Čechů je málo, ať přijdou cizinci

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 26. 10. 2007 | 24 komentářů
Čechů je málo, ať přijdou cizinci
Čechů je na trhu práce málo. Proto vláda rozhodla, že usnadní cizincům cestu za prací a firmám k náboru nových zaměstnanců. Od příštího roku by měli zahraniční pracovníci dostávat tzv. zelené karty, které zjednoduší udělování povolení k práci a pobytu.

V Česku pracuje legálně 209 tisíc cizinců, z toho 69 tisíc ze zemí mimo Evropskou unii. Celkový počet pracujících cizinců je až dvojnásobný. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že nelegálně je zaměstnáno 150 až 250 tisíc lidí ze zahraničí. Jejich počet se navíc zvyšuje.

"Jestliže přijedete do míst, kde se usadily velké zahraniční firmy, třeba do průmyslové zóny v Plzni, zjistíte, že až polovinu osazenstva tvoří zahraniční pracovníci. Pokud přijedete do Pardubic, do firmy Foxconn, cizinci tvoří zhruba třetinu zaměstnanců. A tento trend se bude zesilovat," říká Petr Nečas. Podle něj jen automobilový a elektronický průmysl si vyžádá každoročně 50 tisíc nových pracovníků.

Firmy mají dnes se zaměstnáváním cizinců problémy. Protože českých pracovníků je nedostatek, chce ministerstvo firmám cestu k zahraničním zaměstnancům usnadnit. Snazší získání pracovního povolení a trvalého pobytu mají cizincům zajistit tzv. zelené karty. Ty by se měly začít vydávat nejpozději od třetího čtvrtletí příštího roku, rozhodla vláda.

Zelené karty jsou určeny pro vysokoškolsky a středoškolsky vzdělané cizince, kterým zkrátí lhůtu k získání trvalého pobytu ze standardních pěti let na dva a půl roku. Ti, kteří v Česku pracují ve svém oboru, získají trvalý pobyt již po roce a půl. Ministerstvo uvedlo do provozu i pracovní servery pro cizince www.praceprocizince.cz v češtině, angličtině a ukrajinštině, což umožní uchazeči o práci v Česku přímý kontakt se zaměstnavatelem bez zprostředkovatelských agentur.

Jak si může firma najmout legálně cizince
  1. Základní podmínkou pro vydání povolení k zaměstnání cizinců je situace na trhu práce a okolnost, že se jedná o volné pracovní místo, které s ohledem na požadovanou kvalifikaci nebo dočasný nedostatek volných pracovních sil nelze obsadit jinak.
  2. Příslušným pro vydání tohoto povolení je vždy úřad práce, v jehož obvodu bude cizinec pracovat
  3. Povolení k zaměstnávání cizinců vydává úřad práce pouze na dobu určitou
  4. Pokud zaměstnavatel dostal od úřadu práce potřebné povolení, může cizince zaměstnávat pouze tehdy, pokud má dotyčný platné povolení k zaměstnání od úřadu práce podle místa výkonu práce a platné pobytové vízum
  5. Zaměstnavatel je povinen přihlásit nového pracovníka k platbě dávek sociálního a zdravotního pojištění
  6. Úřadu práce musí zaměstnavatel nahlásit přijetí nového pracovníka nejpozději do deseti pracovních dnů.
Nelegální zaměstnávání by mělo být kvalifikováno jako trestný čin a za jeho spáchání by hrozil zaměstnavateli podmíněný trest a pokuta do výše až poloviny obratu firmy.
Nečas těmito kroky navazuje na pilotní program s názvem Výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků, který se začal realizovat v červenci roku 2003. Ten ovšem žádné významné změny na českém trhu práce nepřinesl.

Částečně proto, že se ze začátku omezil jen na tři země. Šanci žít a pracovat v Česku dostali Bulhaři, Chorvati a Kazaši. Náročným výběrovým řízením a vzhledem ke složité administrativě uspělo pouze 114 osob. "Podmínkou k zařazení do výběrové procedury je kromě povolení k zaměstnání a víza na více než 90 dnů za účelem zaměstnání minimálně úplné středoškolské vzdělání. Vybraní cizinci mohli požádat po dvou a půl letech o udělení trvalého pobytu. Zahraniční pracovníci byli vybíráni podle věku, vzdělání, pracovních zkušeností, jazykových znalostí i podle rodinného zázemí. "Česko zájemcům nezajistí ani zaměstnání, ani ubytování, vízum a další výhody. Musejí se o sebe postarat sami, " prohlásila tehdejší mluvčí MPSV Kateřina Prejdová.

