Ani u mBanky není vše zadarmo

Věra Tůmová | rubrika: Banky | 27. 11. 2007 | 105 komentářů
Ani u mBanky není vše zadarmo
Tajnůstkářské otevření internetové mBanky o sobotní půlnoci způsobilo mezi internetovou komunitou v Česku malé pozdvižení. Řada odpůrců bankovních poplatků zažádala o otevření účtu zdarma hned, jak to bylo možné. Část vyčkává, zda se objeví problémy.

Manželé Krupičkovi platí na bankovních poplatcích každý měsíc několik set korun. Každý z nich si platí vedení svého běžného účtu , společně mají spořící účet, navíc platí i řadu souvisejících poplatků za trvalé i jednorázové příkazy a účet k hypotéce. Měsíčně tak českým bankám zaplatí minimálně pět set korun, tedy ročně přibližně šest tisíc. Za tuto sumu mají k dispozici řadu služeb „zdarma“ v rámci paušálu.

Benjamínek tuzemského bankovního trhu mBank Čechům slibuje účty i řadu služeb skutečně zdarma, dostupnost 365 dní v roce i zcela nové produkty. O svých záměrech sice banka nepravidelně informovala už od léta, datum spuštění služby www.mBank.cz ovšem tajila do poslední chvíle. Polská banka, která je součástí skupiny Commerzbank, zahájila provoz potichu v sobotu o půlnoci. Za zhruba 24 hodin se jí podařilo podle generálního ředitele mBank pro Českou republiku Sergiusze Najara oslovit zhruba tisícovku klientů a každou hodinu prý přibývá okolo stovky dalších. Zatím jim ale banka nabízí jen pár produktů.

Klienti si mohou zřídit běžný účet mKONTO a spořící účet eMAX. Za zřízení a vedení účtů se nic neplatí, stejně jako za řadu dalších transakcí. Vše ale zadarmo není. Za čtvrtý a každý další výběr z bankomatu zaplatí klienti vlastnící mKonto 19 korun. Poplatky se účtují i za papírové výpisy z účtu a upomínky či potvrzení pro klienta. U spořícího účtu s tříprocentní úrokovou sazbou půjde nastavit omezené množství trvalých příkazů a na rozdíl od jiných podobných produktů bude k dispozici platební karta. U té klient za výběry z bankomatu kdekoli ve světě zaplatí 19 korun za výběr.

Zažádat o otevření účtu lze na webových stránkách mBanky, na telefonní mLince, v několika kamenných Finančních centrech či v takzvaném mKiosku. Vyplnit patřičný formulář by mělo trvat podle Najara maximálně pět minut. Pokud zájemce o účet využije pro sjednání účtu telefon či internet, banka jej bude zpětně kontaktovat kvůli podpisu smlouvy. Tu klientovi přiveze spolu s Aktivačním balíčkem kurýr, který zároveň ověří i totožnost žadatele podle občanského průkazu. O registraci všech údajů se klient dozví emailem a účet pak může zprovoznit přes internet pomocí Aktivačního balíčku či telefonicky přes mLinku.

Do Vánoc chce nová banka zahájit i poskytování spotřebitelských úvěrů a hypoték. Do té doby zveřejní úrokové sazby. Potřebné dokumenty ke zřízení hypotéky a postup sjednání úvěru má banka podrobně popsané na webových stránkách. Zajímavostí pro budoucí žadatele o hypotéku je možnost využití takzvaného bilančního neboli vyrovnávacího mechanismu. Ten umožní, aby finanční zůstatek na speciálním neúročeném, bilančním, účtu snížil částku úvěru, ze které se počítají úroky. Jinými slovy, klient si chce vzít hypotéku na milion korun. Na zvláštní účet převede třeba sto tisíc. Úroky z hypotéky se tedy počítají jen z 900 tisíc korun.

Polští bankéři slibují, že hypotéky budou sjednávat až na 45 let a až na 110 procent hodnoty zastavené nemovitosti. To je dosud v tuzemsku stále výjimečné. Financování hypoték by měla podle Najara mBanka zajistit prostřednictvím Commerzbank a také z peněz na spořících účtech. „Rozhodně nehrozí, že by se hypotéky měly financovat jiným způsobem jako například prodejem hypotečních pohledávek podobně jak tomu bylo ve Spojených státech,“ říká Najar.

Na přelomu března a dubna budou mít klienti možnost získat čipové kreditní karty, uskutečňovat platby do a ze zahraničí a rýsuje se prý i Supermarket investičních fondů. V první půlce příštího roku mBanka chce klientům nabídnout pro investování široké portfolio fondů bez jakýchkoli poplatků a provizí.

