Převedení běžného účtu mezi bankami bude jednodušší

Jan Stuchlík | rubrika: Banky | 21. 11. 2007 | 7 komentářů
Převedení běžného účtu mezi bankami bude jednodušší
Změnit banku by už nemusela být noční můra. Peněžní ústavy by měly přechod ke konkurenci samy klientům usnadnit. Třeba tím, že na jejich žádost převedou informace o trvalých platebních příkazech k nové bance.

Přechod klienta od jedné banky k jiné může být brzy mnohem jednodušší než dnes, a to nejen v Česku, ale v celé Evropě. Za zrušení účtu se už v žádné evropské zemi nebudou platit žádné poplatky. Informace o klientovi a jeho trvalých platebních příkazech pošle stará banka peněžnímu ústavu, u něhož si chce klient otevřít nový účet. Jednotlivec či firma by tak už nemuseli stávající platební příkazy rušit a trávit zbytečně čas a utrácet peníze za zadávání nových.  S touto vizí přišla Evropská komise, která v úterý zveřejnila dokument s názvem Revize vnitřního trhu EU. Jeho součástí je i plán na změny v evropském retailovém bankovnictví.

Nejde přitom o nesplnitelné přání. „Banky se sice nejdříve netvářily příliš nadšeně, ale nakonec zvolily iniciativní přístup. Uznaly, že určité změny jsou nutné,“ řekl v pražském sídle Zastoupení Evropské komise Petr Wagner z generálního ředitelství pro vnitřní trh a služby Evropské komise.

Cesta k lepším a levnějším bankovním službám a větší mobilitě klientů je jasná. Komise sepíše do konce letošního roku v Bílé knize konkrétní požadavky, které budou muset banky splnit. Ty budou mít první pololetí příštího roku na to, aby se domluvily, jak tyto požadavky dobrovolně uvedou do praxe. „Teprve, když Komise v polovině příštího roku uvidí, že banky se změnami otálejí, nebo se na jejich provádění nejsou schopny dohodnout, splnění svých požadavků jim nařídí právní normou,“ vysvětluje Wagner.

Bude to fungovat jako u mobilních operátorů. Těm Komise rovněž nejdříve naznačila, že by měli výrazně snížit poplatky za přeshraniční volání, tzv. roaming. Když neviděla pokrok, stanovila letos maximální možný tarif za volání do zahraničí. „Toho se banky možná trochu zalekly a začaly více spolupracovat,“ soudí Wagner. Možná i proto padl jeden z argumentů bank, proč nemohou posílat jiné bance údaje o svých klientech. Odvolávaly se často na bankovní tajemství či na nutnost ochrany osobních údajů. Nyní podle Wagnera naznačují, že pokud klient o předání informací požádá a bude s ním souhlasit, nemusí to být nepřekonatelný problém.

Banky budou rovněž muset obhájit existenci produktových balíčků, které často znemožňují porovnání cen u jednotlivých bank a snadný přechod zákazníků od jedné ke druhé. Podobné to bude i u tzv. vázaných produktů, kdy banky například podmiňují poskytnutí hypotéky nákupem životního pojištění či pojištění nemovitosti u spřízněné pojišťovny. „Tento konkrétní příklad se sice netýká přímo Česka, ale v jiných evropských státech je to problém,“ doplňuje Wagner.

Ačkoli se zpráva Komise výslovně nezmiňuje o přenositelnosti čísel účtů, které by vedly k naprosté svobodě bankovních klientů, jde podle Wagnera o metu, které by Komise ráda v horizontu několika let dosáhla. „Logika by měla být stejná jako v telekomunikacích, kdy lze s jedním telefonním číslem přecházet mezi jednotlivými operátory,“ vysvětluje Wagner. Nicméně uznává, že takové opatření v bankovnictví naráží na problém mezinárodního číslovaní účtů IBAN, které se pro celoevropskou přenositelnost nehodí. (Více v článku Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne)

Všechna opatření by kromě větší mobility klientů mezi bankami v jedné členské zemi, měla usnadnit i přeshraniční poskytování bankovních služeb. V budoucnu by mělo být například otevření běžného účtu v zahraničí stejně jednoduché jako doma. Rovněž zahraniční banky by měly mít lepší přístup k úvěrové historii klientů. To by mělo zlepšit přeshraniční poskytování úvěrů. Všechna navržená opatření by měla v důsledku vést k větší konkurenci bank, což by se mohlo odrazit v nižších cenách, které za bankovní služby platí jejich klienti.

Měnili jste už bankovní účet?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2007 11:51, janasv

... vyjednavaci :-)

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osmimiliardová radost velkých českých bank

19. 11. 2007 | Věra Tůmová

Osmimiliardová radost velkých českých bank

Největší tuzemské banky vykázaly za tři kvartály letošního roku dobré výsledky a pravděpodobně si tento trend podrží i v dalším roce. Pomůže jim svižný hospodářský růst i chuť Čechů... celý článek

Komu by Češi svěřili milion korun

2. 11. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Komu by Češi svěřili milion korun

Pro odborníky je letos Bankou roku 2007 Komerční banka, pro laickou veřejnost je jednoznačně Nejdůvěryhodnější bankou Česká spořitelna. Banky prý inovují a zaměřují se na klienty. Že... celý článek

Jak Komerční banka opisuje od konkurence

31. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak Komerční banka opisuje od konkurence

Hypoteční novinky, které už konkurence nabízí několik měsíců či let, s vypětím všech sil začala konečně poskytovat i trojka českého hypotečního trhu, Komerční banka. Divné je, že banka... celý článek

Proč platí Češi nejvyšší bankovní poplatky

22. 10. 2007 | Patrik Nacher | 2 komentáře

Proč platí Češi nejvyšší bankovní poplatky

Podle průzkumu Slovenské bankovní asociace platí Češi za bankovní poplatky nejvíce ve střední Evropě. Asociace ovšem zjistila pouze to, co už všichni dávno ví. Bankovní poplatky v Česku... celý článek

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

15. 10. 2007 | Jan Jedlička

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

Bankovní balíčky komplikují přechod klientů ke konkurenční bance a brzdí tak konkurenci, tvrdí evropská skupina expertů. Ta navrhuje i zavedení celoevropské přenositelnosti čísel bankovních... celý článek

Partners Financial Services