Co chtějí firmy po absolventech škol

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 8. 10. 2007 | 17 komentářů
Co chtějí firmy po absolventech škol
Zaměstnavatelé chtějí, aby střední školy vedly studenty k samostatnosti, budovaly v nich komunikační dovednosti a kreativitu. Rodiče, kteří vybírají školu pro dítě, by se proto měli zamyslet, jestli zvolená škola podobné dovednosti opravdu naučí.

Když mají firmy říct, jak má vypadat ideální uchazeč o zaměstnaní, většinou se o encyklopedických znalostech, které poskytují české školy, nezmiňují. Podle výzkumu, který provedl Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV), si zaměstnavatelé nejvíce cení vlastností jako komunikační schopnosti, praktické a prezentační dovednosti, kreativity či přizpůsobivosti a pružnosti.

Tyto požadavky se navíc liší, pokud firma působí v průmyslu, nebo ve službách. V průmyslovém sektoru zaměstnavatelé nejčastěji ještě vyžadují znalost platné legislativy nejen v rámci ČR, ale důraz kladou rovněž na orientaci v právních normách Evropské unie. Zaměstnavatelé rovněž požadují od svých budoucích pracovníků samostatnost. Samy firmy očekávají, že v budoucnu se budou zvyšovat nároky na znalosti cizích jazyků, zběhlost v používání výpočetní techniky a zacházení s informacemi, či vyjednávací schopnosti se zákazníky.
V sektoru služeb stojí na předním místě umění jednat s lidmi, úcta k zákazníkovi, umění jednat s podřízenými i nadřízenými, mezilidské vztahy na pracovišti, umění ctít nepsaná pravidla chování, slušnost v jednání, asertivita či emoční inteligence. Co se týče praktických dovedností, zaměstnavatelé upřednostňují absolventy škol, které dokázaly spojovat teorii s praxí. I pro služby platí, že kdo bude umět cizí jazyk a dobře zacházet s počítačem, bude mít při hledání práce velkou výhodu. Podrobnější členění požadavků lze najít na stránkách www.iabsolvent.cz, který zřídil NÚOV.

Tyto požadavky firem by podle expertů měly být jedním z kritérií, podle kterých například rodiče vybírají střední školu pro své potomky. Pokud požadované vlastnosti vybraná škola dostatečně nerozvíjí, měli by se poohlédnout po jiné.

Před výběrem střední školy si odpovězte na následující otázky
  • Má škola pravidelně aktualizované webové stránky?
  • Pořádá Dny otevřených dveří?
  • Umožní vám prostudovat si výroční zprávu?
  • Sleduje úspěšnost svých absolventů při přijímání na vyšší vzdělávací stupeň a poskytne vám tyto informace?
  • Zaměstnává pouze kvalifikované pedagogy?
  • Informuje vás o budoucnosti oboru a tím i uplatnění na trhu práce?
  • Spolupracuje v rámci praktického vyučování s konkrétní firmou?
Pokud si rodiče nevědí s výběrem školy, a tedy volbou budoucí profese dítěte, rady, mohou se poradit s výchovně-kariérovým poradcem, který se na základních školách specializuje na výběr povolání. Rovněž je možné nechat si dítko otestovat v Psychologicko-pedagogické poradně. "Bohužel, zvláště matky se často nechtějí smířit s tím, že jejich dítě není studijní typ. Vidí ho jinýma očima, a pokud ho protlačí například na gymnázium, v lepším případě ho absolvuje s odřenýma ušima, častěji však vypadne již z prvního ročníku, " říká PhDr. Jana Beránková z pražské poradny. Podle ní ani vysokoškolsky vzdělaní rodiče nemusí mít doma malého génia. Špatnou volbou je i promítat do školáka vlastní nesplněné ambice. Pokud je dítě manuálně zručné, bude spokojenější například ve vybraném učebním oboru s maturitou.

Když už máje nějakou školu vybranou, ptejte se na reference a zkušenosti ostatních. "Zeptejte se dětí, učitelů, ředitele. Navštivte školu, sledujte její webové stránky a seznamte se s její výroční zprávou. Domluvte se s ředitelem a navštivte konkrétní vyučovací hodinu," radí rodičům Jiřina Tichá, ředitelka odboru základního vzdělávání ministerstva školství.