Do tří let by chtěla polská virtuální banka získat v Česku 160 tisíc klientů. Ti by se podle představ mBank měli rekrutovat především z věkové skupiny do 35 let.

Kolik stojí běžný účet zdarma

Položka mBank

mKONTO
Česká spořitelna

Osobní účt ČS Standard *
ČSOB

Aktivní konto
eBanka

eKonto Extra
GE Money Bank

Konto Genius Active
Komerční banka

Extra konto
UniCredit Bank

Konto Mozaika
vedení účtu 0 Kč
vedení balíčku 0 Kč 268 Kč 90 Kč 0 Kč 119 Kč 125 Kč 99 Kč
výpisy měsíčně (elektronicky) 0 Kč
spořicí účet 0 Kč
výběr hotovosti z bankomatu - vlastní banka 3x 0 Kč
další
19 Kč
0 Kč 5x 0 Kč
další 6 Kč
2x 0 Kč
další
9,9 Kč
0 Kč 4x 0 Kč
další 6 Kč
0 Kč
výběr hotovosti z bankomatu - cizí banka 25 Kč + 0,5 % 30 Kč 9,9 Kč 35 Kč 39 Kč 9 Kč
příchozí banka - mezibankovní 0 Kč 0 Kč 5x 0 Kč
další 6 Kč
0 Kč 0 Kč 0 Kč 10x 0 Kč
další 6 Kč
odchozí platba internet - vnitrobankovní 0 Kč 0 Kč 10x 0 Kč
další 3 Kč
4,9 Kč 0 Kč 0 Kč 10x 0 Kč
další 2 Kč
odchozí platba internet - mezibankovní 0 Kč 0 Kč 10x 0 Kč
další 3 Kč
6,9 Kč 0 Kč 0 Kč 10x 0 Kč
další 4 Kč
platba trvalým příkazem - vnitrobankovní 0 Kč 0 Kč 10x 0 Kč
další 3 Kč
4,9 Kč 0 Kč 0 Kč 2 Kč
platba trvalým příkazem - mezibankovní 0 Kč 0 Kč 10x 0 Kč
další 3 Kč
6,9 Kč 0 Kč 0 Kč 5 Kč
Internetbanking 0 Kč
Phonebanking 0 Kč
roční/měsíční poplatek za debetní kartu 0 Kč
* Osobní účet se službami SERVIS24, Výběry z bankomatu ČS zdarma, VISA Classic Partner - platební karta, Platby v rámci ČS zdarma, Platby v rámci ČR zdarma

Láká vás založení účtu v nové bance?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 105 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 2. 2008 10:05, pierre

Tome, nemáš pravdu, stačí rovnejch 15.000 a taky není třeba NARÁZ ale můžeš i "per partes"

Zobrazit celé vlákno

+99
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 12. 2007 18:09, sten

A znalosti také nemám!

Zobrazit celé vlákno

-54
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (105 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

České banky na internetu dohánějí Evropu

26. 11. 2007 | Věra Tůmová

České banky na internetu dohánějí Evropu

Velké tuzemské banky připravují modernizaci aplikací internetového bankovnictví. Kromě správy účtu bude možné brát si přes internet půjčky či investovat do podílových fondů. Banky rovněž... celý článek

Převedení běžného účtu mezi bankami bude jednodušší

21. 11. 2007 | Jan Stuchlík

Převedení běžného účtu mezi bankami bude jednodušší

Změnit banku by už nemusela být noční můra. Peněžní ústavy by měly přechod ke konkurenci samy klientům usnadnit. Třeba tím, že na jejich žádost převedou informace o trvalých platebních... celý článek

Osmimiliardová radost velkých českých bank

19. 11. 2007 | Věra Tůmová

Osmimiliardová radost velkých českých bank

Největší tuzemské banky vykázaly za tři kvartály letošního roku dobré výsledky a pravděpodobně si tento trend podrží i v dalším roce. Pomůže jim svižný hospodářský růst i chuť Čechů... celý článek

Jak Komerční banka opisuje od konkurence

31. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak Komerční banka opisuje od konkurence

Hypoteční novinky, které už konkurence nabízí několik měsíců či let, s vypětím všech sil začala konečně poskytovat i trojka českého hypotečního trhu, Komerční banka. Divné je, že banka... celý článek

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

15. 10. 2007 | Jan Jedlička

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

Bankovní balíčky komplikují přechod klientů ke konkurenční bance a brzdí tak konkurenci, tvrdí evropská skupina expertů. Ta navrhuje i zavedení celoevropské přenositelnosti čísel bankovních... celý článek

Partners Financial Services