Proč platí Češi nejvyšší bankovní poplatky

Patrik Nacher | rubrika: Běžné účty | 22. 10. 2007 | 52 komentářů
Proč platí Češi nejvyšší bankovní poplatky
Podle průzkumu Slovenské bankovní asociace platí Češi za bankovní poplatky nejvíce ve střední Evropě. Asociace ovšem zjistila pouze to, co už všichni dávno ví. Bankovní poplatky v Česku jsou absurdně vysoké a neopodstatněné.

Češi platí za vedení běžného účtu v průměru skoro dvakrát tolik co Slováci. V absolutním vyjádření banky v Česku vyinkasují každý rok za jeden účet průměrně 82 eur, 2 252,- Kč. Zatímco v Polsku či Maďarsku činí tyto náklady 65 eur, 1 787,- Kč. Na Slovensku to je jen 45 eur, 1 260,- Kč. Tato čísla zjistila v průzkumu Slovenská bankovní asociace.

Jako nová členská země EU má Česko ve srovnání se západoevropskými zeměmi nižší cenovou hladinu. České ceny jsou v průměru na úrovni 53 procent těch západoevropských. Méně platíme za bydlení, většinou i za pohonné hmoty, za elektřinu, za potraviny, za služby a další komodity. Důvodů je samozřejmě více, ale jeden je celkem jasný. Výrobní náklady v České republice jsou díky nízkým mzdám, které dosahují zhruba 28 procent těch západoevropských, výrazně nižší. To umožňuje i levněji vyrábět a poskytovat služby.

To by se mělo týkat i českých bank, které svým úředníkům a dalším zaměstnancům neplatí více než těm v mateřských bankách v Rakousku, Belgii, Francii či Německu. Stejně tak využívají banky výhod nižších cen energií, pronájmů, kancelářského vybavení, nižších cen papíru, služeb externích dodavatelů. Není proto jasné, proč klienti v západní Evropě platí bankám výrazně méně na poplatcích než Češi.

Banky ospravedlňují vysoké poplatky nutnými investicemi do nových technologií a vybavení, aby zpřístupnily klientům nové služby. Tyto náklady je nyní nutné splácet, a proto se na tom musejí podílet i klienti formou vyšších poplatků. Tento argument ovšem neodpovídá na otázku, proč Rakušané či Němci, ale třeba i Slováci platí svým bankám výrazně méně. I tam musely banky mohutně investovat, aby služby dosáhly takových parametrů a kvality, které jsou mnohdy vyšší než v Česku.

Navíc v Česku mohly být náklady na zavedení nových technologií nižší, protože se už vycházelo ze zkušeností jiných zemí, respektive mateřských bank. Mohlo se tak předejít počátečním potížím, které by modernizaci prodražily.

Roli hraje také relativně malá konkurence mezi bankami, respektive rozdělení trhu na tři velké a zbytek menších bank, a určitá jistota podílu na trhu (český klient je bohužel velmi konzervativní), která zajišťuje neustále se zvyšující zisky. Je rovněž možné, že investice do zlepšení služeb bank nebyly dostatečné, a neumožňují tedy bankám snížit náklady tak, jako tomu je v jiných západoevropských zemích.

Zarážející je, že na bankovních poplatcích platí méně i klienti na Slovensku, Maďarsku a Polsku. Přitom i na těchto trzích působí vlastníci českých bank, jako třeba rakouská Erstebank. Je tedy zřejmé, že s českým bankovním trhem není něco v pořádku.

Autor je provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com, který pořádá anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek.

Proč jsou podle vás bankovní poplatky na Slovensku či v Maďarsku nižší než v Česku?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2007 9:47, Patrik

Opravdového finančního poradce (neplést s prodejci) si opravdu hradí klient! Nikoliv však v produktech nýbrž přímo - podle odvedené práce. Produkt si pak (zpravidla) sjednává už sám (aby nebyl poradce motivován provizí), poradce mu pouze řekne který.
I když u nás bylo něco jako pokus o jakési "holé" produkty (v ceně produktu nebyla provize pro poradce), ale pak to tak nějak ustalo, nevím jestli to v současnosti nějaký ústav nabízí. Bývalo to nějaké firemní pojištění.

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 10. 2007 11:57, Patrik

Na výběr z bankomatu (ČSOB za 6 Kč, ostatní v ČR za 30 Kč) a placení v obchodech bohatě stačí Maestro, kterou dává FIO k účtu zdarma (je možné mít i 2 ks, když bude mít druhá osoba (třeba manželka) dispoziční právo k účtu).

Problémy můžou nastat v zahraničí (hlavně mimo Evropu), nebo tam, kde nemají přímé propojení s databází (např. v letadle). Stejně tak jí není možné použít k platbám přes Internet.

Pokud ale zvládneš ovládat CITI kartu, může právě na tyto případy dobře (a zdarma) posloužit.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, běžný účet, poplatek, účet

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vypadá bankovní konto snů

11. 9. 2007 | Patrik Nacher | 2 komentáře

Jak vypadá bankovní konto snů

Dnešní balíčky bankovních produktů klientům neumožňují porovnat nabídky jednotlivých bank a občas jim nutí služby, které nakonec nevyužijí. Přitom by stačilo, aby banka klientovi nabídla... celý článek

Česká spořitelna je stále nejméně oblíbená

8. 6. 2007 | Patrik Nacher

Česká spořitelna je stále nejméně oblíbená

Spokojenost klienta s bankou bombastické reklamní nabídky nezajistí . Příkladem může být GE Money Bank, která láká klienty na balíčky bez poplatků či slibuje pomoc s převodem účtu z... celý článek

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

23. 1. 2007 | Patrik Nacher | 4 komentáře

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

Z hlediska celkového zisku tuzemských bank mají bankovní poplatky významné postavení. Od roku 2004 sice jejich podíl mírně klesá, ovšem stále tvoří až 1/3 a jsou v celkovém "portfoliu"... celý článek

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

26. 9. 2006 | Patrik Nacher

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

Vedle poplatku za příchozí platbu jsou poplatky za položku a za vedení účtu dalšími bankovními poplatky, které jdou lidem "na nervy". A stejně jako poplatek za příchozí platbu, který... celý článek

Můžeme žít bez bankovního účtu? Díl druhý.

14. 9. 2006 | Patrik Nacher | 1 komentář

Můžeme žít bez bankovního účtu? Díl druhý.

Výsledky ankety, kterou zorganizoval portál Bankovnipoplatky.com společně s Peníze.CZ, je dalším důkazem, že si lidé život bez bankovního účtu představit nedovedou. Tento postoj vyjádřilo... celý článek

Partners Financial Services