Nedůvěřujte příliš inzerátům. Opravdu dobrá škola má dostatečný počet zájemců a nepotřebuje se zviditelňovat v tisku. Tuto praxi většinou využívají některé soukromé školy, protože čím více dětí přijmou, tím více peněz získají na školném. Ty nejlepší to nemají zapotřebí.

V loňském školním roce (za rok 2007 ještě nebyl zveřejněn Přehled o nezaměstnanosti absolventů učňovských škol a učilišť a středních škol) měli největší šanci na pracovní uplatnění absolventi následujících typů středních škol:

Učiliště a učňovské školy:

  • nástrojáři, obráběči kovů, mechanici elektrotechnických zařízení, automechanici a techničtí pracovníci v autoservisech, opraváři zemědělských strojů, manipulanti poštovního provozu a přepravy, řeznici a uzenáři a tiskaři na polygrafických strojích. Ve srovnání s předchozím rokem stoupla nejvíce poptávka po instalatérech a opravářích plynových zařízení.
  • Naopak nejobtížněji sháněli práci čalouníci, skláři, knihaři a pracovníci v kožedělném a textilním průmyslu.

Střední odborné školy:

  • pracovníci ve zdravotnictví, dopravě a spojích, elektrotechnice, telekomunikacích a výpočetní technice.
  • S problémy při hledání práce se potýkali pracovníci v administrativě, geodézii a kartografii a fotografové.

Gymnázia

  • nelze říci, protože zhruba tři čtvrtiny maturantů se hlásilo na vysoké nebo vyšší odborné školy.

Podle čeho jste vybrali střední školu pro své dítě?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 10. 2007 21:37, toni

Školství a jeho úroveň je obrazem vztahu společnosti ke vzdělání. Pokud diskutujeme o tom, zda se šprtá nebo se má něco rozvíjet, pak se v podstatě vymlouváme na to, že to co se naučíme vůbec v praxi nebudeme potřebovat, a proto se učit vlastně nemusíme. Všeobecné znalosti a dovednosti je třeba zvládnout pro elementární přežití. To je vidět i v přírodě na tom, jak si mláďata hrají. Získávají tím i mnohé dovednosti, z nichž poté využívají pouhý zlomek. Samozřejmě, že člověk se neuživí tím jak dobře zná Přemyslovce nebo umí Pythagorovu větu, ale potom jsme vůbec nemuseli slézat ze stromů.

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2007 14:40

Mozna by bylo blizko neco takovehoto? http://www.strednisko ly.cz/search.html?str ing=8251H003 (ne ze bych se v tom vyznal, ale dal jsem jen dotaz do googlu...)

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je možné dostat padáka

4. 10. 2007 | Táňa Chadrabová | 3 komentáře

Kdy je možné dostat padáka

Někteří zaměstnavatelé si zákoník práce občas vykládají po svém a zaměstnance, kterého se chtějí zbavit, zaženou do kouta. Ten místo výpovědi ze strany zaměstnavatele, která by byla... celý článek

Jak získat zadarmo pověst odborníka

2. 10. 2007 | Lucie Tóthová

Jak získat zadarmo pověst odborníka

Inzeráty s nabídkami práce lze sledovat na mnoha internetových serverech. Existují však i takové, na kterých si můžete vybudovat pověst odborníka a aktivně tak ovlivnit své šance na... celý článek

Novinka pro mladé: osm hodin práce denně

25. 9. 2007 | Táňa Chadrabová

Novinka pro mladé: osm hodin práce denně

Novela zákoníku práce se dostala na stůl poslancům. Do hry o konečnou podobu tohoto zákona ještě může vstoupit Ústavní soud.

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

12. 9. 2007 | Jan Pekař

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

Nabídek práce je měsíc od měsíce více. V srpnu firmy vytvořily dalších deset tisíc pracovních příležitostí. Jenže nehledají nekvalifikované pracovníky, kteří tvoří velkou většinu armády... celý článek

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

Partners Financial Services