Občanka v mobilu se blíží. Zařídí to DIA, hlásí Bartoš

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 30. 3. 2023
Občanka v mobilu se blíží. Zařídí to DIA, hlásí Bartoš

Zdroj: Shutterstock

Od dubna začne fungovat Digitální a informační agentura (DIA). Jejím úkolem je modernizace veřejné správy. Jako první se zaměří na digitální občanku. Oznámil to vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Digitální informační agentura je nový úřad, který pod sebe vezme především digitální agendu ministerstva vnitra, ale zastřešovat bude i další příbuzné úlohy veřejné správy. Přejdou pod ní základní registry, Portál občana nebo třeba CzechPoint.

Úkolem agentury je posílení a sjednocení modernizace veřejné správy. A zjednodušení přístupu k digitální agendě. Aby si člověk například nepodával žádost online, a přesto pak ještě nemusel na úřad osobně.

Podle indexu Digital Economy and Society Index (DESI) 2022, který vydává Evropská komise, je Česko v Evropské unii až na 19. místě z 27 zemí. V oblasti digitálních veřejných služeb na 23. místě.

„V Česku nyní po vzoru Velké Británie a Dánska budujeme Digitální a informační agenturu, která je důležitým milníkem pro úspěšnou digitální transformaci naší veřejné správy. Spojením zahraničního know-how a českého technologického talentu otevíráme cestu k digitální budoucnosti v srdci Evropy,“ věří Bartoš. 

Pro letošní rok si DIA stanovila dva cíle: připravit slibovanou českou verzi evropské digitální peněženky s názvem eDokladovka, aby ji mohla spustit na přelomu letošního a příštího roku, a vytvořit mandátní registr.

S digipeněženkou bude možné nechat plastové doklady doma a prokazovat se jejich digitální verzi v aplikaci. Umělohmotné kartičky se ale neruší, budou platit dál. Jenom ten, kdo bude chtít, si vystačí s chytrým telefonem nebo hodinkami.

Anketa

Chcete občanku do mobilu?

V první fázi půjde do eDokladovky nahrát občanský průkaz a pak řidičský průkaz. Počítá se ale i s dalšími možnostmi.

Digitální doklady budou zpočátku uznávány jen v Česku, a až v roce 2026 začne fungovat evropská digitální peněženka, uznají je i úřady kdekoli v Evropské unii. V téhle fázi se počítá i s tím, že v digitální peněžence bude člověk moct nosit třeba i doklady o vzdělání nebo zdravotní dokumentaci.

Druhý cíl letošního roku je vytvoření mandátního registru. V něm by měly být zapsáno, kdo má kdy právo za koho jednat. Aby se vědělo, že v té a té věci může s veřejnou správou například jednat rodič za nezletilé dítě jako jeho zákonný zástupce. Že opatrovník v jistých věcech může jednat za opatrovaného, že držitel plné moci jedná za svého zmocnitele.

V reálném světě se to prokazuje různými doklady, ve virtuálním by mělo stačit přihlášení – a registr mandátů už by měl vědět.

Martin Mesršmíd a Ivan BartošZdroj: DIA

Ředitelem Digitální informační agentury je od 1. února Martin Mesršmíd, dlouhodobý vrcholový manažer firmy Avast (vlevo).

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services