na tak velkou změnu úplně odvahu. Daň z převodu nemovitosti sice přejmenovali na daň z nabytí nemovitých věcí, ale povinnost platit nechali na... celý článek

Investiční byt: Jak výnosné umí být nemovitosti?

10. 12. 2014 | Vladimír Zuzák | 23 komentářů

Investiční byt: Jak výnosné umí být nemovitosti?

Hlavní lákadlo každého investora? Výnos. A nemovitosti, ty přinášejí výnos hned dvakrát – postupně se zhodnocují, stejně jako jiné komodity, ale také generují pravidelný měsíční příjem... celý článek

Partners Financial Services