Snadné ověření přes bankovní identitu už nabízí i Creditas

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 4. 4. 2023 | 3 komentáře
Snadné ověření přes bankovní identitu už nabízí i Creditas
Ilustrační setkání internetového druhu.
Zdroj: Shutterstocck

Ověřit totožnost přes bankovní identitu směrem ke státu a úřadům už mohou i klienti Banky Creditas. Službu spustila od dubna a přidala se tak k osmi bankám, které ji nabídly už dříve.

„Bankovní identitu budeme postupně zřizovat automaticky všem klientům starším 18 let, kteří mají internetové bankovnictví a zároveň byli alespoň jednou osobně identifikováni na naší pobočce dokladem totožnosti,“ říká mluvčí Lucie Brunclíková. Stejně jako u konkurence je služba pro klienty zdarma.

Bankovní identita umožnuje klientům bank ověřit totožnost online stejně snadno jako při přihlašování do internetového bankovnictví, a to bez dalších nákladů a zařizování. Od začátku roku 2021 funguje pro komunikaci s veřejnou správou – typicky při přihlašování do Portálu občana, na portál Moje daně, k eReceptu, k ePortálu České správy sociálního zabezpečení nebo při žádosti o některé dávky. Postupně ji mohli začít využívat klienti České spořitelny, ČSOB, Air Bank, Monety, Komerční banky, Raiffeisenbank, Fio a UniCredit Bank.

Letos se bankovní identitu chystá spustit ještě mBank. „Ohledně termínu nechceme být konkrétní, ale bavíme se o blízké budoucnosti, nikoliv o delším časovém horizontu,“ odpověděla dnes její mluvčí Kristýna Dolejšová. Naopak Max banka (bývalá Expobank CZ, kterou loni koupila skupina Creditas), se letos nepřidá. „Plánujeme to nejdříve v příštím roce,“ říká mluvčí Anna Bakošová.

„Bankovní identita je zabezpečená stejně jako internetové bankovnictví Creditas Banking. Využívá i shodné přihlašovací údaje a dvoufaktorové ověření mobilní aplikací nebo heslem a SMS kódem. Bankovní identita je provozována na serveru Banky Creditas. Třetí strana – například úřad, ke kterému se klient přihlašuje – proto nemá možnost zjistit klientovy přihlašovací údaje,“ upřesňuje Lucie Brunclíková.

Od června 2021 se rozšířila možnost využití identity (pod názvem Bank ID) i pro online komunikaci s některými soukromými společnostmi – pro ověřování se například vůči pojišťovnám, jiným bankám, penzijním společnostem, sázkovým společnostem, dodavatelům energií a podobně. Funguje třeba i pro nákupy mimo otevírací dobu v některých prodejných COOP, při ověření identity chův a rodin u firmy Hlídačky či při zřízení účtu a online výpůjčce v Národní knihovně. Tuto možnost klientům nabízejí Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank, Moneta, Komerční banka a Raiffeisenbank, v řádu týdnů ji nabídne také Fio.

Spuštění Bank ID pro komunikaci se soukromými společnostmi obvykle následuje s odstupem po základní bankovní identitě pro ověřování se vůči státu. Stejně tomu bude i v Creditas. „Rozšíření pro komunikaci s dalšími subjekty, jako jsou zdravotní pojišťovny či dodavatelé energií, se aktuálně připravuje,“ potvrzuje mluvčí.

Bankovní identita se stala nejpoužívanějším způsobem digitálního ověření totožnosti občanů v Česku. Stejnojmenný společný podnik devíti bank v polovině prosince uvedl, že služba už má kolem dvou milionu aktivních uživatelů. Pro identifikaci u státních portálů ji nejméně jednou využilo přes 1,6 milionu lidí, zhruba 550 tisíc pak u některé z 135 zapojených firem.

Ještě během první poloviny roku začne být bankovní identita dostupná také pro cizince z Evropské unie s trvalým nebo dlouhodobým pobytem v Česku – včetně Slováků. Ti  na tom byli paradoxně hůř než cizinci ze států mimo EU, protože v Česku dostali doklad v elektronicky nečitelné podobě. Kvůli tomu banky u nich nemohly použít standardní proces ztotožnění jako v případě osob, které mají vydán elektronicky čitelný doklad – tedy občanů Česka a států mimo EU.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

8. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

Partners Banka získala za první měsíc ostrého provozu přes 22 tisíc klientů. Uložili si u ní více než 4,1 miliardy korun.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Partners Financial Services