Okamžité platby v eurech startují i v Česku. Banky předběhla malá firma

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 11. 1. 2022
Česko se připojilo do systému okamžitých SEPA plateb díky nebankovní firmě. Bude letošek přelomovým rokem i pro banky?
Okamžité platby v eurech startují i v Česku. Banky předběhla malá firma

Zdroj: Shutterstock

Na seznam členů evropského platebního systému SEPA Instant Credit Transfer (zkráceně SCT Inst), přibyla první finanční instituce z Česka: nebankovní společnost Fairplay Pay.

Firma začíná provádět okamžité platby v eurech do maximální výše 100 tisíc eur pro fyzické i právnické osoby. Rozdíl oproti standardním převodům je podobný, jako už známe z okamžitých plateb v korunách mezi tuzemskými bankami: peníze se převedou prakticky ihned (maximálně do 10 sekund), a to kdykoliv – tedy i v noci, o víkendu nebo o svátcích.

Už od loňska mohou provádět okamžité SEPA platby i čeští klienti Oberbank. Ta je však do evropského systému SCT Instant, který okamžité platby v eurech umožňuje, oficiálně zapojena prostřednictvím mateřské rakouské banky – v Česku funguje pouze jako její pobočka. Prvním zápisem za Česko se tak může pochlubit zmíněná Fairplay Pay.

Je to zároveň i signál pro tuzemské banky, že by s touto službou neměly už dlouho otálet, aby se příležitosti nechopily další dravější konkurenti z řad nebankovních společností.

Fairplay Pay oficiálně působí jako „vydavatel elektronických peněz malého rozsahu“, povolení České národní banky má od srpna 2017. Dosud nabízela podnikatelské i osobní účty, převody peněz v rámci EU i mimo EU a od loňska také platební brány e-shopům. Oproti bankám není součástí systému pojištění vkladů, nicméně spadá pod dohled ČNB. Firma sídlí v Praze, jediným vlastníkem a jedním z jednatelů je podle obchodního rejstříku Tigran Tamazyan s adresou na Kypru, druhým jednatelem je Tatiana Filippova s adresou v Praze.

Oberbank začala svým klientům nabízet okamžité SEPA platby ve druhé polovině loňského roku, potvrdila mluvčí Monika Heiserová, Jako další by ji v Česku mohla následovat J&T Banka. „Tuto novou službu budeme spouštět ve druhé polovině letošního roku,“ říká její mluvčí Monika Veselá.

SEPA to je?

Zdroj: Shutterstock

SEPA převody jsou převody eur v rámci oblasti SEPA, kterou tvoři členské země Evropské unie a několik dalších evropských států (Velká Británie, Island, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko, Andorra, Monako, San Marino a Vatikán).

Okamžité platby v korunách fungují v Česku tři roky, postupně se zatím zapojilo třináct bank: Air Bank, Česká spořitelna, Creditas, Komerční banka, Raiffeisenbank, PPF banka, Moneta, ČSOB, Fio, Equa, mBank, Oberbank a J&T. Takzvané instantní převody umožňuje systém mezibankovního platebního styku CERTIS při České národní bance jen pro korunové platby.

Zájem zavést okamžité platby i v eurech už avizovaly další dvě banky. „Určitě je chceme našim klientům nabídnout a věříme, že to bude možné už v průběhu roku 2022,“ řekl mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek loni na podzim. Chystá se také ČSOB. „S přípravami jsme už začali – zatím jsme ve fázi plánování. Do praxe je chceme uvést co nejdříve,“ uvedl mluvčí Patrik Madle. Jakmile by okamžité SEPA platby začaly nabízet další tuzemské banky, bude to tlak i na jejich konkurenty, protože by mohly přicházet o některé klienty, zejména z řad firem.

O rychlejší rozvoj okamžitých plateb v eurech usiluje také Evropská komise, ve hře je i jejich povinné používání v rámci celé Evropské unie. Velký potenciál mají také při platbách v kamenných obchodech a e-shopech jako alternativa ke kartě.

Podle současných unijních pravidel musí banky zajistit připsání standardní SEPA platby na účet příjemcovy banky v režimu D+1. To znamená, že peníze odepsané z účtu klienta například v pondělí musí být převedeny na účet jiné banky nejpozději následující pracovní den, což je úterý. Víkendy nebo svátky mohou převod dál zdržet.

Některé banky už dokážou provést i standardní SEPA platbu rychleji. Když klient zadá příkaz do určeného termínu, převedou peníze na účet banky příjemce ve stejný den, a bez příplatku.

Čtěte na Peniaze.sk: Okamžité platby startují i na Slovensku

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Partners Financial Services