O rok později ministerstvo program změnilo, aby se výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků urychlil. Česko se otevřelo pro cizince zaměstnané v České republice na pozici, která vyžaduje vysokoškolské vzdělání. Cizinci zařazení v této kategorii mohou požádat o povolení k trvalému pobytu už po roce a půl účasti v projektu.

Projekt se nyní týká občanů Běloruska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Chorvatska, Kanady, Kazachstánu, Makedonie, Moldavska, Ruské federace, Srbska, Ukrajiny a Indie. Stejných výhod mohou využít i zahraniční absolventi českých vysokých a středních škol bez ohledu na zemi původu, pokud vysokou školu ukončili po roce 1995 a střední po roce 2000. Mezi nejčastěji zastoupené profese patří odborníci z oblasti informačních technologií, administrativy a technických profesí.

Významnou změnou bylo prodloužení ochranné lhůty, v níž si cizinec může po odchodu ze zaměstnání najít novou práci. Pro všechny účastníky projektu se tato doba prodloužila ze 30 na 45 dnů. Ostatní cizinci musí po ztrátě práce opustit republiku.

Držitelé zelené karty budou mít dvouměsíční ochrannou lhůtu. Navíc budou moci v určitých případech žádat o kartu, a tedy i povolení k práci a pobytu, přímo v Česku a ne jako až dosud na českých konzulátech v zahraničí. Vyřízení žádosti by už nemělo trvat 180 dnů, ale pouze 30 dnů. Pokud se nový projekt ujme, mělo by legálně zaměstnaných cizinců v Česku přibývat.

Potřebuje Česko speciální program pro lákání zahraničních pracovníků?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2007 7:16, kolemjdoucí

Sociální systém z hlediska čecha rozhodně sytý není, spíše je nyní hladový, ale z hlediska většiny přistěhovalců nejspíš sytý je. To je problém. Co se týká přistěhovalců, buď u nás budou pracovat jako cizinci, potom se mně to zdá v pořádku. Skončí práce - oni odejdou. Pokud u nás budou chtít pracovat jako naši občané, podstatnou podmínkou musí být nějaká přísaha, která vyloučí štvaní proti státu, jak se poměrně běžně děje na islámských školách přidružených k mešitám v západních zemích a přijmutí základních zvyků obvyklých v zemi s tím, že pokud jsou tyto zvyky v rozporu s vyznávaným náboženstvím toho člověka, je podmínkou upozadnění náboženství. Tady myslím zase třeba islám a šátky na školách nebo fotografie tváří žen v dokladech atd.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2007 10:06, ddo

Národ, který hýčká své nejhorší a dusí své nejlepší, degeneruje a začne být líný a demotivovaný. Nejdřív krátkodobě pomůže příliv pracujících ze zahraničí. Ve skutečnosti je to ale jen první projev zániku takového národa.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S jakým diplomem lze sehnat dobré místo

19. 10. 2007 | Táňa Chadrabová | 7 komentářů

S jakým diplomem lze sehnat dobré místo

Nabídka volných pracovních míst pro absolventy vysokých škol poprvé v historii převýšila poptávku, a to o 28 %. Všichni vysokoškoláci ale na dobře placené místo pomýšlet nemohou. Podívejte... celý článek

Co chtějí firmy po absolventech škol

8. 10. 2007 | Táňa Chadrabová

Co chtějí firmy po absolventech škol

Zaměstnavatelé chtějí, aby střední školy vedly studenty k samostatnosti, budovaly v nich komunikační dovednosti a kreativitu. Rodiče, kteří vybírají školu pro dítě, by se proto měli... celý článek

Kdy je možné dostat padáka

4. 10. 2007 | Táňa Chadrabová | 3 komentáře

Kdy je možné dostat padáka

Někteří zaměstnavatelé si zákoník práce občas vykládají po svém a zaměstnance, kterého se chtějí zbavit, zaženou do kouta. Ten místo výpovědi ze strany zaměstnavatele, která by byla... celý článek

Vyzkoušejte si, kdy je výpověď platná

4. 10. 2007 | Táňa Chadrabová

Vyzkoušejte si, kdy je výpověď platná

Zaměstnavatel nemůže vyhodit zaměstnance z práce z jakéhokoli důvodu. Jeho práva stanovuje podrobně zákoník práce. V tomto testu si můžete vyzkoušet, jestli jste dostali platnou výpověď,... celý článek

Šance pro ty, které vyučil život

21. 9. 2007 | Táňa Chadrabová

Šance pro ty, které vyučil život

Nový systém uznávání kvalifikací pomůže s hledáním práce lidem, kteří sice nemají třeba výuční list, ale své řemeslo zvládají na jedničku. Těžit by z něj měly i firmy, které mají nouzi... celý článek

Partners Financial Services