VZP spouští Bank iD. Snadněji zjistíte stav konta a vyřídíte příspěvky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 10. 7. 2023
VZP spouští Bank iD. Snadněji zjistíte stav konta a vyřídíte příspěvky
Ilustrační setkání internetového druhu.
Zdroj: Shutterstocck

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) spouští v pilotním provozu digitální ověření totožnosti pro vstup do svých elektronických komunikačních nástrojů. Aplikace Moje VZP či VZP Point tak budou snadněji přístupné novým i stávajícím uživatelům přes bankovní identitu.

Od zavedení přístupu prostřednictvím Bank ID si VZP slibuje větší komfort uživatelů a snazší komunikaci s pojišťovnou, odlehčení provozu poboček v exponovaných fázích roku a také nárůst počtu aktivních uživatelů aplikací. „Už dnes digitální cestu ke komunikaci s pojišťovnou využívá jeden a půl milionu jejich klientů,“ uvedl ředitel zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. 

Klienti se do aplikací pojišťovny přihlásí stejně jako třeba do svého internetového bankovnictví. Odpadá tak nutná návštěva pošty či pobočky VZP. 

„Bankovní identita dává dostatečné záruky pro bezpečné přihlášení i v tak citlivé oblasti jako je práce s osobními údaji a daty například právě o čerpané zdravotní péči. Jsem rád, že bude tento nástroj přístupný i našim klientům. Věřím, že zvýšený komfort pro komunikaci se svojí pojišťovnou ocení a budou naše aplikace využívat o to častěji,“ doplnil Zdeněk Kabátek. 

Jak připomíná ředitel společnosti Bankovní identita Marek Růžička, bankovní identitu má už zhruba šest milionů lidí. „Připojení VZP považuji za zásadní milník. Široce dostupná online komunikace se zdravotními pojišťovnami je důležitým krokem k další digitalizaci zdravotnictví. A bankovní identita může díky své jednoduchosti urychlit digitalizaci dalších úkonů ve zdravotnictví,“ míní Růžička. 

VZP se snaží klienty více motivovat, aby využívali elektronické aplikace. Některé příspěvky je tak možné čerpat pouze přes aplikaci. Elektronické komunikační nástroje VZP svým klientům umožňují: 

  • Podání žádosti o příspěvek (včetně osoby blízké) 
  • Ověření plateb pojistného 
  • Podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ 
  • Kontrola čerpané (vykázané) zdravotní péče až 10 let zpětně 
  • Nahlášení ztráty průkazu pojištěnce 
  • Nahlášení změny bankovního spojení, kontaktní adresy 
  • Přihlášení novorozence k VZP bez nutné návštěvy pobočky 
  • Zahájení nebo ukončení výdělečné činnosti jako OSVČ 

Máme přehled bonusů, které nabízejí zákazníkům zdravotní pojišťovny včetně VZP: Na změnu zdravotní pojišťovny zbývá týden. Přehled bonusů.

Bank ID svým klientům zatím poskytují Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Moneta Money Bank, Komerční banka, Creditas a Raiffeisenbank. 

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Partners Financial Services